≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srpski fotograf Pavel Surovi po drugi put osvojio prvo mesto u Rusiji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prošle godine je Pavel Surovi osvojio takodje prvo mesto na ovom prestižnom festivalu sa foto kolekcijom "Corona"

  • 0
Pavel Surovi Foto: Pavel Surovi

Srpski fotograf Pavel Surovi, ujedno i direktor Kulturnog centra u Kisaču, osvojio je prvo mesto u Rusiji na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) 2022 u kategoriji modna fotografija sa svojom etno foto kolekcijom "Tron", koji je održan ove godine u Sankt Petersburgu. Srpske ratnice i andjeli iz kolekciji "Tron" ostavili su jak utisak na žiri i u Rusiji i proglasili ga za najboljeg modnog fotografa na festivalu.

Prošle godine je Pavel Surovi osvojio takodje prvo mesto na ovom prestižnom festivalu sa foto kolekcijom "Corona". Prošlogodišnji pobednički radovi srpskog fotografa Pavel Surovog su bili izabrani za promociju upravo ovog medjunarodnog IBEFF festivala.

Fotografije iz kolekcije Tron prikazuju jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Tron simboliše borbu naroda za moć t.j. presto. Arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na tronu. Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obeležja, koji ih odredjuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim. Tron predstavlja i biblijski aspekt hrisćanstva. Svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantasmagorične fotografije Pavel Surovi je tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni fotografski prikaz.

Na ovogodišnjem medjunarodnom IBEFF Etnomoda festivalu je bila jaka i velika konkurencija i pristiglo je mnogo inspirativnih radova. Najpre je žiri odabrao i nominirao radove koje ispunjavaju tražena kriterija i objavio ih na youtubu, posle je pristupio ocenjivanju nominiranih radova i na kraju je žiri proglasio pobednike. Organizatori festivala će postepeno emitovati snimljene video klipove sa detaljnim obrazloženjima žirija, što podrazumeva pohvale, kritike i sugestije na pristigle radove. Ovo je novina kod ocenjivanja radova i jako dobar feedback takmičarima.

"Nisam verovao da bi nakon prošlogodišnje prve nagrade žiri opet mogao udeliti dva puta za redom istom fotografu prvu nagradu. Bio sam siguran da su moji radovi kvalitetni, ali kod nominacija sam video isto tako zanimljive radove koje su estetski i pričom kvalitetni i zanimljivi. Ipak je kvalitet, nepristrasnost i objektivnost žirija prevagnula. Volim transparentna takmičenja, gde je žiri je nezavistan, profesionalan i na osnovu kvaliteta rada daje ocene je što je slučaj se IBEFF ETNOMODA festivalom u Rusiji.

Raduje ma da moj umetnički etno art pristup i estetika su postali inspiracija i organizatorima festivala, koji su počeli da prave foto radionice i da fotografišu nošnje u modernijem stilu. Mnogim fotografima sam postao inspiracija što se vidi po pristupu i fotografisanju nošnji, ali najviše me raduje da su i oni počeli da primjećuju simboliku narodnih nošnji i prema njoj kreiraju foto priče.

Ovom pobedom afirmišem profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču, kde sam i direktor a čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali prezentujem i celu Srbiju. Srpske ratnice i andjeli na fotografijama su ostavili jak utisak i na žiri i u Rusiji. Ovo je veliki uspeh za malo moje selo Kisač, Grad Novi Sad, za celu Srbiju, za moju porodicu i mene lično jer je to još jedna potvrda kvaliteta mog umetničkog rada i svojvrsne estetike, da žiri u Rusiji po drugi put izabere baš moje fotografije za najbolje. Puno sam uložio energije, ljubavi, vremena, sredstava u ovaj umetnički etno art projekat. Bez podrške Grada Novog Sada i Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022 ne bih uspeo realizovati ovaj složen umetnički projekat." - istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Pobedničke fotografije iz kolekcije Tron su krasile i otvaranje prestižne titule Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022. Izložba je bila upriličena i u Parizu a do kraja septembra je mogu gradjani Slovenije videti u Mariboru u Minoritskoj crkvi.

KRATKI OSVRT NA DOSADAŠNJI RAD PAVELA SUROVOG

Pavel Surovi je autor izložbe "Slava" koja je ekskluzivno prikazana u 7 kulturnih stanica Grada Novog Sada, u 2022. godini kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu IBEFF etnomode u Sankt Peterburgu, na međunarodnom festivalu "Biserna grana" i na festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima je predstavljao Srbiju na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom upriličena izložba "Slovačka Lepota".

Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX (2003) za najbolju multimedijalni rad u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenja HiiiBrand (2010) u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog Oskara Design Angel na AdPrintFestivalu (2012) za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegova dizajnerska rešenja objavljivanja su po celom svetu. Najnovije priznanje je prva nagrada žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Dobitnik je mnogih priznanja za portretnu i modnu fotografiju na svetskim fotografskim takmičenjima u svetu i u Srbiji. Ove godine je imao samostalne izložbe u Kisaču, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Izložba "Corona" je imala svetsku premijeru u Parizu a izložba "Tron" je predstavljena u Mariboru u Sloveniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA