≫ 

Špijun koji je Kenedija savetovao o Fidelu Kastru: 6 stvari koje niste znali o tvorcu Džejmsa Bonda

Pre nego što je seo za pisaći sto, Ijan Fleming imao je uzbudljiv život, dostojan svog junaka

  • 2

Ijan Fleming, pisac i novinar koji je stvori Džejmsa Bonda, umro je na ovaj dan, nakon što je stekao svetsku slavu sa nizom bestselera o agentu 007. Da li je Fleming mogao da predvidi da će na osnovu njegovih romana nastati i najdugovečniji filmski serijal, u kojem se za uloge Bonda, Bond devojke i glavnog neprijatelja bore najveće filmske zvezde, nikada nećemo saznati. Istovremeno mnogo detalja vezanih za Felmingovog Bonda ne znaju čak ni verni ljubitelji filmova.

Ovo je 6 zanimljivosti od Džejmsu Bondu i njegovom tvorcu koje su vam možda promakle:

1. BOND JE ZAPRAVO SAM FLEMING

Ijan Fleming imao je buran život pre nego što se smirio i prihvatio pera. Ta iskustva neosporno su mu pomogla da stvori neustrašivog špijuna, čiji je život prepun akcije. Fleming je radio kao mornarički obaveštajac i lični asistent direktora mornaričke informativne agencije. Taj direktor je navodno inspirisao Fleminga da stvori lik "M", piše britanski Telegraf.

Kao i Bond, Fleming je imao strast prema cigarama i piću, a mosovno konzumiranje duvana i alkohola moguć su razlog što je umro u 57. godini. Savremenici tvrde da je Fleming bio plejboj i da je imao brojne afere sa lepoticama, pa i udatim ženama.

2. I PISCA SMO VIDELI U FILMU

Iako nikada potvrđena, fandomom kruži priča kako se i sam pisac pojavio u filmu "Iz Rusije s ljubavlju". Navodno je Ijan Fleming starac sa štapom koga u vozu Orijent ekspres Bond zaobilazi. Starac nema nikakvu ulogu na radnju, iako na prvi pogled deluje kao da će imati, jer je vrlo vidno postavljen za jednog statistu.

3. KENEDI GA JE PROSLAVIO, A ONDA MU TRAŽIO SAVET ZA FIDELA KASTRA

Flemingove knjige na početku nisu bile naročito popularne u Americi, sve dok 1961. godine magazin "Lajf" nije radio intervju sa predsednikom SAD-a Džonom F. Kenedijem. Tražili su mu da navede njegovih 10 omiljenih knjiga svih vremena. Kada se na listi našlo "Iz Rusije s ljubavlju", Džejms Bond postao je hit u Americi, a Fleming književna zvezda. Tog leta počela je produkcija prvog filma "Doktor No".

U tom trenu Kenedi i Fleming su već bili poznanici. Navodno je na jednoj večeri 1960. godine predsednik pitao bivšeg špijuna za savet kako da diskredituje i ponizi Fidela Kastra.

4. ZLATNO OKO I BOB MARLI

Pirs Brosnan igrao je agenta 007 u "Zlatnom oku", a naslov knjige i filma takođe je poticao iz Flemingovog života. "GoldenEye" bilo je ime ogromnog imanja na Jamajci koje je Fleming kupio nakon što je stekao bogatstvo. Obožavao je ovo mesto i tu je napisao 14 svojih romana. Nakon njegove smrti, zemlju je kupio Bob Marli.

5. SKARAMANGA I FLEMING SU ROĐACI

Kristofer Li, glumac koji je igrao Franciska Skaramanga u "Čovek sa zlatnim pištoljem", zapravo je Flemingov rođak, sa kojim je često igrao golf.

- Ijan me je pitao da li bih želeo da igram Doktora No. No, dok je on to pomenuo producentima, već su uzeli drugog glumca - rekao je Li u svojoj autobiografiji.

Na kraju je on tumačio Skaramanga, a njegov lik izmenjen je u odnosu na knjige.

- U knjigama on je samo propalica, ali je u filmu šarmantan, elegantan, zanimljiv, smrtonosan... Igrao sam ga kao tamnu stranu Bonda - rekao je on.

6. MOŽGA JE NA ONOM SVETU DOBIO POMOĆ

Fleming je umro 12. avgusta 1964. godine, ali je njegova poslednja knjiga "Čovek sa zlatnim pištoljem" objavljena tek 1965. Odmah su čitaoci počeli da spekulišu da je knjigu završio neko drugi. Romanu su nedostajali neki intrigantni detalji po kojima je Flemingova radnja bila poznata, a imao je i malo mračniji ton. Spekulisalo se da je Kingsli Ejmis, pisac stripova, bio pomoć Flemingu kada se ovaj preselio na onaj svet. Uprkos tome što su i Kingsli i mnogi biografi porekli ovu teoriju, ona je opstala.

VIDEO - Prodaje se čuveni Bondov "Aston Martin": Cena - prava sitnica

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailo

    14. avgust 2019 | 19:19

    Život često piše romane. Fleming nije imao decu ali je zato usvojio jednu devojčicu. Ta devojčica se udala za mladog britanskog diplomatu koji je napravio zavidnu karijeru u diplomatiji Britanije. Taj mladi diplomata je kao momak i neoženjen bio treči sekretar u britanskoj ambasadi u Moskvi i imao je burnu ljubavnu avanturu sa balerinom Boljšoja Majom Pliseckajom. Krili su se od KGB i često im bežali...Kad je Boljšoj prvi put gostovao u Londonu posle rata Maja Pliseckaja je ostala u Moskvi. Nisu joj dali da otputuje na turneju jer su se sovjeti bojali da če da ostane u Londonu, kao Njurejev kasnije. Ljuta i besna Maja je organizovala u Boljšoju sa svojom klapom vrlo bućne demostracije protiv uprave i Hruščova kojeg je i lično zvala telefonom i o kojima govori u svojoj autobiografiji snimljenoj za Mezzo tv. ali nespominje mladog diplomatu... Diplomata nikad nije komentarisao svoju avanturu sa Majom Pliseckajom ali je njegov tast, Fleming za nju znao i o noj progovorio diveči se zetu i njegovom stavu da se intima ne komentariše.

  • Džontra

    15. avgust 2019 | 19:03

    Zar nije Duško Popov Bio uzor Flemingu Za Bonda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA