Kako je jedna serija ujedinila Srbiju 1997: Voleli smo Kasandru i brinuli, pevali joj i spasavali je

Kada je Kasandra greškom optužena za ubistvo, građanska inicijativa iz Kučeva je zahtevala: "Mi znamo da je Kasandra nevina - oslobodite je optužbe!"

  • 5

Koraima Tores omađijala je Srbe ulogom u TV seriji "Kasandra" tačno pre 22 godine. Venecuelanska telenovela naterala je i muško i žensko i mlado i staro da iz dana u dan proživljava sve nevolje i avanture mlade Kasandre. Kada je Kasandra greškom optužena za ubistvo, građanska inicijativa iz Kučeva je navodno poslala pismo venecuelanskoj vladi i bivšem predsedniku Srbije, Slobodanu Miloševiću, u kojem su tvrdili i zahtevali: "Mi znamo da je Kasandra nevina - oslobodite je optužbe!".

Ali, ovo je možda samo urbana legenda, jer izvornu informaciju ne nađosmo na prostranstvima interneta.

Kasandra serija, Osvaldo Rios Detalj iz serije, Printskrin: Youtube/osvaldofan

ZLA MAĆEHA ERMINIJA

Pa da se podsetimo radnje, putujući cirkus dolazi u malu varošicu, a jedna članica trupe se porađa, ali umiru i ona i njena beba. U isto vreme, Andreina Aroča, ćerka bogatog veleposednika, rađa devojčicu i takođe umire na porođaju. Njena maćeha Erminija, ambiciozna i beskrupulozna žena, ima blizance iz prvog braka i želi da oni sve naslede. Zbog toga uz pomoć verne sluškinje uzima mrtvorođenče i podmeće ga kao dete svoje pastorke, a njenu bebu odvodi u cirkus.

LUIS DAVID I IGNASIO

Sledećeg dana cirkus napušta grad i Andreinina kćerka odlazi sa njima. Posle dvadeset godina cirkus ponovo dolazi u malu varošicu. Kasandra je sada prelepa mlada žena koju su obećali zgodnom bacaču noževa po imenu Randu. Međutim, ona upoznaje Luis Davida, jednog od Erminijinih sinova i oni se zaljubljuju jedno u drugo. Igrom slučaja, on mora da napusti grad i kada njegov blizanac Ignasio sazna da je Kasandra pravi naslednik bogatstva Aroča, odlučuje da je oženi.

U noći nakon venčanja, on biva misteriozno ubijen, a da Kasandra to i ne zna. Luis David se vraća. Odlučuje da pronađe ubicu svog brata i preuzima njegov identitet. Sumnja pada na mladu udovicu, koja ni ne sluti šta se dešava.

Koraima Tores, Kasandra Koraima Tores, Printskrin: Youtube/Canal DIA TV

UMALO UBISTVO

Serija je postigla veoma veliki uspeh u celom svetu, a jedan od najvećih u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rusiji. Glumci Koraima Tores i Henri Soto posetili su Srbiju nakon završetka serije. Telenovela je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji TV proizvod na španskom jeziku – prikazana u 182 zemlje. Koraima Tores je imala 17 godina kada je snimala seriju. Na promociji serije u Bosni i Hercegovini, leta 1997, umalo je nije ubio jedan obožavalac. Hteo je da „oslobodi Kasandru svih bola i patnji“.

PEVALI SMO JOJ

Šaban Bajramović joj je posvetio jednu pesmu:

Dr Karolina Akosta Azuru je profesorka novinarstva i masovnih komunikacija na Univerzitetu Džordžija. Rođena je u Venecueli. Svojevremeno je napisala da su Romi žrtve rasuzma i da ni Srbija nije izuzetak. Medijski su Romi prikazani kao prosjaci, prljavi, neobrazovani i životinje. Ipak, situacija se umnogome popravila kada je mišljenje o Romima u pitanju posle emitovanja "Kasandre", koja je i sama Romkinja.

UČILI SMO DA ČITAMO UZ KASANDRU

Mnogi su delili na društvenim mrežama mišljenja o svom viđenju Kasandre, pa je tako jedna gledateljka, sada žena, napisala da je kao mala, a seriju je gledala sa šest godina, zahvaljujući seriji, naučila da čita. Dosadila je bila celoj porodici koja je u tačno određeno vreme morala da se nacrta ispred TV ekrana da bi joj čitala, pa im je vremenom i dosadilo. Posle su svi bežali iz kuće da ne bi morali da joj čitaju.

Pogledajte kako su tada Beograđani strepeli nad sudbinom lepe Kasandre:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чоп

    23. jul 2019 | 22:51

    Жива истина.,тако је све то било...Када је Ранду случајно ножем погодио Касандру у циркуској тачки тада су људи широм Србије ишли да дају крв за њу да је спасе смрти..

  • Kor

    25. jul 2019 | 12:41

    Zahvaljujuci " Kasandri" moja cerka je naucila da cita latinicu sa 4 godine ( pre cirilice). " Kasandra ", hvala ti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA