≫ 

Da li ste raspoloženi za najpravoslavniji film ikada? Koje filmove gledati ovog vikenda (VIDEO)

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 3

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Brief Encounter“, kod nas preveden kao Kratki susret

Dužina trajanja: 1 sat 26 minuta

Žanr: Drama, romantika

Zemlja porekla: Ujedinjeno Kraljevstvo

Godina proizvodnje: 1945.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 31.867 glasova)

Reditelj: ser Dejvid Lin

Scenario: Noel Kauard, Entoni Havelok-Alan, ser Dejvid Lin, Ronald Neam

Glavne uloge: Silija Džonson, Trevor Hauard, Stenli Holovej

Kratki sinopsis: Laura je udata žena sa decom koja živi mirnim i sređenim životom pripadnika srednje klase u londonskom predgrađu. Njen svet biva uzdrman slučajnim susretom sa neznancem na železničkoj stanici, koji je takođe u braku. Ludo se zaljubljuju jedno u drugo i započinju aferu. Ali...

O filmu: „Kratki susret“ ima poseban status u Ujedinjenom Kraljevstvu gde ga smatraju najromantičnijim filmom svih vremena, redovno se reprizira i uvek beležeći veliku gledanost. Reference na ovaj film mogu se pronaći u brojnim drugim filmskim i televizijskim ostvarenjima, pa je Del Boj verovatno jedina osoba na Ostrvu koja ga nije gledala. Naime, u epizodi „Dates“ u kojoj prvi put sreće Rakel, njih dvoje se sastaju na železničkoj stanici „Voterlu“, što je podseća na „Kratki susret“, njen omiljeni film; Del Boj naravno tvrdi da je to i njegov omiljeni film, a da najviše voli deo kada svemirski brod sleti i iz njega izađu Marsovci, očigledno ga zamenivši sa „Bliskim susretom treće vrste“ (eng. Close Encounters of the Third Kind).

Music Box“, kod nas preveden kao Muzička kutija

Dužina trajanja: 2 sata 4 minuta

Žanr: Krimić, drama, triler

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1990.

Ocena na IMDb: 7,3 (presek 6.230 glasova)

Reditelj: Kosta-Gavras

Scenario: Džo Esterhaz

Glavne uloge: Džesika Lang, Armin Miler-Štal, Frederik Forest, Donald Mofat

Kratki sinopsis: Advokatica brani svoga oca od optužbi za ratne zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata na tlu Mađarske, iz koje je izbegao s dolaskom Crvene armije i pobedom komunista. Uverena u njegovu nevisnost, ne preza ni od čega da bi dokazala da su ga zamenili sa nekim drugim. Za sve to vreme, dokaz o njegovoj umešanosti ili neumešanosti leži u muzičkoj kutiji skrivenoj u Budimpešti.

O filmu: Možda će nekome biti neobično što smo osvajača Zlatnog medveda iz 1990. godine uvrstili u predloge, pošto se radi o filmu koji se prikazivao i na našim televizija, posebno devedesetih. Ali prošlo je tri decenije od kako je snimljen, a filmovi se štancuju svake godine, i ovo možda čita neko mlađi ko nije gledao „Muzičku kutiju“ (na stranu što ovaj film nikada nije dosadno gledati). A svako treba da gleda „Muzičku kutiju“ jer nas „Muzička kutija“ uči da postoji veliki jaz između subjektivnog i objektivnog doživljaja svake osobe, i na ličnom i na opštem planu. To što je neko „naš“ (bilo srodnički bilo nacionalno) i sa nama dobar, nikada nije cela slika i stoga ne bi trebalo da nam zamagli pogled.

Ostrov“, kod nas preveden kao Ostrvo

Dužina trajanja: 1 sat 52 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: Rusija

Godina proizvodnje: 2006.

Ocena na IMDb: 8.0 (presek 10.083 glasa)

Reditelj: Pavel Lungin

Scenario: Dmitrij Soboljev

Glavne uloge: Pjotr Mamonov, Viktor Suhorukov, Dmitrij Djužev

Kratki sinopsis: Negde u severnom Sovjetskom Savezu sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u maloj manastirskoj zajednici živi neobični asketa Anatolij koji svojim ponašanjem zbunjuje ostale kaluđere, ali kojeg narod poštuje, verujući da poseduje moć da leči i isteruje đavole te da je prozorljiv. Istovremeno, monah krije tajnu koja ga izjeda, zbog koje se celoga života kaje.

O filmu: Najpravoslavniji film ikada snimljen. Ako želite da shvatite suštinu hrišćanstva, konkretno pravoslavnog hrišćanstva, ovaj film bi trebalo da pogledate. Greh nije fatalistički događaj već oruđe spasenja.

VIDEO: Pravoslavlje puklo na pola

(T. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    28. jun 2019 | 19:40

    Свака част за избор. Иако ми је "Острво" фаворит и један од омиљених филмова иначе и "Музичка кутија" је стварно одличан филм. Добра вам је идеја.

  • Uros

    28. jun 2019 | 13:17

    Ostrvo je veoma lep i poucan film. Preporucujem ga svima.

  • Milan

    28. jun 2019 | 17:26

    Ostrvo je odličan film, meni veoma drag. Muzička kutija je isto dobar film.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA