≫ 

Novi film Pedra Almodovara je njegovo najličnije delo: Španski režiser je prikazao ceo svoj život

"Film je autobiografski. On dolazi iz stvarnosti, ali ne samo moje stvarnosti"

  • 0
Pedro Almodovar, film Bol i slava

Foto: Printskrin Sony Pictures Espana

Poznati španski režiser Pedro Almodovar nam je dao melodramu i kič, odvažne boje i off-beat likove, nepristojan humor i tabu priče. Dao nam je Antonija Banderasa i Penelope Kruz pre holivudske slave, prozor u špansku umetnost, politiku i istoriju. S izlaskom njegovog najnovijeg igranog filma "Bol i Slava" (Dolor y Gloria), upoznajemo veliki deo Pedra Almodóvara kojeg su njegovi pobožni sledbenici upoznali i zavoleli. Film predstavlja njegovu najličniju priču do sada.

Nakon što je snimio 21 dugometražni film, njegova kinematografija na španskom jeziku donela je režiseru slavu širom sveta i obilje priznanja, najmanje dva Oskara, najbolji film na stranom jeziku za "Sve o mojoj majci" (1999) i Najbolji originalni scenario za "Razgovor s njom" (2002).

Bol i slava prati ostarelog filmskog režisera, Salvadora Maloa (Antonio Banderas) koga muče fizičke i psihičke nevolje koje ga sprečavaju da radi ono što voli: snima filmove.

Kroz nelinearno sećanje na Salvadorove uspomene, posećujemo tri različita razdoblja života u Španiji: šezdesete godine prošlog veka pod Franciskom Frankom, kada njegova porodica nastoji započeti novi život u Valensiji i on doživljava svoju prvu želju; svet kulture i zloupotrebe droga 1980-ih u Madridu, u kojem pronalazi i gubi prvu ljubav; i današnji dan kada mora raditi na pronalaženju pomirenja sa svojom prošlošću kako bi se popunila praznina koja ga sprečava da krene napred.

Pedro Almodovar, film Bol i slava

Penelope Kruz u ulozi majke španskog režisera/ Foto: Printskrin Sony Pictures Espana

- Film je autobiografski, sve do trenutka kada sam mogao učiniti ono što se dogodilo u filmu, ali nisam. Bio sam tamo u svakoj od ove tri epohe koja je zastupljena, ali stvari koje se događaju nisu se nužno događale tim redosledom i ne nužno meni. On dolazi iz stvarnosti, ali ne samo moje stvarnosti. Ne samo moja sećanja, već sećanja mojih sestara, brata, mojih prijatelja. Nisam držao ogledalo, ali bio sam glavna referenca - kaže režiser.

Upečatljiva početna scena Salvadora zaronjenog u bazen – iskustvo iz stvarnog života koje je Almodóvar imao dok se oporavljao od operacije leđa – postao je geneza filma, kao i sećanje na djetinjstvo i potok, dok je gledao majku kako pere odeću sa drugim ženama iz njihovog sela, a predivno su dočarani uz pesmu Rosalie “A Tu Vera”.

Mnogi drugi aspekti su izmišljeni: pećina koja je prikazana kao njihov dom u Valensiji, glumac s kojim se posvađao iz prošlog filma i razgovori prikazani s majkom koja umire. Osim toga, kaže, nikad nije uzimao heroin.

Pedro Almodovar, film Bol i slava

Foto: Printskrin Sony Pictures Espana

- Angažovanje Penelope Kruz kao Salvadorove majke, Jasinte, bio je sasvim prirodan izbor. Bilo je to kao nastavak posla koji smo radili u prošlosti. Gotovo u svakom filmu glumi majku, ali ovaj se razlikuje od ostalih. Penélope je jedina glumica koju poznajem, a koja može izneti vintage odeću tog doba, siromašnih ljudi i još uvek izgledati apsolutno neverovatno. Teško joj je da ne izgleda glamurozno - iskren je Almodovar.

Na premijeri filma Cruz se osvrnula na rediteljevu vještinu za predstavljanje ženskih likova:

- Mislim da zaista poštuje i obožava žene, jer ga je odgajala vrlo jaka grupa žena: njegova majka, sestre i komšinice. Govori o njima stalno, kako su ga oblikovale. Upoznala sam njegovu majku, lik koji igram u filmu, i bila je zaista posebna, jedinstvena.

Banderas je odigrao najbolju ulogu u karijeri kao Salvador. Kosa mu je seda i šiljasta, dok su mnogi kostimi korišćeni iz rediteljeve lične garderobe.

Pogledajte trejler za film:

(Telegraf.rs/ Ultra.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA