Ovaj događaj je bio inspiracija za snimanje filma "Zelena milja" (FOTO) (VIDEO)

Tek posle 70 godina, utvrđeno je da je dečak bio nedužan i da nije počinio ubistva

  • 9

Pravda je zaista zakazala u slučaju 14-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Stinija koji je pre 75 godina osuđen na smrt električnom stolicom zbog ubistva dve belkinjeAko vam ova priča deluje poznato, kao da ste je već čitali ili da ste možda gledali film, niste se prevarili.

Navodno, prema nekim teorijama Stiven King je inspiraciju za svoj roman "Zelena milja", a prema kojoj je snimljen i istoimeni film, pronašao baš u ovom događaju.

Pravi Džon Kofi

Džordž Sitni iz Južne Karoline je ostao zapamćen kao najmlađa osoba koja je ikada pogubljena na električnoj stolici, a sudija je posle 70 godina utvrdila nedužnost ovog nesrećnog dečaka.

Gotovo bez pravog suđenja

Bilo je to davne 1944. godine njihova tela pronađena su u jarku u crnačkom delu grada, a obe su ubijene metalnom šipkom. Nije bilo svedoka ni fizičkih dokaza, a dečaku su tokom suđenja kršena ustavna prava.

Nije imao verodostojnu odbranu, a njegovo priznanje, koje postoji u dve verzije, čini se da je bilo iznuđeno, rekla je sudija Mulins.

Šerif je tvrdio da je dečak priznao ubistva, iako nije bilo nikakvog potpisanog ni pisanog dokumenta. Kroz nazovi suđenje prošao je bukvalno sam. Nijedan Afroamerikanac nije prisustvovao suđenju, jer su u to vreme, svi porotnici na suđenju bili su belci.

Roditeljima dečaka je prećeno i sprečeni su da mu prilaze u sudnici. Kasnije su i proterani iz grada.

Najmlađi osuđenik na smrt Foto: Wikipedia

Osuđen na smrt u rekordnom roku

Sudija Karmen Mulis je tek pre par godina oslobodila krivice nedužnog dečaka iz ruralnog dela Južne Karoline osuđenog da je na smrt prebio Meri Emu Tejms (7) i Beti Džun Biniker (11) u gradiću Alkolu u kom je postojala segregacija. Devojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag.

Deo šine kojom su devojčice ubijene, bio je težak više od 19 kilograma. Stoga je bilo nemoguće da je Džordž podigne, kamoli da zamahne dovoljno jako da pobije devojčice.

Tada je bio visok oko 152 centimetra i težak oko 45 kilograma. Dečak je bio nevin, a neko je "namestio" da on bude okrivljen samo zato što je bio crnac.

Jedini, posredan, dokaz na suđenju bila je činjenica da je s devojčicama pričao dan pre nego što su pronađene mrtve.

Porodica zatražila rehabilitaciju

Kao što je porota i preporučila, prema Stiniju nije iskazano milosrđe. Ubijen je 16. juna 1944. godine u zatvoru u Kolumbiji. Dok je hodao ka gubilištu pod miškom je nosio Bibliju koju su čuvari iskoristili kao podlogu za sedenje na električnoj stolici, jer je dečak bio prenizak (155 centimetara).

Dželati su triput morali da puštaju 2.400 volti struje kroz malo telo Džorža Stinija Mlađeg pre nego što je ispustio dušu u mukama. Od trenutka hapšenja, do njegove smrti na električnoj stolici, prošao je samo 81 dan.

Zelena milja film, Tom Henks Foto: Profimedia

Jedan od građana je guverneru Olinu Džonstonu napisao protestno pismo, navodeći da je "pogubljenje dece rezervisano za Hitlera", što su bile veoma teške reči 1944. godine, usred rata SAD protiv nacističke Nemačke.

Dečakove sestre i brat svedočili su ove godine na suđenju na kom se ponovo razmatrala presuda.

- Odveli su mi brata zauvek, a moja majka se nikada posle toga nije nasmejala. Volela bih da njegovo ime bude oslobođeno krivice - rekla je Ejmi Rafner (78).

Porodica ubijenih devojčica se protivi rehabilitaciji

Porodica ubijenih devojčica protivila se ovakvoj odluci pojašnjavajući da je ostalo vrlo malo materijalnih dokaza sa prvog suđenja, kao i da je nemoguće utvrditi šta se tačno dogodilo pre nekoliko decenija u sudnici.

Davne 1944. godine suđenje je trajalo samo tri sata. U poroti su sedeli isključivo belci, i to muškarci, a trebalo im je samo 10 minuta da osude Stinija. Tri meseca kasnije poslali su ga na električnu stolicu.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    15. jun 2019 | 23:24

    Prepoprucila bi film svima, ali mnogo je emotivan. Knedla u grlu zbog nepravde ceo film. Glumci fascinantni!

  • Čak

    16. jun 2019 | 09:53

    Genijalan film, ovaj pokojni crni brat je zaslužio deset oskara za ulogu, kakav lik, kakva gluma!

  • SBH

    16. jun 2019 | 00:28

    Jedini film za koim mogu postit suzu i rastuzim se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA