≫ 

Kjubrikov prvi biser, klasik poljske komedije: Koje filmove gledati ovog vikenda (VIDEO)

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 0

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

The Killing“, kod nas preveden kao Uzaludna pljačka

Dužina trajanja: 1 sat 24 minuta

Žanr: Krimić, drama, film noar

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1956.

Ocena na IMDb: 8,0 (presek 73.449 glasova)

Reditelj: Stenli Kjubrik

Scenario: Stenli Kjubrik, Džim Tompson

Glavne uloge: Sterling Hejden, Kolin Grej, Vins Edvards

Kratki sinopsis: Lopov i varalica Džoni Klej okuplja petočlanu ekipu sa namerom da detaljno isplanira i sprovede u delo odvažnu pljačku kladionice na hipodromu.

O filmu: Veliki Kjubrik, koji je tada imao svega 28 godina, nazvao je ovaj film svojim „prvim zrelim ostvarenjem“, ali i pored toga što je bio hvaljen od strane kritike nije dobro prošao na blagajnama. No, u decenijama koje su usledile, „Uzaludna pljačka“ stekao je kultni status i postao klasik film-noara, iako je nastao u vreme kada je ovaj žanr počeo da zamire (sličan primer bi mogao biti „The Big Combo“ Džozefa Luisa iz 1955). Premda to nije od naročite važnosti, Kventin Tarantino je pod snažnim uticajem ovog filma snimio „Ulične pse“. U svakom slučaju — „must watch“.

Seksmisja“, kod nas preveden kao Seks-misija

Dužina trajanja: 1 sat 57 minuta

Žanr: Avantura, komedija, naučna fantastika

Zemlja porekla: Poljska

Godina proizvodnje: 1984.

Ocena na IMDb: 7,7 (presek 10.363 glasa)

Reditelj: Julijuš Mahulski

Scenario: Julijuš Mahulski, Pavel Hajni

Glavne uloge: Vjeslav Mihnjikovski, Ježi Štur, Olgjerd Lukaševič, Beata Tiškjevič

Kratki sinopsis: Dva naučnika dobrovoljno bivaju smeštena u hibernaciju planiranu da traje tri godine, zarad eksperimenta koji treba da dovede do velikog proboja na tom polju. Toliko je bitan ovaj događaj da ga čak prenosi i televizija. Ali kada ih probude, ispostavlja se da su spavali 50 godina i da je svet potpuno drugačiji. Za početak, desio se nuklearni rat i ostaci čovečanstva sada žive u totalitarnom podzemnom društvu. A da, njih dvojica su jedini muškarci: svi ostali ljudi su žene.

O filmu: Ostvarenje je krcato nama danas teško razumljivom političkom satirom i aluzijama koje su publici iza Gvozdene zavese tada bile vrlo jasne, posebno Poljacima. To ne znači da ga nećete naći izuzetno zabavnim i duhovitim. Uostalom, nismo rekli da ništa nećete razumeti. Elem, u međuvremenu je postao klasik u svojoj domovini, i Poljaci ga doživljavaju slično kao mi „Maratonce“, „Ko to tamo peva“, „Balkanskog špijuna“ i „Varljivo leto '68“. Proglašen je 2005. za najbolji poljski film u poslednjih 30 godina, mada je to preterivanje. Poljaci su sedamdesetih i osamdesetih imali fantastičnu kinematografiju.

Arrival“, kod nas preveden kao „Dolazak

Dužina trajanja: 1 sat 56 minuta

Žanr: Drama, misterija, naučna fantastika

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 2016.

Ocena na IMDb: 7,9 (presek 513.032 glasa)

Reditelj: Deni Vilnev

Scenario: Erik Hajserer

Glavne uloge: Ejmi Adams, Džeremi Rener, Forest Vitaker, Majkl Stalbarg

Kratki sinopsis: Vanzemaljci stižu na Zemlju, sleću na dvanaest lokacija širom naše planete i pokušavaju da stupe sa nama u kontakt. Nakon početnog šoka, glupi političari Zemljana shvataju da inteligenta bića iz svemira žele nešto da nam kažu, zbog čega američka vlada angažuje lingvistkinju Luizu Benks koja ima zadatak da uz pomoć fizičara Ijana Donelija „dešifruje“ jezik kojim se došljaci služe. Baš kada ona počinje da hvata niti, svetski vlastodršci dolaze na bolju ideju...

O filmu: S pravom okarakterisan kao „inteligentni SF“, „Dolazak“ je potpuno drugačiji od apokaliptičnih ostvarenja slične premise (dolazak vanzemaljaca obično predstavlja katastrofu za ljudsku vrstu i izaziva ujedinjenje radi opšteg spasa). Može se reći da postavlja krupna pitanja na koja daje odlične odgovore, da je „introspektivan, filozofski i egzistencijalistički“, da je „lekcija iz jezika maskirana u blokbaster, mada daleko zabavniji nego što to zvuči“. Publika je to prepoznala i film je odlično prošao na blagajnama, a nahvaljen je i od strane kritike. „Gardijan“ ga je proglasio trećim najboljim filmom te godine.

(T. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA