≫ 

"Bilo jednom u Holivudu" stiže i kod nas, a Tarantino kaže da pre tog filma morate da pogledate ove

Poznati reditelj je otkrio kojih 10 fimova će vam pomoći da razumete njegovo najnovije ostvarenje

  • 1
Once Upon a Time Foto: Sony Pictures Entertainment

Novi film Kventina Tarantina se bliži krupnim koracima i još malo pa će i naša publika imati prilike da konačno vidi šta je to popularni reditelj spremio. Kako su njegovi filmovi puni referenci i inspirisani drugim delima, ponekad nije loše pripremiti se gledanjem preporučenih ostvarenja.

Ovoga puta, te preporuke dolaze od samog reditelja koji je nabrojao 10 filmova koji će vam pomoći u razumevanju njegovog novog ostvarenja. Svi oni imali manji ili veći uticaj na priču i razvoj likova, naročito onih u tumačenju Leonarda Dikaprija i Breda Pita.

Evo o kojim je filmovima reč:

Gunman's Walk (1958)

Rik Dalton, glavni lik novog Tarantinovog filma, pokušava da se vrati na stare staze holivudske slave, ali mu to ne uspeva. Ovaj vestern o prebacivanju stoke sa jednog na drugo mesto, sa sve ljubavnim trouglom, deluje baš kao tip filma u kome bi Rik voleo da glumi.

Battle of the Coral Sea (1959)

Radnja ovog filma odvija se u vreme Drugog svetskog rata, a govori o posadi američke podmornice koju zarobe Japanci. Ova ratna drama je još nešto što bi odgovaralo senzibilitetu Rika Daltona.

Arizona Raiders (1965)

Ovo je priča o pobunjenicima iz Konfederacije koje uhapse i potom moraju da pobegnu iz okružnog zatvora. Glavnu ulogu tumači Odi Marfi, ratni veteran koji je postao vestern glumac, koji je želeo da promeni žanr i imao problema sa zavisnošću, baš kao i Rik.

The Wrecking Crew (1968)

Uprkos pomalo blesavom tonu čitavog filma, vredi ga pogledati zbog role Šeron Tejt. To je ujedno bio i poslednji film izbačen za vreme njenog života, a zanimljivo je da je u njemu zabeleženo i prvo filmsko pojavljivanje Čaka Norisa.

Hammerhead (1968)

Za razliku od ostalih filmova, ovde je u pitanju britanski triler o plaćeniku koga unajmljuje britanska vlada da spreči krađu NATO tajni. Veza sa Tarantinovim filmom ogleda se u tome što glavnu ulogu tumači Vins Edvards koji je takođe pokušavao da se iz televizijskog prebaci u filmski milje.

Bob & Carol & Ted & Alice (1969)

Ovde je sjajno prikazano pomeranje kulturnih normi krajem 60-ih godina prošlog veka. To je komedija o sukobu različitih kultura, seksualnoj slobodi i odgovornosti, sa jakom kritičkom notom.

Model Shop (1969)

Glavni lik ovog francuskog filma je lenji 26-godišnji stanovnik Los Anđelesa koji se trudi da sakupi dovoljno novca da otera izvršitelje i usred toga ugleda prelepu ženu koju odluči da prati do kuće na brdu. Istovremeno saznaje da je mobilizovan za rat u Vijetnamu.

Cactus Flower (1969)

U pitanju je još jedna komedija, u kojoj glumi odlična postava u sastavu Volter Matau, Goldi Hon i Ingrid Bergman. Dešavaju se razne čudne stvari, od pokušaja samoubistva do poljupca nakon oživljavanja, a definitivno treba obratiti pažnju na prikazani stil.

Easy Rider (1969)

Verovatno najpoznatiji film sa ove liste svojevremeno je pomogao da u Holivud stigne era novih filmova sa potpuno novim pravilima. Uticaji iz Evrope i Azije potisnuli su obavezni srećni kraj, jednostavne priče i mnoge filmske zvezde koje su dominirale velikim platnom.

Getting Straight (1970)

Takođe priprada tadašnjem novom Holivudu, a radnja se tiče diplomca koji se vraća na fakultet i biva uvučen u studentske proteste i druga kontrakulturalna dešavanja. Sve to naravno u jeku nezadovoljstva oko rata u Vijetnamu.

VIDEO: Bred i Adam su veliki holivudski šmekeri, a zbog ovoga ih ne bi poželela nijedna žena

(Telegraf.rs/City magazine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👵🏻

    30. jul 2019 | 14:56

    Duša moja slatka kad bi mi poslao pare da skoknem do L.A. Da se bacim na njega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA