≫ 

Da li je zgodna kućna pomoćnica san svakog adolescenta? Koje filmove gledati ovog vikenda (VIDEO)

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 0

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Das Cabinet des Dr. Caligari“, kod nas preveden kao „Kabinet doktora Kaligarija

Dužina trajanja: 1 sat 7 minuta

Žanr: Fantazija, horor, misterija

Zemlja porekla: Nemačka

Godina proizvodnje: 1920.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 49.697 glasova)

Reditelj: Robert Vine

Scenario: Hans Janovic, Karl Majer

Glavne uloge: Verner Kraus, Konrad Fejt, Fridrih Feher, Lil Dagover, Hans Hajnrih fon Tvardovski

Kratki sinopsis: Doktor Kaligari je poremećeni hipnotista koji putuje po zemlji sa Cezarom, mesečarom kojeg koristi za performans za koji naplaćuje ulaznice. Njih dvojica stižu u planinsko selo Holštenval na još jedan u nizu vašara, a sa njihovim dolaskom počinje talas ubistava. Samo, da li je to zbilja ono što se dešava?

O filmu: U istoriji svetske kinematografije malo je filmova čiji uticaj može da se meri s uticajem ovog ostvarenja. Na stranu što je u pitanju jedan od najranijih primera vođenja priče kroz flešbek, horor kao žanr ne bi postojao u ovom obliku bez njega. Umetnička vrednost „Kabineta doktora Kaligarija“ bez premca je, i verovatno je najbolji primer nemačkog ekspresionističkog filma. Ipak, pošto je u pitanju nemi film, današnjoj publici (sem stručnjacima i najvećim zaljubljenicima u sedmu umetnost) mahom je nepoznat. Zato je u našim predlozima.

Malizia“, kod nas preveden kao Malicija

Dužina trajanja: 1 sat 38 minuta

Žanr: Seksi-komedija, drama, romantika

Zemlja porekla: Italija

Godina proizvodnje: 1973.

Ocena na IMDb: 6,5 (presek 2.062 glasa)

Reditelj: Salvatore Samperi

Scenario: Salvatore Samperi, Otavio Jema

Glavne uloge: Laura Antoneli, Turi Fero, Alesandro Momo, Tina Omon

Kratki sinopsis: Nakon smrti supruge, udovac Ignacio zapošljava zanosnu Anđelu kao kućnu pomoćnicu da kuva, čisti, sprema i pomaže mu u odgajanju sinova: najstariji ima 18, srednji 14, a najmlađi šest godina. Iz toga sledi niz urnebesnih i uzbudljivih događaja, pošto se i otac i dva sina ludo zalubljuju u nju i žele je po svaku cenu.

O filmu: Recimo tek toliko, da je „Malicija“ bio treći najgledaniji film u italijanskim bioskopima u sezoni 1972—73, tik iza „Kuma“ i „Poslednjeg tanga u Parizu“. Trenutno se nalazi na 11. mestu najgledanijih italijanskih filmova svih vremena, budući da ga je tokom prikazivanja u kinoteatrima pogledalo 11.756.327 gledalaca. To apsolutno sve govori, ne o kvalitetu, već o stepenu zabavnosti ovog ostvarenja koje je na velikom platnu prikazalo san verovatno svakog adolescenta na svetu.

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring“ (korejski original: „Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom“), kod nas preveden kao Proleće, leto, jesen, zima... i proleće

Dužina trajanja: 1 sat 43 minuta

Žanr: Drama, romantika

Zemlja porekla: Južna Koreja

Godina proizvodnje: 2003.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 71.218 glasova)

Reditelj: Kim Ki-duk

Scenario: Kim Ki-duk

Glavne uloge: Kim Ki-duk, Oh Jeong-su, Kim Džong-ho

Kratki sinopsis: Radnja je smeštena u budistički manastir koji se nalazi na jezeru koje je okruženo netaknutom prirodom, a prati čoveka kojeg obučava i za monaški poziv sprema stariji monah, dok prolazi kroz sva životna doba baš kao da su godišnja. Krug se zatvara.

O filmu: Apsolutno fantastično ostvarenje koje, ako ga do sada niste gledali, jednostavno morate pogledati. Ništa više od toga ne mora da se kaže.

(T. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA