5 nezaboravnih uloga Pitera Fonde: Od krimi bajkera do usamljenog pčelara

Pisac i glumac preminuo je prošle nedelje

  • 0
peter fonda Foto: Promo

Glumac Piter Fonda umro je prošle nedelje u 79. godini, ostavivši iza sebe stariju sestru i ćerku, glumice Džejn i Bridžet Fonda, ali i bogato filmsko nasleđe.

Njegova uzbudljiva karijera dala je istoriji kinematografije neke važne epizode. Teško ih je sve nabrojati na jednom mestu, ali ako bi se uticaj i pohvale filmske akademije stavile na vagu, ovo je pet trenutaka kada je Puter Fonda zasijao:

"DIVLJI ANĐELI" (The Wild Angels, 1966)

Kultni film Rožera Kormana o bajkerskoj bandi iz Sen Pedra stavio je Pitera Fondu na listu novih holivudskih zvezda. On u njemu igra Hevenli Bluza, vođu grupe čiji se hedonistički život sastoji od opijanja, seksa i sitnog kriminala. I naravno - brzine. Kada jedan od njih strada od policije, ostali odlučuju da ukradu njegov leš.

"GOLI U SEDLU" (Easy Rider, 1969)

Ovaj film Denisa Hopera bio je veliko iznenađenje i osveženje za Holivud. Hoper je skršio brojne konvencije i inspirisao buduće generacije filmadžija. FOnda i Hoper glume motocikliste, švercere droge, koji putuju do Kalifornije do Luizijane, kako bi stigli na Mardi Gras festival.

"Goli u sedlu" je ostao jedan od vrhunaca kontrakulture u američkoj kinematografiji, ali i jedno od najpopularnijih ostvarenja svog vremena koje je tokom decenija steklo kult status.

Fonda je, zajedno sa Hoperm i Terijem Sauternom, nominovan za najbolji originalni scenario za ovaj film.

"ULIJEVO ZLATO" (Ulee’s Gold, 1997)

Jedinu nominaciju za najboljeg glavnog glumca Piter Fonda je dobio za ulogu usamljenog udovca i pčelara u drami Viktora Njunjeza "Ulijevo zlato". Uli je rešen da pomiri svoju zavađenu porodicu, što znači d amora da se pomiri sa svojim sinom kriminalcem. Pokojni filmski kritičar Rodžer Ebert je povodom ovog filma napisao: "Piter Fonda je ovde otrkio dubinu talenta koji nismo ni sumnjali da ima".

"ENGLEZ" (The Limey, 1999)

Stiven Soderberg je u filmu "Englez" uzeo jednu od najstarijih priča svih vremena - onu o osveti - i pretvorio je u nešto sveže i novo. Nakon što je pušten iz zatvora Vilson (Terens Stamp) saznaje da mu je ćerka ubijena i odlučuje da osveti njenu smrt. Fonda je na početku glavnu osumnjučeni, muzički producent sa prošlošću dilera droge. Scene dijaloga Stampa i Fonde pokazuju kako to izgleda kada dva iskusna glumca ogole svoj talenat.

"VOZ U 3.10 ZA JUMU" (3:10 to Yuma, 2007)

Krajem 19. veka banda zloglasnog odmetnika Bena Vejda (Rasel Krou) hara Arizonom. Kada šerifove snage konačno uspevaju da ga uhapase, siromašni farmer i veteran građanskog rata Den Evans prijavljuje se da bude jedan od ljudi sa zadatkom da sprovedu...

Fonda je ovde imao vrlo zapaženu sporednu ulogu kao agent koji je dobio zadatak da pohvata Vejdovu bandu.

Poslednji film koji je Piter Fonda snimio je "The Last Full Measure" koji tek treba da se nađe u bioskopima od 25. oktobra ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA