≫ 

Subota izmišljena za dobar azijski gangsterski spektakl: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 0
Filmski predlozi, Južnokorejska kinematografija Scena iz južnokorejskog filma „Novi svet“ iz 2013. godine. Foto: YouTube/Movieclips Trailers

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

I soliti ignoti (engleski naziv: „Big Deal on Madonna Street“), kod nas preveden kao Nepoznati počinioci

Dužina trajanja: 1 sat 46 minuta

Žanr: Krimi-komedija

Zemlja porekla: Italija

Godina proizvodnje: 1958.

Ocena na IMDb: 8.0 (presek 8.197 glasova)

Reditelj: Mario Moničeli

Scenario: Ađe & Skarpeli (Ađenore Inkroči i Furio Skarpeli), Suzo Čeki d’Amiko, Mario Moničeli

Glavne uloge: Marčelo Mastrojani, Vitorio Gasman, Renato Salvatori, Karlo Pizakane, Tiberio Murđa, Toto

Kratki sinopsis: Šaroliki kvintet sitnih lopova okuplja se da bi opljačkao lokalnu zalagaonicu. Šta, osim svega, može da pođe naopako?

O filmu: Jedan od otaca italijanske komedije, Moničeli, u toj meri je bio skeptičan u vezi sa uspehom ovog filma — koji se danas smatra remek-delom italijanske kinematografije — da je na plakat stavio Tota, iako slavni komičar, „Princ smeha“ kako su ga zvali Italijani, uopšte nije igrao bitnu ulogu. Ova parodija umnogome je pomogla Mastrojaniju i Gasmanu da se probiju u svetu glume, a pomogla je i zanosnoj Klaudiji Kardinale, koja je imala potpuno beznačajnu rolu.

The Missouri Breaks“, kod nas preveden kao Dvoboj na Misuriju

Dužina trajanja: 2 sata 6 minuta

Žanr: Vestern, drama

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1976.

Ocena na IMDb: 6,6 (presek 8.570 glasova)

Reditelj: Artur Pen

Scenario: Tomas Makgvejn

Glavne uloge: Marlon Brando, Džek Nikolson, Rendi Kvejd, Frederik Forest, Hari Din Stanton

Kratki sinopsis: Tom Logan je vođa bande konjokradica, a Dejvid Brekston zemljoposednik sa konjima i kćerkom koja je i sama vredna krađe. Li Klejton je čuveni „regulator“ sa zadatkom da likvidira bandu.

O filmu: Potpuna propast na bioskopskim blagajnama kada se pojavilo, ovo ostvarenje je u međuvremenu „sazrelo“. Premda i dalje ne spada u najbolje filmove ni dva glavna glumca niti samog reditelja, ljubitelji vesterna, koji ga nisu gledali, biće nam zahvalni na predlogu.

Sinsegye (engleski naziv: „New World“), kod nas preveden kao Novi svet

Dužina trajanja: 2 sata 14 minuta

Žanr: Krimić, drama

Zemlja porekla: Južna Koreja

Godina proizvodnje: 2013.

Ocena na IMDb: 7,6 (presek 17.657 glasova)

Reditelj: Park Hun-džung

Scenario: Park Hun-džung

Glavne uloge: Li Džung-dže, Čoi Min-sik, Hvang Džung-min

Kratki sinopsis: Nakon sumnjive smrti šefa najveće južnokorejske kriminalne organizacije „Goldmun“, šef policije Kang donosi odluku da se umeša u izbor novog vođstva pomoću svog infiltriranog agenta, Lija Ja-sunga, kojem ta dvostruka igra počinje sve teže da pada. Šta on u stvari želi da bude, policajac ili gangster?

O filmu: Kritika je bila podeljena prema ovom ostvarenju, neki su ga hvalili a drugi kudili, ali ako tražite dobri stari azijski gangsterski film, vaša potraga je završena. Nije najbolji u ovom žanru, ali svakako je više nego vredan gledanja. Uzbudljiv je, zanimljiv, sjajno napisan i režiran, sa sjajnom glumačkom postavom (Čoija Min-sika pamtimo iz takvih remek-dela Parka Čan-vuka kao što su „Oldboj“ i „Dama Osveta“, koji su deo iste trilogije, te „Video sam đavola“ Kima Dži-vuna), i možda najvažnije — drži pažnju.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA