≫ 

Zavirite na izložbu “Unplugged – umetnost bez struje” u Muzeju grada Beograda

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković poručila je u obraćanju gostima da je ova izložba tek jedan mali segment stvaraoca savremene umetnosti

  • 0

Muzej grada Beograda u saradnji sa magazinom "Diplomacy & Commerce" organizovao je  turu kroz izložbu "Unplugged - umetnost bez struje" u Salonu Muzeja grada Beograda, novom objektu u sastavu Muzeja.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković poručila je u obraćanju gostima da je ova izložba tek jedan mali segment stvaraoca savremene umetnosti koji će u toj ustanovi imati svoje mesto za izlaganje dela.

Na prvoj izložbi novog prostora u Beogradu izložena su dela Dimitrija Pecića, Vuka Vidora, Miška Pavlovića, Bore Iljovskog, Biljane Ðurđević, Uroša Ðurića i mnogih drugih značajanih likovnih stvaralaca.

Marija Stošić ispred Muzeja podsetila je okupljene goste da je novi izložbeni i galerijski prostor - Salon Muzeja grada Beograda, u Bulevaru kralja Aleksandra 30, otvoren 25. septembra i da će tu biti izlagani pretežno radovi savremenih umetnika u Srbiji.

"Salon se nalazi na idealnom mestu, u ulici atraktivnih poslovnih prostora, preko puta divnog parka Tašmajdan, kao i crkve Svetog Marka, skoro da je pešačka zona u ovom delu ispred Muzeja", navela je Stošić i onda ukratko sprovela prisutne kroz izložbu.

Kako je direktorka Muzeja Medaković rekla ranije na otvaranju, Salon će promovisati savremeno stvaralaštvo, ali će se osvrnuti i na aktuelni trend u muzeologiji kao dijalog između postavki nekih starih autora sa radovima aktuelnih mladih stvaralaca.

Cilj nove izložbe je promocija klasičnih likovnih tehnika kroz savremeni narativ i poetike, a posetioci mogu videti deo zbirke savremenog izraza nakon 1950. godine.

U postavci su isključivo slike iz kolekcije Muzeja grada Beograda, a reč je o najvrednijim autorima srpskog likovnog domena i vizuelnog polja stvaralaštva.

Objekat Salona ima 1.300 kvadrata, od čega je 400 kvadratnih metara preuređeno u izlagački prostor.

Trenutno se na izložbi nalaze dela 33 savremena srpska autora.

Između ostalih, publika može videti sledeća veoma atraktivna dela: "Gavrilo Princip" Vuka Vidora (2014, akrilik i pigmenti na platnu), "Waterfront" Ivana Šuletića (2018, diptih, ulje na platnu), "Sudbina upisana na licu" Milivoja Pavlovića (2018, ulje na platnu), "Aerodrom" 1 - 2 (2021, dve gigantske slike - drvorez u boji na kineskom papiru), a prisutan je i istaknuti Uroš Ðurić sa gigantskim radom "Life as a Narrative / Elkepop: Collision Drive" (2003, akrilik na platnu), koji će ovde imati uskoro samostalnu izložbu na 49. Oktobarskom salonu.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je posetio ovaj novi prostor pre otvaranja izložbe i i izrazio nadu da će do kraja godine biti započeta rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, koja će trajati oko tri godine sa budžetom većim od 30 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA