Da li je ovo poslednji film koji će Tarantino režirati pred penziju?

Za razliku od drugih, šablonskih holivudskih franšiza, Zvezdane staze dobro funkcionišu kao nezavisne avanture

  • 0
Once upon a time in Hollywood Foto: Tanjug/AP

Kventin Tarantino odlazi u penziju. Legendarni scenarista i reditelj nekoliko je puta potvrdio da će režirati samo deset filmova, što mu ostavlja prostora da se pozabavi još jednim naslovom. Da li bi to mogao biti novi deo "Zvezdanih staza"?

Ideja zvuči primamljivo. Tarantino je postao jedan od najpoznatijih filmskih stvaralaca na svetu zahvaljujući trilerima kao što su Ulični psi, Petparačke priče, Ubiti Bila, Đangova osveta i drugi. Do sada, međutim, nijednom nije bio u svemiru. Poput mnogih nezavisnih stvaralaca, zaobilazio je skupe naučnofantastične filmove u širokom luku.

Da li će se situacija promeniti još uvek je diskutabilno. Tarantino se obavezao da kao scenarista pomogne studiju Paramaunt koji pokušava da vrati posadu svemirskog broda Enterprajz na stare staze bioskopske slave. Od 2009. godine, kada je Dž. Dž. Abrams režirao maestralan povratak Zvezdanih staza, dva poslednja nastavka odvela su serijal u ćorsokak, što se dešavalo mnogo puta ranije. Dok univerzum doživljava preporod tamo gde je nastao – na televiziji (Star Trek: Discovery, Star Trek: Picard), Tarantino bi ga mogao spasiti u svetu visokobudžetnog filma.

Ova lepa zamisao ne uzima u obzir da poznati reditelj obožava stvari koje teško mogu da se povežu sa Zvezdanim stazama. Litre krvi, psovke i antijunaci sa margine ne čine glavne potporne stubove dugovečnih avantura iz svemira. Kapetan Kirk i staloženi vanzemaljac Spok su mnogo toga, ali su retko bili primorani da budu žustri protivnici sistema kakve Tarantino voli.

Zvezdane staze, brod Enterprajz, model Foto: AP/Tanjug

- Ne mislim da je to toliko važno ali, ako ću to da uradim, uradiću na sopstveni način. Ukoliko ste pogledali mojih devet filmova, onda već znate da se to što radim ne preporučuje mlađima od 18 godina i da je to rad koji je pošteđen određenih restrikcija. Mislim da bi bilo kontroverznije kada bih rekao da bih uradio film koji bi se idealno uklopio u serijal i bio pristupačan svim uzrastima. To nisam ja - rekao je Tarantino nedavno o stilu koji bi primenio na Zvezdane staze.

Bilo da se prihvati režije ili ne, za višestruko nagrađivanog filmadžiju svi putevi su još uvek otvoreni. Ozbiljno je razmatrao da se pozabavi trećim delom filma Ubiti Bila, angažovao je pisca da napiše scenario za film u kom bi udružio Đanga i Zoroa, a studio Paramaunt nije odredio početak snimanja novih Zvezdanih staza. Scenario, kojim će se Tarantino pozabaviti posle promocije filma Bilo jednom u Holivudu, napisao je Mark L. Smit (The Revenant), s tim što do njegove realizacije može proteći mnogo vremena.

- Moram da kažem jednu stvar o Zvezdanim stazama za koju sam čekao da je neko inicira pitanjem. Ne znam da li ću ih režirati ili ne. Moram da razmislim o tome, ali Mark je napisao zaista dobar scenario. Postoje neke stvari na kojima moram da radim ali mi se zaista, zaista dopao. Iznerviran sam zbog izjava Sajmona Pega (glumac koji je u poslednja tri dela Zvezdanih staza glumio inženjera Montogmerija Skota). On nije upoznat sa dešavanjima, a nastavlja da komentariše kao da jeste. Jedan od njegovih komentara je: 'Pa, znate kako, neće to biti Petparačke priče u svemiru.' Da, hoće! Ako ih ja budem radio, to je upravo ono što će biti. Biće Petparačke priče u svemiru. Osetio sam taj petparački aspekt kada sam pročitao scenario. Nikada nisam pročitao naučnofantastični film koji ima tu vrstu s*anja u sebi, nikada. Nema takvog naučnofantastičnog filma. U najmanju ruku, jedinstven je u tom pogledu. Postoji gangsterski element u ovome što radimo sa Zvezdanim stazama i to funkcioniše veoma dobro - rekao je Tarantino.

Kventin Tarantino Foto: AP/Tanjug

Prema njegovom mišljenju, studio nema šta da izgubi. Dedpul je pokazao da se dobro poznate priče mogu ispričati na drugačiji način, pa nema ništa protiv da Zvezdane staze budu nešto poput Divlje horde u svemiru. Ono što je sigurno jeste da Tarantino, kao veliki obožavalac originalne serije, nije naklonjen vremenskim linijama iz poslednja tri dela Zvezdanih staza. Glavni junaci će se verovatno vratiti u kanon koji je važio pre putovanja kroz vreme, kojim je 2009. omogućeno da serijal ignoriše prethodnike.

Za razliku od drugih, šablonskih holivudskih franšiza, Zvezdane staze dobro funkcionišu kao nezavisne avanture. Tarantino bi mogao da iskoristi ta koliko-toliko odškrinuta vrata, ponudi osveženje i očuva autorski pečat. Kapetan Kirk je trenutno zarobljen u serijalu koji je toliko komercijalan da je sve teže uočiti razliku između njega i daleko površnijih junaka iz Ratova zvezda. Iz tog razloga, bilo kakva mogućnost da Zvezdane staze promene pravac vredna je hvale i uliva nadu da će se ponovo hrabro zaputiti tamo gde nijedan film nije bio ranije.

(Telegraf.rs/citymagazine.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA