≫ 

Zoro, razbojnik plemenitog srca, danas je napunio 100 godina i odlično se drži

Zoro se pojavljuje u stripu, pesmama, video igricama, a njegov izgled visokog momka koji nosi šešir, masku i crni plašt i dan danas se koristi

  • 0
Zoro Foto: Profimedia/United Archives

Zoro, legendarni borac za pravdu i razbojnik plemenitog srca, danas proslavlja rođendan, i to stoti. Na današnji dan, 1919. godine, objavljena je prva priča o Zorou.

Zoro je jedna od kulturnih ikona istog ranga kao Tarzan ili Supermen, ocenila je agencija Frans pres.

Nastao iz pera američkog pisca Džonstona Mekalija, Zoro se prvi put pojavio u jednom kalifornijom časopisu. Mekali će kasnije objaviti više od 60 avantura Zoroa, a ovaj će postati pravi junak američke književnosti.

Mekali je bio inspirisan jednim Meksikancem, polu-patriotom, polu-banditom koji je živeo u Kaliforniji u 19. veku, za vreme zlatne groznice. Hoakin Murieta je branio rudare od gringosa. Slavni pisac Pablo Neruda je tom popularnom junaku posvetio i jedan pozorišni komad.

Čileanska spisateljica Izabel Aljende u svom romanu "Zoro" iz 2005. godine navodi da je junak mešavina Robina Huda, Petra Pana i Če Gevare.

Telezivijska serija Volta Diznija od 78 epizoda snimljenih od 1957. do 1961. godine doživela je ogromnu popularnost.

U kinematografiji je bilo oko 50 Zoroa, i u verzijama parodije i erotike. Najpoznatiji glumci u toj ulozi su Daglas Ferbanks (1920), Tajron Pauer (1940), Alen Delon (1975) i Antonio Banderas u dva filma snimljena 1998. i 2005.

Zoro se pojavljuje u stripu, pesmama, video igricama, a njegov izgled visokog, vitkog momka na konju, koji nosi šešir, masku, crni plašt i mač u ruci, i dan danas se koristi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA