Otvorena foto izložba "Primenjena nostalgija": "Prag je uvek bio prozor za elitu sa naših prostora"

"Izložba slavi prijateljstvo naših naroda, kulturnu saradnju i evropske integracije", poručio je Pištalo.

  • 0
Otvorena foto izložba Primenjena nostalgija Printskrin: Tanjug

Izložba fotografija "Primenjena nostalgija”, koju organizuje Ministarstvo za evropske integracije povodom češkog predsedavanja Savetom Evropske unije, otvorena je danas u Narodnoj biblioteci Srbije, gde traje do 10. decembra.

Otvaranju izložbe su prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef Delegacije EU Emanuele Žofre, ambasador Češke Tomaš Kuhta i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Autorka iz Srbije Snežana Krstić boravila je u Pragu i fotografisala mesta, scene i ljude koji su je podsetili na Beograd, a istovremeno je Čeh David Tešinski u glavnom gradu Srbije pronalazio sličnosti sa češkim glavnim gradom.

Projekat "Primenjena nostalgija" zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija autora iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU., a ideja je da se tako unapredi kulturna razmena i promovišu evropske vrednosti.

Miščević je ocenila da su autori Krstić i Tešinski odlično uradili posao i da je izložba "još jedan lepi izlaz Srbije u Evropu", kao i da će biti otvorena i u Pragu 5. decembra.

"Prag je uvek bio prozor za elitu sa naših prostora, posebno Srbije u učenju vrednosti i veština. Danas sa Češkom i ostalim članicama moramo dokazati da apsolutno pripadamo tim vrednostima", istakla je Miščević.

Dačić je pozdravio sve aktivnosti koje doprinose stvaranju što boljih veza i interakcija sa EU.

Prema njegovim rečima, predsedavanja EU "relativno brzo prolaze, ali za šest meseci postoji prostor da dodatno unapredimo odnoso sa zemljom koja predsedava".

Zahvalivši se Češkoj na predsedavanju EU, Dačić je rekao da će se Srbija truditi da razvija bilateralne odnose i stvara što bolju atmosferu međusobnog razumevanja.

"Osnovna poruka je da nastavljamo naš evropski put i želju da harmonizujemo zakonodastvo i društvenu praksu sa vrednostima EU. Znamo da to nije lako, ali to je pre svega u našem interesu", naglasio je Dačić.

Žofre je istakao da izložene slike pokazuju "šta nam je zajeničko - da volimo šetati, otkrivati delove gradova, da sedimo u kafićima i slušamo muziku".

"Svaki put kad posetim ovakvu izložbu teško mi je da odredim šta je Beograd,a šta Pariz. Ove foto pričaju priču, inspirišu da nastavimo sa našim putem, govore da smo svi zajednica i deo istog projekta", naglasio je Žofre.

Kuhta je primetio da je izložba "dobar pokazatelj sličnosti naših prestonica, koja se može preneti i na druge gradove" i da "bez obzira odakle smo, možemo pronaći deo svoje domovine i osećati se kao kod kuće".

"Naše narode spajaju izuzetni odnosi i saradnja, pripadamo istoj evropskoj potrodici u kojoj je Srbija suštinski, a naći će se zvanično ulaskom u EU", rekao je Kuhta.

Prema njegovim rečima, do tada će Srbija kao i proteklih godina moći da računa na snažnu i iskrenu podršku Češke na putu evropskih integracija.

Pištalo je u svom obraćanju rekao da se na fotografijama izložbe prepliću Beograd i Prag, "stari prijateljski grad" Karela Čapeka, Bedžiha Smetene, Jiržija Mencla, ali i "Nikole Tesle i brojnih srpskih studenata".

Podsetivši da je izložba deo aktivnosti Ministarstva za evropske integracije Srbije, Pištalo je, između ostalog, podsetio i da je u Pragu zgradu srpske ambasade čehoslovački predsednik Tomaš Masarik poklonio kralju Aleksandru.

"Izložba slavi prijateljstvo naših naroda, kulturnu saradnju i evropske integracije", poručio je Pištalo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA