≫ 

Otvorena izložba „Fake life“ autora Aleksandra Kelića

Razmere naših lutanja između svetova realnosti i tehnologije u prvoj polovini XXI veka naziru se i kroz pun kaleidoskop fotografija

  • 0
Fake life - Aleksandar Kelić, izložba Pančevo Vesela kafica 2022., Foto: Aleksandar Kelić

U Galeriji Milorada Bate Mihailovića, u Kulturnom centru Pančeva, 19. septembra otvorena je izložba autora Aleksandra Kelića „Fake life“. Trajaće do 2. oktobra, a radno vreme galerije: 18-21h, osim utorkom i četvrtkom.

O IZLOŽBI:

Razmere naših lutanja između svetova realnosti i tehnologije u prvoj polovini XXI veka naziru se i kroz pun kaleidoskop fotografija na izložbi pod naslovom „Fake life“ autora Aleksandra Kelića.

Kada govorimo o samom terminu „fake“, on se sa engleskog prevodi kao „falsifikovan, lažan, patvoren, simuliran,prevaran“ a u samoj koncepciji izložbe upotreba ovog termina se odnosi na preseke ili interpolarnosti tehnologije, prostora spektakla, nametnutih protokola i globalnih trendova, estetizacije vulgarnog i aproprijacije identiteta koji su teme Aleksandra Kelića još od njegovih najranijih fotografskih serija iz 80-ih i 90-ih XX veka. Aktuelan postavka proistekla je iz serija postova na Instagramu koje je autor objavljivao tokom nekoliko godina, a koji su uobličeni u foto poliptihe, dopunjene radovima iz drugih faza autorovog promišljanja fotografije kao medija.

Fake life - Aleksandar Kelić, izložba Pančevo Slađi snovi 2017. - 2022., Foto: Aleksandar Kelić

Tako se prema rečima Ljubice Jelisavac Katić, autorke teksta u katalogu:

“U likovnoj sublimaciji fragmenata života, sustiču se drevno i savremeno, anonimno i popularno, prirodno i arteficijelno, kao odraz konstantnog razmišljanja autora o proizvođenju smisla i tragova odnosno,očuvanju memorije posebno u kontekstu vremena omasovljene fotografije faktički do aksiološkog poništenja...”

Na izložbi su prikazane i fotografije gostujućih autora-saradnika na projektu kao i poliptih čiji je autor Katarina Ćirković.

Fake life - Aleksandar Kelić, izložba Pančevo Fake life, Foto: Aleksandar Kelić

Kao gost umetnik, Olivera Klikovac izlaže deset šoljica za kafu (snežno beli porcelan, tečno zlatno).

Olivera Klikovac - Studio keramike učestvuje u ovom projektu kroz izradu unikatnih, ručno rađenih šoljica za kafu. Njihovi oblici kao i dekoracija posebno su prilagođena konceptu autora pod naslovom “Vesela kafica”, sa velikim brojem varijacija oblika i veličina kao i nekoliko verzija vizuelne ilustracije sa stilizovanim portretom Aleksandra Kelića. Deset ručno vrtenih šoljica od najfinijeg belog porcelana, nose ispise najčešće korišćenih oznaka na instagramu (#hashtag) povezujući se sa idejom inskripcije teksta utisnute na predmet, koji pored svoje estetske ima i praktičnu primenu – ispijanje veselih kafica.

Saradnici: Milica Lapčević, Ljubica Jelisavac Katić, Jana Oršolić, Miroslav Jovanović, Vladimir Šojat, Milan Živković, Nebojša Bašić, Luka Klikovac, Dragutin Janković i Petre Jugov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA