Serijski ubica Vlado je masakrirao samo čistačice i udovice: Pisao je o tome, a snimljen je i film

Sve žrtve su bile sličnog profila, udovice i čistačice, sve tri su nestale na ulici, u maloj sredini, usred dana

  • 3
Vlado Taneski, makedonski novirar, serijski ubica Foto: Makedonska policija, A. Nalbantjan

Jedna od žrtava Vlada Taneskog, makedonskog novinara i osumnjičenog serijskog ubice radila je u fabrici nameštaja, ali je proglašena za tehnološki višak, pa je ispred kuće Vlada Taneskog prodavala krompir i pasulj... Otišla je po namirnice i lekove, posle sat vremena članovi porodice izašli su da je traže. Prvo su pomislili da joj se, zbog pritiska, nije slošilo, pa su je tražili i u bolnici. Pretražili su Kičevo te večeri u potrazi za starijom ženom. Od nje, ni traga ni glasa. Policija, kažu članovi porodice, uopšte nije bila zainteresovana za njen nestanak.

Sve žrtve su bile sličnog profila, udovice i čistačice. Sve tri žrtve nestale su na ulici, u maloj sredini, usred dana i niko ništa nije primetio. Policija je mislila da su žrtve poznavale ubicu, možda je moler, poštar ili ginekolog... Žene tih godina ne bi pošle nigde sa nepoznatim čovekom.

Ćerki su rekli da nađe ljude da joj pomognu, svedočenje je ćerke jedne od žrtava serijskog ubice Taneskog koje može da se čuje u filmu "Majki" (Majke), makedonskog reditelja Milča Mančevskog. Posle dva dana, žena je otišla kod ubice direktno, ne znajući, da da oglas u novinama o nestanku majke.

MITRA SIMJANOSKA (62)

Posle dva meseca, leš je slučajno našao prolaznik na divljoj deponiji. Imala je plavi pulover sa kopčama, a dole ništa, samo ćebe. Tako je pronađena Mitra.

- To mi je bio najteži trenutak u životu. Što su mi je oduzeli - priča ćerka. - Majka mi je bila silovana, rebra i vrat slomljeni. Na TV-u sam čula da su uhvatili ubice.

žrtva Vlada Taneskog Mitra Simjanoska, Printskrin/Dailymotion

Ante Risteski i Igor Mirčeski si bili osuđeni na doživotni zatvor za drugo ubistvo, a za ubistvo Mitre još po 15 godina. Kako je rekao jedan od njih, Mitrino ubistvo su priznali pod prisilom policije. Pošto su na telu nađeni tragovi sperme, DNK profili se nisu poklopili sa dvojicom muškaraca koji su priznali ubistvo.

- Alah je hteo da je ja nađem, da joj se zna grob, jer me je hranila kada sam bio mali, davala mi da jedem, pošto smo bili siromašni, moji su imali petoro dece - svedoči čovek koji je telo pronašao.

Kako priča Mitrina ćerka, sanjala je majku posle sahrane.

- Rekla mi je "Došla sam da me vidiš". Rasplakala sam se i rekla joj "Nisi ti moja majka, moja majka je bila lepša". Rekla mi je "Dobro mi je ovde gde sam sada". Bolje bi joj bilo da je sa ćerkom i unucima.

LJUBICA LIČOSKA (56)

- Moja sestra je izašla u 17.30 i nestala. Sutradan sam sa njenim detetom otišla u policiju, da prijavim. Tamo su mi rekli tek posle dva dana. Tražila sam po zgradama gde je ona čistila. Morala je jer je bila tehnološki višak zbog stečaja. Dva i po meseca je nije bilo. Nisam bila kući kada je on (Vlado Taneski) došao da traži fotografiju za tekst, dete mu je dalo. Kad sam se vratila, slika je bila na vratima. Dete kaže da Vlado hoće da piše o Ljubici - ispričala je u dokumentarnom filmu "Majke", njena sestra Cvetanka.

žrtva srijskog ubice Ljubica Ličoska, Printskrin: Dailymotion

Njeno telo je pronađeno na nepristupačnom terenu, na divljoj deponiji. Umotana u najlon, virio je samo jedan deo noge. A činjenioca da su sve žrtve bačene na deponije, ukazuje i na odnos ubice prema žrtvama. Ispod crne kese bile su još dve kese omotane oko glave i oko nogu i karlice. Glava je obmotana crnim pantalonama, a ispod je bila zelena bluza. Kada je to uklonjeno, shvatili su da je u pitanju leš žene. Tačno vreme smrti nije precizno utvrđeno, između 10 i 30 dana. Žena je zadavljena. Urađen je DNK profil vaginalnog brisa i dobijen je mešani profil, muškarca i žene. Želudac i creva žrtve su bili prazni što znači da je verovatno bila izgladnjivana.

- Dete je prepoznalo po burmi - priča sestra.

ŽIVANA TEMELKOSKA (65)

- Dođem kući i nađem poluskuvano jelo. Meso ostavljeno na šporetu i baklava, samo kore i šerbet. Otišao sam da igram fudbal sa sinom. Zvao sam je na mobilni da dođe kući da ručamo. Neka žena se javila, reče da nije moja majka, nego je našla telefon na ulici kada je zazvonio.

- Drugi ili treći dan Vlado dođe. Prvi put mi je došao u kuću - priča sin.

- Tražio je sliku za novine. Rekla sam mu "Vlado, majka mi je, nemoj da pišeš svašta - rekla je ćerka žrtve. - Rekao mi je da zna tetka Živku i da nema bolje žene u Kičevu.

žrtva Vlada Taneskog Živana Temelkoska, Printskrin/Dailymotion

Telo je pronađeno posle devet dana. Sin nije hteo da ode na identifikaciju, jer nije hteo takvu da je upamti. Zet kaže da je bila masakrirana. Njena glava nije ličila na glavu. Do samog vrata zdrobljena, kao izgažena zmija, desno oko je visilo. Ruke od lakta na dole, crne. U vagini je pronađena flaša, a u analnom otvoru nekoliko komadića gaze i tri štapića.

Dok Tanevski ćuti kao zaliven, ograničivši se samo na odbacivanje krivice, njegove kolege iz crne hronike seciraju njegov život od početka, tvrdeći da je imao nesrećno djetinjstvo u stalnom sukobu s nasilnim ocem, koji se potom ubio, te s majkom, čistačicom na Ginekološkom odjeljnju Opšte bolnice u Kičevu, koja nije imala razumijevanja za njegove obrazovne i literarne ambicije, te da se liječio od depresije.

Policija je počela da legitimiše ljude na ulici, a žene su se zaključavale posle 17 sati u svojim domovima. U ljude se uvukao strah.

VLADO TANESKI

Sve lomšije su mislile da je Vlado dobar čovek. 20. juna 2008. godine, šest sati pošto su saznali rezultate, policija je uhapsila Taneskog. Njegova reakcija je izostala, kao da je očekivao da će jednog dana policija opkoliti kući i uhapsiti ga. Lad su mu rekli da ga hapse, bio je, kažu, drzak, na momente je ironično odgovarao, dok mu nije rečeno da postoje i materijalni dokazi.

Tada se povukao u sebe i prestao da komunicira.

Vlado taneski Printskrin: Dailymotion

Uredniku Vlada Taneskog jedan policajac je javio da je uhvaćen ubica iz Kičeva.

- Odmah sam zgrabio telefon i zovem Vlada. Zvoni, zvoni, ne javlja se. Baš je sada našao da se ne javi. Onda sam pozvao portparola policije i pitam ga šta se dešava u Kičevu jer mi se dopisnik ne javlja. Kaže on, nemate više dopisnika tamo - navodi urednik Taneskog u filmu.

Vest je odjeknula kao bomba. Prenesena je u svim svetskim medijima.

Posle nekoliko dana u pritvoru, Taneski se udavio u kofi vode. Ostavio je pismo u kom kaže da nije kriv. Policija smatra da je birao žrtve koje su ga podsećale na majku i da je na njima iskaljivao svoj bes.

U Kičevu je danas ostao jedino grob osumnjičenog serijskog ubice. Žena je rasprodala svu imovinu i otišla iz Kičeva, jedan sin je u Ohridu, a drugi u inostranstvu.

Pogledajte trejler za film:

(J. Vučić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bozo

    15. avgust 2019 | 23:28

    Strasno sta se desava, mislim da je i Dosije snimao o njemu.

  • Dzordz Kostajac

    16. avgust 2019 | 11:21

    Covek se zvanicno udavio u Kofi vode sto je nemoguće. Kada samoubica tako pokusa samoubistvo u nekom trenutku ce prevladati nagon za zivotom i covek ce hteo ne hteo izvuci glavu. Najverovatnije je ubijen u zatvoru.

  • Aleksandar

    10. januar 2022 | 00:42

    Imao sam priliku da vidim slike sa obdukcije Vlade Taneskog i vidi mu se na licu vidne posekotine od ivica kante, koje su nastale od nasilnog guranja glavu u kofu i vidljivi tragovi borbe. A poznato je da se samoubice ne bore, ukoliko nisu napadnuti. Sobzirom da sam ja bivsi zatvorenik, znam kako postupaju sa takvim osobama kad ubiju starije zene a jos najgore kad ih siluju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA