≫ 

Retko zabavna mešavina dobre stare komedije i špijunskog trilera: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1

Scena iz filma „Hopscotch“ iz 1980. godine. Foto: YouTube/HD Retro Trailers

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Le Corbeau“, kod nas preveden kao Gavran

Dužina trajanja: 1 sat 32 minuta

Žanr: Krimić, drama, misterija, film-noar

Zemlja porekla: Francuska

Godina proizvodnje: 1943.

Ocena na IMDb: 7,8 (presek 7.811 glasova)

Reditelj: Anri-Žorž Kluzo

Scenario: Luj Šavans, Anri-Žorž Kluzo

Glavne uloge: Pjer Frene, Žinet Lekler, Mišlin Franse

Kratki sinopsis: Seoski doktor postaje meta „otrovnih“ pisama koje anonimni denuncijant šalje seljanima, u kojima ga optužuje za serijsko preljubništvo i vršenje abortusa.

O filmu: Obratite pažnju na godinu kada se film pojavio i zemlju porekla: snimljen je u produkciji „Kontinental filmsa“, nemačke okupacione kompanije koja je imala monopol u toj zemlji tokom Drugog svetskog rata. Radnja, u kojoj tajanstvena ličnost širi paniku i haos, tumačena je kao kritika pokreta otpora, pa je posle oslobođenja film zabranjen, a i Kluzo se našao pod doživotnom zabranom filmskog rada; međutim, obe zabrane su ukinute 1947. godine pa se danas „Gavran“ drži za remek-delo francuske kinematografije i za klasik tamošnjeg film-noara. Ono na šta je posebno interesantno obratiti pažnju jeste nepostojanje bilo kakve eksplicitne reference ni na svetsku klanicu koja se u tim trenucima odigravala niti na nemačku okupaciju: sve je savršeno normalno, uobičajeno, svakodnevno, mirnodopsko. Sem atmosfere. Atmosfera je strašna i teskobna.

Hopscotch“, kod nas bi se mogao prevesti kao Školica

Dužina trajanja: 1 sat 46 minuta

Žanr: Avantura, komedija

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1980.

Ocena na IMDb: 7,2 (presek 6.120 glasova)

Reditelj: Ronald Nim

Scenario: Brajan Garfild

Glavne uloge: Volter Matau, Sem Voterston, Glenda Džekson

Kratki sinopsis: Iskusni, inteligentni agent američke CIA po imenu Majls Kendig biva povučen sa terena od strane nekompetentnog i nesposobnog šefa koji ne toleriše njegove neuobičajene metode. Da bi mu se osvetio, odlučuje da napiše i objavi memoare u kojima će otkriti sve ono što zna. A zna sve. Tako po Evropi i Americi počinje trka između CIA i FBI sa jedne strane, i njega sa druge, trka u kojoj je on uvek korak ispred. Ali može li ostati ispred do kraja?

O filmu: Ako ste ljubitelj špijunskih filmova, i ako ste ljubitelj komedija, ovo ostvarenje biće vam pravo osveženje zato što kombinuje sve elemente i jednog i drugog žanra. Retko zabavan film, sa dobrim starim smislom za humor.

The Angels' Share“, kod nas prevedeo kao Anđeoska deoba

Dužina trajanja: 1 sat 41 minut

Žanr: Komedija, krimić, drama

Zemlja porekla: Ujedinjeno Kraljevstvo

Godina proizvodnje: 2012.

Ocena na IMDb: 7,0 (presek 21.788 glasova)

Reditelj: Ken Louč

Scenario: Pol Laverti

Glavne uloge: Pol Branigan, Džon Henšo, Rodžer Alam

Kratki sinopsis: Nakon što je za dlaku izbegao robiju, novopečeni otac Robi odlučuje da okrene novi list. Ali jedna poseta destileriji viskija sve menja, pa on i njegovi prijatelji donose odluku da naprave nešto od svojih života.

O filmu: Pojam „anđeoskog udela“ (srpski prevod filma po običaju potpuno maši poentu) odnosi se na količinu viskija koja se izgubi isparavanjem tokom starenja u hrastovoj buradi. Verujemo da je to sasvim dovoljno da vas ubedi da ovu komediju treba gledati. Obavezno.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džontra

    9. avgust 2019 | 17:36

    Nisam gledao ostale,ali Angel's share je totalno pitak I neobavezujuć,pravi feel good filmić,ako hoćete nešto pitko,a pozitivno I neopterećujuće,to je dobra preporuka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA