Kecmanović otkriva za Pop&Kulturu: "Senke nad Balkanom" su prošlost, pripremam još bolju seriju

"Feliks" je izdat još 2007. i to je prva knjiga koju su prihvatili svi - publika, kolege, kritičari

  • 3

Verovatno najpopularnija domaća TV serija u poslednje dve-tri godine bila je sada već kultna "Senke nad Balkanom". Malo je onih koji seriju nisu gledali i jedva čekali da dobiju informaciju hoće li biti druge sezone. Idejni tvorci "Senki", između ostalih bili su popularni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, kao i jedan od najpriznatijih srpskih pisaca Vladimir Kecmanović.

Kao grom iz vedra neba, srpskim medijskim nebom odjeknula je proletos informacija da se Kecmanović iznenada, pred kraj druge sezone, povlači iz "Senki" i to posle ozbiljne svađe sa Bjelogrlićem.

Popularni pisac tada je potvrdio za Telegraf.rs da napušta projekat budući da nisu ispoštovana njegova autorska prava, za šta bi, kako je naglasio, u nekoj drugoj državi, dobio ogromnu odštetu.

Kecmanović u međuvremenu nije mirovao. Uključio se u rad na jednako popularnoj seriji "Žigosani u reketu", ali uveliko priprema još jedan projekat, otkrivajući ekskluzivno za Telegraf.rs o čemu se radi.

- Planiram da radim još jednu jako obimnu seriju po motivima moje knjige "Feliks", koja je reizdata ove godine i nailazi na lepu reakciju javnosti. Nakon što je Zvezdara Teatar odlučila da uradi predstavu po motivima "Feliksa" i kada sam video kako prolazi, shvatio sam da postoji još jedan deo duga prema "Feliksu" i pretočiću ga u seriju.

Spomenuli ste "još jedan deo duga" prema"Feliksu". Na šta tačno mislite?

- "Feliks" je izdat još 2007. i to je prva knjiga koju su prihvatili svi - publika, kolege, kritičari. Mene je prezentovala javnosti. Ja sam sam kriv što je "Feliks" vrlo brzo pao u senu, jer je već sledeće godine izašla knjiga "Top je bio vreo" pa su na prethodnika svi zaboravili. Čekao sam neki momenat koji bi bio zgodan za reizdanje. Osećao sam krivicu prema "Feliksu".

Govoreći o serijama, ne možemo a da se ne dotaknemo i "Senki nad Balkanom". Prošla su dva meseca od spora sa Draganom Bjelogrlićem i vašeg iznenadnog izlaska iz serije. Da li se nešto u međuvremenu promenilo?

- Ne. Manje-više sam priveo kraju drugu sezonu i dalje neću biti u tome, ne interesuju me "Senke" više. Ako se bude dalje snimala, neću imati veze sa serijom. Nezavisno od tog kreativnog spora sa Bjelogrlićem, prema mom mišljenju, dovoljne su dve sezone. Biznis dalje nameće da se sezone još snimaju, ali za autore to nije preterano inspirativno. Bilo je i vreme da izađem iz serije.

Dakle, spor ste arhivirali? Život teče dalje?

- Naravno. Autor sam imena serije, kreirao sam najvažnije likove, ali na špici nisam ispoštovan. Povređena sam autorska prava, zbog čega sam i intervenisao i to je to. Odustao sam od bilo kakvih sadašnjih i budućih projekata sa Draganom Bjelogrlićem.

Znači ni knjigu "Senke nad Balkanom" recimo ne biste pisali iako ste jedan od idejnih tvoraca?

- Ne želim. Posle spora sa Bjelogrlićem - ne. Razni ljudi polažu autorska prava na to. Poglavlje sam zatvorio. Da je bio dogovor pred prvu sezonu da se uradi i knjiga koja bi pratila seriju, to bi onda imalo veliki marketinški efekat, ali sada ne. Naročito posle svega što se u međuvremenu izdešavalo.

(i.djukic@telegraf.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 100jko

    14. jul 2019 | 09:36

    Sada je na redu da Bjelogrloć i Sergej Trifunović naprave seriju o njihovom heroju Jovi Divjaku.

  • Djile

    14. jul 2019 | 10:30

    Bjelogrlic je cedo rezima i uvek uz vlast. Sve je tu jasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA