≫ 

Kako je Pula lupila šamar "Generalu" pobedom filma o ženi koja spasava srpsku decu iz logora (VIDEO)

Pandan "Generalu" su staljinistički filmovi u kojima Staljin dodirom popravlja traktor

  • 17
Ante Gotovina, Dijana Budisavljević, Diana Foto: Profimedia/AFP, Wikimedia/novosti.rs

Priča o tome kako prave vrednosti moraju da dođu do izražaja, često zvuči naivno danas kada se većina stvari posmatra ili kroz politiku ili kroz novac. Ipak, jedna od najvažnijih istorijskih istina, istina o Diani Budisavljević koja je spasila 12.000 dece iz ustaških logora smrti, odnela je pobedu i to u konkurenciji sa filmom o hrvatskom generalu Ante Gotovini.

Malo ko je očekivao da će upravo u Hrvatskoj, na filmskom festivalu u Puli, "Dnevnik Diane Budisavljević" toliko zaseniti "Generala". Tim pre što je film "General" proteklih meseci izazvao ubedljivo najveću medijsku pažnju i do nedavno bio očekivani pobednik festivala.

Međutim, izmakle su mu sve glavne nagrade, a nagrađeni su najbolji sporedni glumci, Olga Pakalović i Borko Perić, kao i Zvonimir Krivec koji je dobio Zlatnu arenu za najbolje specijalne efekte.

"ISTO KAO KAD STALJIN U FILMU DODIROM RUKE POPRAVLJA TRAKTOR"

S druge strane "Dnevnik Diane Budisavljević" ostvario je nezapamćeni trijumf! Osvojio je ukupno sedam nagrada, među kojima i one najvažnije, Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za režiju koja je otišla rediteljki Dani Budisavljević. I publika mu je dodelila Zlatna vrata Pule, nagradu za najbolji film po mišljenju gledalaca.

Kako je to moguće, pitaće mnogi, već naviknuti na podele koje nam u ovom regionu političari nameću decenijama. Verovatno zbog toga što je umetnost još koliko-toliko ostala slobodna sfera gde one prave vrednosti s početka teksta nekada i mogu da pobede. Pa evo kako je moguće. Kritičari navode da u "Generalu" nema pomena o žrtvama u "Oluji", da je služba Gotovine u Legiji stranaca prikazana samo u jednoj sceni, kao i da nema haškog suđenja ni bega od Haga, koji su u jednom verodostojnom filmskom ostvarenju morali da se nađu. Sa naglaskom na verodostojno.

- U nekoj uporednoj hronologiji, "Generalu" pandan nisu "Sutjeska" i "Vrhovi Zelengore", nego staljinistički filmovi u kojima Staljin dodirom ruke popravlja traktor, a mudre zakone donose brkati komesari partije – navodi se u kritičkom osvrtu na ovaj u Hrvatskoj dugoočekivani film.

SRPSKI GLUMCI ODBIJALI ULOGE U "GENERALU" I ZA 1.000 EVRA NA DAN 

Čak su i mladi srpski glumci željni dokazivanja odbili da glume u ovom filmu. Nisu pristali ni onda kada im je ponuđeno 1.000 evra za dan.

- Nisam dobio čitav scenario, što je uobičajena praksa, nego samo tri rečenice koje treba da izgovorim. Zbog toga sam odmah odbio da učestvujem jer ne znam kako će to na kraju da izgleda. Bojim se da ne ispadnem neki srpski kasapin pošto će nas verovatno tako predstaviti - ispričao je za jedan medij glumac koji je bio na kastingu u Beogradu.

On je istakao da se dan snimanja plaća 1.000 evra, a trebalo je da ih ima tri. To je i deset puta veća suma od one koju mladi glumci dobijaju za sporedne uloge, jer im se dan snimanja plaća maksimalno 100 evra. Ali, srećom, još ima i onih koji obraz ne bi prodali za novac.

Za mnoge popularne hrvatske glumce, od kojih su neki omiljeni i u Srbiji, gluma u "Generalu" nije predstavljala problem. Goran Višnjić našao se u ulozi Ante Gotovine, Mustafa Nadarević kao Janko Bobetko, Tarik Filipović kao Davor Domazet Lošo, Goran Navojec kao Bruno Zorica Zulu, Boris Svrtan kao Ante Roso, Borko Perić kao Nikica, Nataša Janjić kao Vesna Karuza, Jasmin Lord kao Ximena, Rene Bitorajac kao Instruktor...

SRPSKA REDITELJKA: BAŠ SAM IZNENAĐENA

Kada govorimo o ostvarenju "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević, situacije je drugačija. Ono vrlo verodostojno govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu.

Potresna filmska priča sastavljena je od dokumentarnih i igranih delova.

Rediteljka filma “Dnevnik Diane Budisavljević” rekla je da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

- Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma ''General'', naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena - rekla je Budisavljević.

Ruku na srcu, nije verovao niko, ali dokle god prave vrednosti mogu da pobede, a naročito u regionu zatrovanom politikom, za istinu još ima nade.

VIDEO: "Ostao mi je tanjir supe na stolu", potresna ispovest izbeglice iz Knina

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA