Grupna izložba u galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia Other Stories (Druge priče)

Radovi izloženi na izložbi odnose se na državu Palestinu, delimično priznatu državu na Bliskom istoku.

  • 0
Grupna izložba u galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia - "Other Stories" (Druge priče)

Foto: Larisa Sansu

U galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA, 16. oktobra u 18:00 h otvara se grupna izložba Other Stories (Druge priče), u sklopu bijenala Manifesta 14 Priština i Manifesta 14 Western Balkans Project. Na izložbi će se predstaviti međunarodni umetnici Tajsir Batniji (Taysir Batniji, Palestina/Francuska), Larisa Sansu (Larissa Sansour, Palestina/Engleska), Vanđuš Velahu (Vangjush Vellahu, Albanija) i Šarif Vaked (Sharif Waked, Palestina).

Radovi izloženi na izložbi odnose se na državu Palestinu, delimično priznatu državu na Bliskom istoku. Koncept izložbe odlikuje sveobuhvatnost koju izloženi radovi donose na odabranu temu, pristupajući joj iz različitih perspektiva kroz koje se otkriva njena složenost i slojevitost. Pošto je sam naziv Manifesta bijenala “it matters what worlds world worlds. how to tell stories otherwise (važno je kakve svetove svet svetuje. kako drugačije pripovedati priču)”, izložba u Hestiji takođe nastoji da ispriča priču kroz nekoliko različitih glasova umetnika čiji se pogledi na temu ne odnose samo na njihove lične priče i/ili one koje njihova dela pripovedaju, već i na određene uloge koje umetnici zauzimaju kao i specifični pristupi medijima koje koriste. Vanđuš Velahu kroz upotrebu kamere postaje insajder koji saoseća sa građanima Palestinskog grada Hebron na Zapadnoj obali, stavljajući se na njihovo mesto bez obzira na potencijalnu opasnost koju to može doneti.

Film Larise Sansu nastaje na tragu naučne fantastike. U ovoj viziji Palestinci imaju svoju državu u obliku jednog nebodera. Tajsir Batniji pristupa temi iz vlastitog iskustva, crpeći inspiraciju iz osobne priče, ali i iz aktuelnih događaja i istorije. Šarif Waked u svojim video radovima istražuje savremenu propagandu, politiku, strukturalno nasilje i predrasude, ponekad unoseći posebnu vrstu humora u ove teške teme.

Izložba Other Stories (Druge priče) traje do 11. decembra 2022. godine. U sklopu izložbe je planirano nekoliko pratećih programa, uključujući projekciju filma A magical substance flows into me (U mene teče magična supstanca, 2015.), autorke Jumana Mane (Jumana Manna, Palestina/Njemačka).

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.

Radno vreme od četvrtka do nedelje od 12 do 18 časova. hestiabelgrade.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA