≫ 

Ona je mašina za ubijanje sa zadatkom da ubije čoveka kojeg voli: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 0
Filmski predlozi, Kineska kinematografija, Tajvanska kinematografija, Hongkonška kinematografija, The Assassin, Šu Ći Glumica Šu Ći u sceni iz filma „Atentatorka“, kinesko-tajvansko-hongkonške koprodukcije. Foto: Profimedia

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Simón del desierto (engleski naziv: „Simon of the Desert“), kod nas preveden kao Simon pustinjak

Dužina trajanja: 43 minuta

Žanr: Drama, komedija

Zemlja porekla: Meksiko

Godina proizvodnje: 1965.

Ocena na IMDb: 8.0 (presek 8.501 glasa)

Reditelj: Luis Bunjuel

Scenario: Luis Bunjuel

Glavne uloge: Klaudio Bruk, Silvija Pinal

Kratki sinopsis: Četvrti vek nove ere. Simon, duboko religiozni monah, da bi se približio Bogu penje se na stub usred pustinje. Posećuje ga veliki broj ljudi. Među njima je i Satana, koji na sve načine pokušava da ga sablazni i ubedi da siđe na zemlju.

O filmu: Ovo Bunjuelovo ostvarenje — koje je na Filmskom festivalu u Veneciji dobilo specijalnu nagradu žirija — treći je deo trilogije koju još čine „Viridijana“ i „Anđeo uništenja“; ujedno je poslednje delo koje je slavni reditelj snimio tokom svog svojevoljnog meksičkog izgnanstva. Nastalo je po pripovetki koju je sam Bunjuel napisao inspirisan Svetim Simeonom Stolpnikom Starijim, hrišćanskim svetiteljem iz četvrtog veka koji je 37 godina živeo na stubu nedaleko od Alepa u Siriji.

Bez końca (engleski naziv: „No End“), kod nas preveden kao Bez kraja

Dužina trajanja: 1 sat 47 minuta

Žanr: Drama, romansa

Zemlja porekla: Poljska

Godina proizvodnje: 1985.

Ocena na IMDb: 7,6 (presek 3.323 glasa)

Reditelj: Kšištof Kješlovski

Scenario: Kšištof Kješlovski, Kšištof Pješevič

Glavne uloge: Gražina Šapolovska, Marija Pakulnis, Aleksander Bardini

Kratki sinopsis: Poljska, 1982. godina. Na snazi je vanredno stanje, a Solidarnost je zabranjena. Ursula Žiro, koja prevodi Orvelu, iznenada gubi muža Anteka, advokata. Opsednuta je gubitkom, i pokojnik joj se neprestano prikazuje u vizijama. Utočište traži u poslu, u brizi oko sina, u seksu. Istovremeno, pokušava da spasi uhapšenog člana Solidarnosti kojeg je branio njen pokojni suprug.

O filmu: Kješlovski je za ovo ostvarenje rekao da je „naišlo na užasan prijem u Poljskoj. Nikada nisam imao toliko neprijatnosti u vezi sa bilo kojim filmom kao sa ovim. Primljeno je užasno od strane vlasti; primljeno je užasno od strane opozicije, i primljeno je užasno od strane Crkve. Što znači, od strane tri sile u Poljskoj. Strašno smo napadani zbog njega. Samo jedan element nas nije napadao, a to je publika... nikada u svom životu nisam primio toliko pisama i telefonskih poziva o nekom filmu od ljudi koje nisam poznavao kao u slučaju ’Bez kraja’. I svi su u stvari — a nisam primio nijedno ružno pismo ili poziv — govorili da sam rekao istinu o vanrednom stanju.“

Ci ke Nie Yin Niang“ (engleski naziv: „The Assassin“), kod nas bi se mogao prevesti kao „Atentatorka

Dužina trajanja: 1 sat 45 minuta

Žanr: Akcija, istorijska drama

Zemlja porekla: Kina, Tajvan, Hongkong

Godina proizvodnje: 2015.

Ocena na IMDb: 6,3 (presek 14.154 glasa)

Reditelj: Hou Sjaosjan

Scenario: Ah Čeng, Tjen Venču, Hou Sjaosjan

Glavne uloge: Šu Ći, Čen Čang, Jun Žu

Kratki sinopsis: Kina, osmi vek. Atentatorka — kćer nekadašnjeg generala, koju je od desete godine odgajala i u mašinu za ubijanje pretvorila monahinja kojoj je predata na staranje — posle jedne neuspele misije dobija zadatak da se vrati u oblast iz koje potiče i da ubije čoveka kojeg voli, za kojeg je nekada bila obećana i koji je u međuvremenu postao jedan od najmoćnijih gospodara na severu zemlje.

O filmu: Snimljen je po čuvenoj kineskoj pripovetki iz devetog veka, a osvojio je čitav niz nagrada. Na Kanskom festivalu dobio je nagradu za najbolju režiju i najbolji saundtrek; Australijska asocijacija filmskih kritičara i Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) nominovale su ga za najbolji film van engleskog govornog područja, dok je na hongkonškim Azijskim filmskim nagradama i na tajvanskom Zlatnom konju pobrao bezmalo sve što se moglo pobrati.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA