Matica srpska obeležava svoj dan: Pre 172 godine u Budimpešti je doneta odluka o osnivanju Muzeja

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović otvorio je sinoć izložbu "Kračun"

  • 0
Kračun, Galerija Matice srpske Foto: M. Beljan

Povodom obeležavanja 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske, predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović otvorio je sinoć u Novom Sadu izložbu "Kračun", posvećenu Teodoru Kračunu, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

- Čestitajući Galeriji Matice srpske njen dan, mi zapravo odajemo počast svima koji su vekovima predano i posvećeno radili na sakupljanju i očuvanju naše bogate umetničke baštine - rekao je tom prilikom Mirović.

- Istovremeno, ovom izložbom mi potvrđujemo poštovanje prema Teodoru Dimitrijeviću Kračunu i prema svima drugima koji su nas, svojim velikim umetničkim delom, činili i učinili prosvećenim i kulturnim narodom, dostojnim sopstvene istorije - rekao je Mirović.

On je istakao da je temelj srpskog identiteta, postojanja i opstajanja srpskgo naroda na ovom prostoru, jeste "kulturna, duhovna i institucionlna vertikala koja uprkos istorijskim iskušenjima, traje vekovima".

- Obeležavajući ovaj dan, i sećanje na 1847. godinu, kada je u Budimpešti doneta odluka o osnivanju Muzeja Matice srpske, negujemo i stvaramo tradiciju za buduća vremena. Nacionalna umetnost je nešto o čemu svi zajedno moramo da brinemo - kazala je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA