≫ 

Dobar dan za „Loš dan u Blek Roku“: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1
Filmski predlozi, Američka kinematografija, Loš dan u Blek Roku, Spenser Trejsi Slika iz filma „Loš dan u Blek Roku“ iz 1955. godine. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Metro-Goldwyn-Mayer/WFinch

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Bad Day at Black Rock, kod nas preveden kao Loš dan u Blek Roku

Dužina trajanja: 1 sat 21 minut

Žanr: Krimić, drama, misterija

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1955.

Ocena na IMDb: 7,8 (presek 17.491 glasa)

Reditelj: Džon Sterdžis

Scenario: Milard Kaufman, Don Megvajer

Glavne uloge: Spenser Trejsi, Robert Rajan, En Fransis

Kratki sinopsis: Jednoruki stranac krajem 1945. godine silazi sa voza u malenom, posve izolovanom gradu na jugozapadu Sjedinjenih Država. Nalazi se u potrazi za izvesnim čovekom. Meštani, sa druge strane, imaju jednu mračnu tajnu koju po svaku cenu žele da sačuvaju.

O filmu: Prošle godine je Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Američkih Država, koji deluje u okviru Kongresne biblioteke, uvrstio ovo ostvarenje na svoj spisak za prezervaciju zbog „kulturnog, istorijskog i estetskog značaja“, budući da na vrlo specifičan način kombinuje žanrove vesterna i film-noara. Veliki Spenser Trejsi je za glavnu ulogu dobio nagradu za najboljeg glumca na Kanskom filmskom festivalu, a bio je nominovan i za Oskara u istoj kategoriji; ovaj film je imao još dve nominacije za Akademijinu nagradu te godine, i to za najbolju režiju i za najbolji adaptirani scenario (snimljen je po pripovetki „Loš dan u Hondi“ od Hauarda Breslina).

Gazija

Dužina trajanja: 1 sat 35 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: Jugoslavija

Godina proizvodnje: 1981.

Ocena na IMDb: 7,1 (presek 23 glasa)

Reditelj: Nenad Dizdarević

Scenario: Vuk Krnjević, Ivo Andrić (pripovetka)

Glavne uloge: Dušan Janićijević, Dragomir Felba, Fahro Konjhodžić, Miralem Zupčević, Ranko Gučevac, Predrag Milinković Preža, Pavle Vuisić, Milan Lane Gutović

Kratki sinopsis: Bosanski gazija sredinom sedamnaestog veka odlazi u rat protiv nevernika, i slavom se ovenčan vraća kući. Ali, kod kuće vlada mir, a on ne zna kako da živi u miru...

O filmu: Gazije su bile veliki ratnici i borci za islam, ljudi istaknuti u bojevima protiv nevernika. Gazija je bila uzvišena titula, toliko uzvišena da ju je nosilo prvih devet sultana Osmanskog carstva. I ovaj naš gazija je veliki vojskovođa, hrabar i častan, ali sve ono što ga čini velikim ratnikom, u miru ga sprečava da živi kao sav normalan svet. Zato heroj postaje predmet sprdnje i iskorišćavanja od strane onih koji mu nisu do kolena, koji mu nisu ni crno ispod nokta. Snimljen je po Andrićevoj pripovetki „Put Alije Đerzeleza“, i to je verovatno najbolja moguća preporuka za ovaj film.

The Mill and the Cross (poljski original: „Młyn i krzyż“), kod nas preveden kao Mlin i krst

Dužina trajanja: 1 sat 32 minuta

Žanr: Istorijska drama

Zemlja porekla: Poljska, Švedska

Godina proizvodnje: 2011.

Ocena na IMDb: 7,0 (presek 3.532 glasa)

Reditelj: Leh Majevski

Scenario: Majkl Fransis Gibson, Leh Majevski

Glavne uloge: Rutger Hauer, Šarlot Rempling, Majkl Jork

Kratki sinopsis: Piter Brojgel Stariji naslikao je 1564. godine sliku „Uspon na Kalvariju“, koja se kod nas naziva i „Put na Golgotu“ ili „Nošenje krsta“. Na njoj je prikazan ogroman broj ljudi, od kojih film prati tuce, smeštajući ih u istorijski kontekst Sedamnaest provincija, konkretno u Flandriju u kojoj je slika nastala, gde španske vlasti vrše teror nad protestantima.

O filmu: Ideja snimanja filma na temelju velikog slikarskog dela nije ništa novo; dovoljno je pomenuti „Devojku sa bisernom minđušom“ od Pitera Vebera, sa Skarlet Johanson i Kolinom Fertom u glavnim ulogama, koji se bavi istoimenom slikom Jana Vermera. Ali pokušaj da se snimi film o delu kao što je „Uspon na Kalvariju“, koje poput mnogih ondašnjih flamanskih slika obiluje velikim brojem likova, potpuno je jedinstven u kinematografiji. Pokušaj je, inače, uspeo. Ljubitelji istorije i istorije umetnosti neće biti razočarani.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šofer76

    19. jul 2019 | 20:38

    Gazija je dobar film, a ovaj Blek Rok ću baš da pogledam, zvuči zanimljivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA