≫ 

Bata Živojinović kao Al Kapone u biseru našeg crnog talasa: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Povratak

Dužina trajanja: 1 sat 10 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: Jugoslavija

Godina proizvodnje: 1966.

Ocena na IMDb: 7,1 (presek 112 glasova)

Reditelj: Živojin Pavlović

Scenario: Branimir Tori Janković, Sava Jokić (roman)

Glavne uloge: Velimir Bata Živojinović, Snežana Lukić, Milan Pauljević

Kratki sinopsis: Bivši robijaš, „Al Kapone“, nakon izlaska iz zatvora vraća se u stari kraj, željan da krene ispočetka, da živi pošteno i u skladu sa zakonom, ali bivši „saradnici“ na sve načine pokušavaju da ga vrate na stari put. A tu je i momak, isuviše mlad da bi ga lično poznavao, koji je sebi prisvojio isti nadimak.

O filmu: Ovaj biser našeg crnog talasa spada u red remek-dela sa kojih mora biti skinut veo zaborava. Naravno, nije zaboravljen od stručne javnosti već od šire populacije, ali pošto se mahom njoj obraćamo ovim filmskim predlozima, bilo je, što se nas tiče, samo pitanje trenutka kada će „Povratak“ ovde naći svoje mesto. Doduše, prilično je teško pronaći ga. Srećno!

Čekist

Dužina trajanja: 1 sat 33 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: Rusija

Godina proizvodnje: 1992.

Ocena na IMDb: 7,1 (presek 735 glasova)

Reditelj: Aleksandar Rogoškin

Scenario: Žak Benak, Andre Milbe

Glavne uloge: Igor Sergejev, Aleksej Polujan, Mihail Vaserbaum

Kratki sinopsis: Srubov je pripadnik Čeke, boljševičke tajne policije uspostavljene posle revolucije sa ciljem suzbijanja kontrarevolucionarnog delovanja. Članovi ove „Vanredne komisije“, kako se organizacija zapravo zvala, hapse ljude, kratko ih ispituju, sude desetak sekundi, i šalju u podrum, u smrt. Ali to ostavlja dubog trag na psihi...

O filmu: Svako koga na ovaj ili onaj način privlači taj period ruske istorije, a privlači mnogo ljudi, morao bi da pogleda ovo ostvarenje. Takođe, svako koga zanima kakve posledice masovno ubijanje može da ima na čoveka, trebalo bi da pogleda ovo ostvarenje. Posebno oni malobrojni ekstremisti koji sanjaju o genocidima.

Incendies“, kod nas preveden kao Zgarišta

Dužina trajanja: 2 sata 11 minuta

Žanr: Drama, misterija, ratni

Zemlja porekla: Francuska

Godina proizvodnje: 2010.

Ocena na IMDb: 8,3 (presek 126.251 glasa)

Reditelj: Deni Vilnev

Scenario: Deni Vilnev, Vadždi Muavad (komad)

Glavne uloge: Lubna Azabal, Melisa Dezormo-Pulen, Maksim Godet

Kratki sinopsis: Brat i sestra kreću iz Kanade na Bliski istok u potrazi za svojim korenima, ispunjavajući poslednju želju preminule majke, imigrantkinje iz tog dela sveta, koja im je u amanet ostavila da pronađu njihovog oca i izgubljenog brata, za kojeg nisu ni znali da postoji.

O filmu: Rečima se teško može opisati snaga i silina ovog ostvarenja koji apsolutno nikoga na ovom svetu ne može da ostavi ravnodušnim. U pitanju je film koji menja svetonazore, koji ruši najčvršća ubeđenja kao da su puke kule od karata. U pitanju je film koji, kada ga jednom pogledate, žalite za svakom sekundom koju ste proveli u odlaganju tog čina.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džontra

    16. avgust 2019 | 18:15

    Gledao sam samo zgarišta...težak,ali odličan film koji bi svaki filmofil trebalo da odgleda,a I ujedno I debi jednog Od Po meni najboljih režisera današnjice - Denisa Vilneva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA