≫ 

Ova slika je prodata na buvljaku za 100 dolara: Mogla bi da vredi 288.000!

Dambruozo procenjuje da bi portret mogao da vredi više od 288.000 dolara

  • 0
umberto bocioni slika Autor: Umberto Bočioni

Izgubljena slika majstora futuriste Umberta Bočionija pojavila se na rasprodaji polovne robe u Dorsetu i prodata je za oko 100 dolara. Platno bi moglo da vredi 288.000 dolara

Novopronađena dela Umberta Bočionija, italijanskog futuriste koji je preminuo u 34. godini života, prava su retkost.

Ali prošle godine jedno se pojavlio na rasprodaji u engleskom primorskom gradu Dorsetu, i to po odličnoj ceni manjoj od 100 funti (115 dolara).

Umberto_Boccioni Bočioni Umberto Bočioni / Izvor: Wikipedia

Njegov anonimni kupac rekao je za Dejli telegraf da su sliku pronašli na gomili velikog broja dela, od oko 20 različitih umetnika. Iako su u početku verovali da je platno naslikao američki impresionista Vilijam Merit Čejs, pronašli su potpise na prednjoj i zadnjoj strani koji sugerišu da bi to mogao biti Bočioni.

Novi vlasnici su pokušali da istinu utvrde u Sotesbiju, ali su uspeli da ga pripišu pravom autoru tek nakon što su ga odneli u londonsku kancelariju aukcijske kuće Doroteum sa sedištem u Beču, koja je kupce uputila na Bočionijevog proučavaoca Alberta Dambruoza, koji radi u Akademija lepih umetnosti u Fođi.

Naučnik je ispitao potpise i uporedio tehniku sa drugim poznatim radovima i utvrdio autorstvo. Dambruzo je potom uključio ovo delo (koje datira iz 1911. godine), kao naslovnu sliku studije "Boccioni: Unpublished Works", koja predstavlja 41 dosad neviđenu kreaciju ovog predstavnika futurizma.

umberto bočioni Autoportret: Umberto Bočioni

Međutim, ne slažu se svi naučnici oko autorstva: dok je Dambruozo portretu dodelio sertifikat o autentičnosti, drugi istaknuti stručnjak za Bočionija, Ester Кoen, bila je uzdržana.

Ovaj portret označava kamen temeljac u Bočionijevoj praksi, ocrtavajući njegovu tranziciju iz divizionističkog perioda u intuitivni stil slikanja koji je temelj futurizma.

Dambruozo procenjuje da bi portret mogao da vredi više od 288.000 dolara - što je, iako mnogo manje od 4 miliona dolara prikupljenih za Bočionijevu najpoznatiju skulpturu 2019. godine, i dalje znatna suma.

umberto bočioni Statua Umberta Bočionija / Foto: Wmpearl/Wikipedia

Кako je slika dospela u Englesku je misterija, ali njeno postojanje je retkost, s obzirom na Bočionijevu ranu smrt u nesreći 1916. godine. Umetnik je ostavio skoro 1.000 crteža, ali samo 250 slika i 25 skulptura, navodi Telegraf.

U svoje vreme, futuristi su izlagali širom zapadnog sveta, priređujući predstave u Parizu, Roterdamu, pa čak i u San Francisku između 1912. i 1915. Nova dela u Dambruozovoj knjizi sada su svuda od Brazila do Australije. Od 200 radova prijavljenih za ovu knjigu, tri četvrtine su bile lažne, što je problem koji posebno pogađa tržište.

Video: Portreti koji obaraju sa nogu: Ova umetnica ima posebnu tehniku slikanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA