Zlatna medalja srpskom fotografu na internacionalnom takmičenju u Severnoj Makedoniji

Srpski fotograf Pavel Surovi se takmičio kao član Foto Saveza Srbije pod zastavom Republike Srbije

  • 2
Pavel Surovi nagrada za fotografiju srpska Templarka Foto: Pavel Surovi

Fotografija srpske Templarke srpskog fotografa Pavela Surovog u arhaičnoj narodnoj nošnji iz Republike Srpske osvojila je zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju Art Imagination u umetničkoj fotografiji.

Od 343 prijavljenih radova na takmičenju profesionalnih fotografa u Skoplju u Makedoniji u umetničkoj fotografiji pod zaštitom dve fotografske asocijacije International Association of Art Photographers i Photographic Society of America fotografija srpske Templarke srpskog fotografa Pavela Surovog iz Kisača je osvojila zlatnu medalju PSA GOLD MEDAIL u kategoriji kolor fotografija.

Srpski fotograf Pavel Surovi se takmičio kao član Foto Saveza Srbije pod zastavom Republike Srbije. Inače, srpska Templarka je predstavljena na fotografiji u arhaičnoj narodnoj nošnji mesta Ključa iz Republike Srpske. Ova fotografija srpskog fotografa Pavela Surovog je do sada bila nagradjena bronzanom medaljom u Parizu i dobila je najviše pohvala i priznanja na drugim svetskim takmičenja.

Evropska prestonica kulture - Novi Sad 2022 je upravo fotografiju srpske Templarke izabrala i stavila na billborde u Novom Sadu na početku godine pri propagaciji ove prestižne titule i programskog luka Doček. Portret Arhangela Mihaela je takodje dobio priznanje honored mention IAAP Ribbon. Obe dve nošnje su kulturno blago Republike Srpske. Ove stare arhaične nošnje iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine je za fotografisanje pozajmio kolekcionar starih dinarskih nošnji Svetozar Kačar iz Čelareva.

"Zlatna medalja Američke asocijacije fotografa mi je do sada najveće priznanje i najača nagrada u moj fotografskoj karijeri. Posle svetske premijere izložbe "Corona" u Parizu, kde su se upravo mnogi posetioci fotografisali pored srpske Ratnice i Templarke nisam ni mogao slutiti da ću odmah posle povratka iz Francuzske u Srbiju osvojiti zlatnu medalju upravo za fotografiju Templarke, koja štiti hrišćanstvo. Takodje i moj Archangel Michael u arhaičnoj narodnoj nošnji iz Janja, Republike Srbije je dobio nagradu. Ovo su dve najzanimljivije stare arhaične srpske nošnje koje žirimu upadaju u oko i osvajaju svetske medalje. Zato mi je želja da izložba "Corona" posle Pariza i Maribora otputuje u Banja Luku u Republiku Srpsku, kde posle ovih nagrada je i zaslužila.

Takođe, 23. septembra, treba da primim u Zrenjaninu 3. nagradu žirija za fotografiju Ratnica koju sam osvojio Republičkom takmičenju fotografa u Srbiji u konkurenciji sa dugogodišnjim majstorima fotografije. Devojka na fotografiji Ratnice ima udajno oglavlje od plavih perli i sablju u obliku zmije sa crvenim okom koje postaje oko ratnice. Nastavljam da razvijam imaginarni svet srpski ratnica u narodnim nošnjama koji ima potencijal da očari ceo svet.", istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    18. avgust 2022 | 16:10

    Ovo je čista umetnost, što je nagradom i potvrđeno. Čestitke autoru Surovom.

  • Перагеније

    18. avgust 2022 | 21:26

    Упечатљиво. Честитке.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA