≫ 

"Srbi klali, Hrvati pazili da se ne isprljaju": I komšije protiv novog sramotnog filma o Gotovini

Od materijala koji nisu ušli u film nastaće i televizijska serija u osam nastavaka, koja će naknadno biti emitovana na HRT

  • 11

Film u kojem Goran Višnjić igra Antu Gotovinu nije oduševio hrvatske medije. "Jutarnji list" ocenjuje da to ostvarenje, koje je otvorilo festival u Pulu, politički i istorijski nije pošten film.

Najcenjeniji hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić u autorskom tekstu za taj list piše da onaj, ko bi po "Generalu" sudio, zaključio bi da nijedan hrvatski vojnik nikada nije ubio ni civila, ni zarobljenika.

Film "General" je pobudio veliku pažnju, budući da je ratna drama koja je i svojevrsni biografski film o Anti Gotovini u kome su zastupljene i druge autentične ličnosti iz hrvatskog domovinskog rata.

- Ko je gledao novi film Antuna Vrdoljaka razume da u ratu nije stradala nijedna srpska kuća, ni pravoslavna crkva. Srpski vojnici Hrvatima režu vratove i kopaju oči, Hrvati paze da ne uprljaju uniformu. Zarobljenike ne muče induktorskim telefonima, nego dugim političkim pridikama - piše Pavičić.

Ante Gotovina Ante Gotovina u Hagu/ Foto: sense-agency.com

On u tekstu navodi da su pljačke nakon akcije "Oluja" prikazane samo u jednoj jedinoj sceni - bez ubijanja.

- U toj sceni čestiti hrvatski oficiri zgranuto pošalju vojnike da pohapse pljačkaše - piše Pavičić.

Naglašava da su mnogi pretpostavljali kako će "General" biti ekvivalent partizanskim epopejama iz sedamdesetih godina, skupim filmovima koji su nastajali kada se tadašnji, baš kao i sadašnji sistem, suočio sa krizom identiteta.

- Vrdoljakov film nije iz 1973. godine, već ostavrenje iz 1947. Njemu nisu pandan 'Sutjeska' ili 'Vrhovi Zelengore, već staljinistički filmovi u kojima Staljin dodirom ruke popravlja traktor - piše Pavičić.

"Večernji list" navodi da je Vrdoljakov film sniman četiri meseca i da je u njega uloženo rekordnih skoro tri miliona evra kada je u pitanju hrvatska kinematografija. Od materijala koji nisu ušli u film nastaće i televizijska serija u osam nastavaka, koja će naknadno biti emitovana na HRT.

"Film 'General' stalno balansira između akcije i emocije, suvih činjenica i poniranja u patetiku", ocenio je "Večernji".

VIDEO: Hrvatska se sprema za proslavu zločinačke akcije "Oluja"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo vas posmatram

    15. jul 2019 | 11:20

    Niko nama nije kriv sto ne snimamo filmove o nasim herojima Karadzicu, Mladicu.... tolikom nasim generalima, stradanju srba u Bratuncu i okolini a ne umesto toga mi ih osudjujemo i pocinjemo da verujemo u ono u sta nas zapad ubedjuje

  • KK

    15. jul 2019 | 11:21

    Ako oni (Hrv.) snimaju ovakve filmove , a zasto nebi mogli i mi???Postoji mnogo materijala za tako nesto.Zar cemo vecito da u ocima Zapada ostanemo "losi momci"???????

  • Kumče Gambino

    15. jul 2019 | 13:50

    Naši ulažu u rijalitije koga jos zanima istorija i sta se sve Srbima radilo.I sve to sistem podrzava.Bitno je da li je Kija danas prdnula i gde itd,a nije vazna cifra izginulih Srba tokom oluje itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA