≫ 

Premijera dokumentarnog filma "CLOSE(D)" o migrantima koji su prošli kroz Srbiju

"CLOSE(D)" je četrdesetominutni dokumentarni film koji tretira temu migracija u Srbiji, s akcentom na migrantima iz Azije i Afrike

  • 2

U četvrtak 18. jula 2019. u 20 sati u sali Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1, Beograd) biće premijerno prikazan dokumentarni film "CLOSE(D)" koji će na sasvim drugačiji način gledaocima predstaviti problematiku migracija.

Film je sniman u periodu novembar 2018 - jun 2019. godine i sadrži, između ostalog, scene u prihvatnim i centrima za azil gde migranti borave dok su u Srbiji, prizore dece koja idu u škole, brojne arhivske snimke migranata dok prelaze granice, sami i sa krijumčarima...

Ovo ostvarenje ima i internacionalnu dimenziju zahvaljujući snimcima sa ulica Beča iz kvartova koji su mahom naseljeni ljudima koji su došli u Austriju iz Afrike ili Azije. Ono nudi podsećanje da je više od milion migranata,  mahom Sirijaca, Iračana, Avganistanaca i Pakistanaca, prošlo od sredine 2015. kroz Srbiju na putu ka zemljama Zapadne Evrope. Ta kretanja se nisu zaustavila, mada su od marta 2016. godine u značajno manjem obimu.

Podaci za ovu i prošlu godinu kažu da kroz Srbiju prođe oko 20.000 migranata godišnje. Veliki broj njih, uprkos brojnim pokušajima, ne uspeva da pređe granice Srbije i ostaju „zaglavljeni“ u Srbiji. Veći deo ovog filma upravo je posvećen njima.

Zato film postavlja pitanja – ko su migranti, koja su njihova iskustva, šta ih je dovelo dovde, gde će dalje, čemu se nadaju, kako ih je Srbija primila... On nema nameru da nudi lake odgovore. U vremenu kada nam se često nude jednostavna rešenja za kompleksne probleme, film pokušava da prikaže realnosti situacije na način da gledaoci mogu sami da izvuku zaključke. Reč je o nekomercijalnom ostvarenju, koje je finansirano donatorskim sredstvima Evropske unije.

Autorka filma je Brigite Kuhar iz Austrije, a režirao ga je Boriša Simović. Ulaz je slobodan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eld

    17. jul 2019 | 11:48

    Неки лажни мигранти, сви знамо да ниједну жену и дете видели нисмо.

  • Neko

    17. jul 2019 | 14:45

    Šta nas to zanima?Glasaću za onog ko bude sprovodio antimigrantsku politiku u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA