Objavljen trejler za kontroverzni film o Gotovini dok kritike Hrvata pljušte na sve strane (VIDEO)

Kontroverzni film je postigao katastrofalno loš rezultat na festivalu u Puli

  • 8
Goran Višnjić Foto: Printscreen/Blitz Hrvatska

Objavljen je trejler za kontroverzni film o Antu Gotovini, koji je postigao katastrofalno loš rezultat na festivalu u Puli, uprkos tome što je najavljivan kao naiščekivaniji hrvatski film. U filmu "General" Antuna Vrdoljaka ratni zločini za koje je optuživan Gotovina se ne pominju, a on je prikazan kao narodni heroj.

Vrdoljkov film govori o kontroverznom oficiru koji je komandovao vojno-policijskom akcijom "Oluja" u kojoj je proterano skoro 200.000 Srba, a veliki broj ubijen.

U filmu o životu generala Gotovine glavnu ulogu glumi Goran Višnjić. Reč je o daleko najskupljem filmu savremene hrvatske kinematografije u koji je samo iz javnih fondova uloženo 15 miliona kuna.

Osim Višnjića, u filmu glume i Mustafa Nadarević u ulozi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović kao general Davor Domazet Lošo, Boris Svrtan kao general Ante Roso, a tu su i Arman Asante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Olga Pakalović, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec i drugi.

Brojni hrvatski mediji su žestoko kritikovali film.

Film "General" je dosadno propagandno ostvarenje, koje liči na filmove iz 1947. godine, navodi hrvatski "Jutarnji list".

- U nekoj uporednoj hronologiji, Vrdoljkovom 'Generalu' pandan nisu 'Sutjeska' i 'Vrhovi Zelengore', nego staljinistički filmovi u kojima Staljin dodirom ruke popravlja traktor, a mudre zakone donose brkati komesari partije - navodi se u kritičkom osvrtu na ovaj u Hrvatskoj dugoočekivani film.

U "Generalu" nema pomena o žrtvama u "Oluji", služba Gotovine u Legiji stranaca prikazana je samo u jednoj sceni, nema ni haškog suđenja ni bega od Haga...

- Vrdoljkov 'General' ispunio je samo jednu svrhu, a ona je ideološka. Cilj ovog filma bio je da ritualno oblikuje službenu verziju hrvatske novije istorije kroz lik idealnog hagiografskog reprezenta. Nakon deset godina priprema, četiri meseca snimanja, nakon produkcije koja je uključivala stotine glumaca i vojsku i koštala oko 2,7 miliona evra, publika nije dobila ono što je očekivala - zaključuje "Jutarnji list".

Podsetimo, Gotovina je prvobitnom presudom Haškog suda dobio 24 godine zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom proterivanja Srba i spaljivanja njihovih kuća i imanja. Odluka je bila jednoglasna.

Kasnije je odlukom dva prema jedan u žalbenom postupku oslobođen, a odluka veća kojim je predsedavao Teodor Meron smatra se najkontroverznijom od formiranja tog suda.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    23. jul 2019 | 17:26

    Koji nacisticki narod.Hoce da okrenu istinu filmom...Pa nije ovo 1950 pa moze nesto da se sakrije,izokrene.Itina se zna ko ste i sta ste i platicete za sve stravicne zlocine avet ce da vam sudi.

  • Wien

    23. jul 2019 | 18:45

    Ustase ...sta reci...

  • šumar

    23. jul 2019 | 17:03

    e jel vidite braćo Srbi.. jel vidite kako se od zločinca pravi heroj.. heroj koji dobi 24 godine zatvora... onda žalba.. onda presuda nevin.. e to je istinski hrvatski.. heroj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA