• 0

Filmski festival, na tvrđavi pod vedrim nebom: Otvoren Dunav Film Fest – Smederevo 2019

Za najbolji film u takmičarskoj selekciji dodeljuje se nagrada "Dunavska lađa"

  • 0

Međunarodni filmski festival "Dunav Film Fest – Smederevo 2019", drugi po redu, otvoren je sinoć filmom "Zviždači" rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua. Festival traje do 25. avgusta i predstaviće više od četrdeset filmskih ostvarenja.

Festival se održava pod otvorenim nebom u Malom gradu Smederevske tvrđave, a čine ga četiri programske celine i obuhvata projekcije najznačajnijih filmskih ostvarenja podunavske kinematografije.

Dunav FIlm

Foto: Dunav Film Fest

Ljubitelji sedme umetnosti u okviru takmičarskog programa uživaće u osam naslova koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima: bugarski film "Otac" Kristine Grozeve i Petra Valhanova, koji je dobio glavnu nagradu u Karlovim Varima, slovački film "Neka bude svetlost" reditelja Marka Skopa, za koji je glumac Milan Ondrik dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Češkoj, zatim nemački filmovi "Zlatna rukavica" delo Fatiha Akina, kao i "Izvan sistema" Nore Fingšajt.

Dunav FIlm

Foto: Dunav Film Fest

Prikazuje se i austrijski film "Mali Džo", koji je nagrađen za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu, mađarski "Ruben Brant, Kolekcionar", reditelja Milorada Krstića, kao i domaće ostvarenje "Ajvar" Ane Marie Rossi.

Van konkurencije će biti prikazana ostvarenja "Bol i slava" Pedra Almodovara, "U tuđoj kući" Džejmsa Kanta i biografski film "Diego Maradona".

"Ljubav i moda", kultni film koji je premijerno prikazan u drugom ciklusu VIP Kinoteke, publika će imati priliku da pogleda u samom centru Smedereva na Karađorđevom trgu. Takođe, ljubitelji filma uživaće u digitalno restauriranim ostvarenjima kao što su "Nacionalna klasa", "Miris poljskog cveća", "Tri karte za Holivud"...

Dunav FIlm

Foto: Dunav Film Fest

Ove godine u Centru za kulturu Smederevo biće na programu savremeni nemački film: "Delo bez autora", "Stiks", "Cut Off", "Niotkuda" i "Toni Erdman".

"Dunav Film Fest – Smederevo 2019" se ove godine održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu ovoga grada.

Nagradu "Dunavska lađa" za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Mlade nade srpskog glumišta, Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša ove godine su članovi mladog žirija koji će odabrati najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima