Mirjana Karanović nam opisuje kako je "srpski" film u kom glumi porazio Gotovinu u Hrvatskoj

Ekskluzivno za Telegraf.rs nagrađivana glumica koja igra u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" poručuje: Umetnost mnogo bolje gradi veze nego političari

  • 6
Dnevnik Diane Budisavljević Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Dragan Stanković/Youtube/hulahop films

Umetnost je pobedila politiku! Film "Dnevnik Diane Budisavljević" ostvario je apsolutni trijumf na festivalu u Puli, iako se očekivalo da će glavne nagrade otići "Generalu", ostvarenju koje je posvećeno Ante Gotovini. Film "General" imao je svu medijsku pažnju i slovio je za glavnog favorita, ali ga je srpski film ostavio u zapećku.

"Dnevnik Diane Budisavljević" osvojio je ukupno sedam nagrada, među kojima i one najvažnije, Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za režiju koja je otišla rediteljki Dani Budisavljević. I publika mu je dodelila Zlatna vrata Pule, nagradu za najbolji film po mišljenju gledalaca.

Našu čuvenu glumicu Mirjanu Karanović koja igra u ovom filmu, pitali smo da prokomentariše veliki uspeh i trijumf nad "Generalom", za koji su svi očekivali da će pobrati glavne nagrade.

- To samo govori da u svim bivšim republikama Jugoslavije, sada zasebnim državama, ima mnogo više dobrih ljudi nego što se čini na osnovu izjava političara i određenih medija. ”Dnevnik Diane Budisavljević” je jednostavno bio bolji film od svih ostalih - poručuje Mirjana za Telegraf.rs.

Kako kaže, čak i da pretpostavi da je zvanični žiri nagradio film iz nekih razloga koji možda i nisu isključivo umetnički, za to ne bi bilo osnova.

"UMETNOST GRADI VEZE USPEŠNIJE NEGO POLITIČARI" 

- Možda je zvanični žiri želeo da nagradi i hrabrost mlade rediteljke da se uopšte bavi takvom temom, ali nagrada publike u potpunosti potire svaku takvu pretpostavku. Umetnost i ovog puta pokazuje da mnogo uspešnije gradi veze među ljudima nego političari. Srećna sam što sam, makar u malom delu, bila deo tog filma. Čestitam i našoj Snežani Penev koja je kao srpska koproducentkinja učestvovala u realizaciji ovog filma - zaključuje Karanović za naš portal.

Ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević vrlo verodostojno govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu. Potresna filmska priča sastavljena je od dokumentarnih i igranih delova.

Rediteljka filma “Dnevnik Diane Budisavljević” i sama je priznala da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

- Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma ''General'', naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena - rekla je Budisavljević.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • objektivno

    23. jul 2019 | 00:02

    Mirjana prodala si nas , ili si sa nama ili protiv nas. Ti si svoju stranu izabrala i daleko ti lepa kuca .

  • vaske

    22. jul 2019 | 23:05

    Setila se ova da je Srpkinja. Sta bi sa onim filmom gde je govorila „ silovali me cetnici“.

  • Goran

    22. jul 2019 | 23:47

    Pa okajava grehe al slaba vajda sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA