≫ 

Kineska i italijanska mafija u direktnom obračunu: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako Vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili Vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1
Južnokorejska kinematografija, Filmski predlozi Scena iz hongkonškog filma „Izbori“ iz 2005. godine. Foto: YouTube/nimrahwt

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na Vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati Vam da gledate „Kuma“, zar ne?

The Treasure of the Sierra Madre“, kod nas preveden kao „Blago Sijera Madre

Dužina trajanja: 2 sata 6 minuta

Žanr: Avantura, drama, vestern

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1948.

Ocena na IMDb: 8,2 (presek 104.626 glasova)

Reditelj: Džon Hjuston

Scenario: Džon Hjuston, B. Traven (roman)

Glavne uloge: Hamfri Bogart, Volter Hjuston, Tim Holt, Brus Benet

Kratki sinopsis: Fred Dobs i Bob Kertin, dva Amerikanca koja 1925. traže posao u Meksiku, upoznaju Hauarda, ostarelog prospektora (odnosno tražioca zlata ako vam smeta uvođenje nove strane reči u srpski jezik), i kreću u potragu za zlatom u planinama centralnog Meksika. Uspevaju u nameri uprkos velikim poteškoćama, ali banditi, drugi elementi i njihova strahovita pohlepa, prete da im pobedu pretvore u poraz.

O filmu: U pitanju je ostvarenje nastalo na vrhuncu takozvanog „zlatnog doba Holivuda“, i premda je kod nas, što se tiče Bogijevih filmova, pomalo zapostavljeno i ne toliko čuveno kao „Malteški soko“, „Kazablanka“ ili „Imati i nemati“, u samoj Americi izuzetno je cenjeno, o čemu svedoči i činjenica da ga je Kongresna biblioteka odredila za prezervaciju u Nacionalnom filmskom registru još 1990, samo dve godine nakon što je ovaj arhiv obrazovan posebnim federalnim zakonom. Pomenimo i to, da ga je Stenli Kjubrik davne 1963. stavio na četvrto mesto svojih omiljenih filmova, te da je Vinsu Giliganu, tvorcu serije „Brejking bed“ (nismo sposobni ni da pomenemo zvanični srpski prevod), lik Freda Dobsa bio ključan prilikom stvaranja lika Voltera Vajta

Il camorrista“ (engleski naziv: „The Professor“), kod nas preveden kao „Profesor

Dužina trajanja: 2 sata 51 minut

Žanr: Krimić, drama

Zemlja porekla: Italija

Godina proizvodnje: 1986.

Ocena na IMDb: 7,2 (presek 1.144 glasa)

Reditelj: Đuzepe TornatoreScenario: Đuzepe Tornatore, Masimo De Rita (priča), Đuzepe Maraco (roman)

Glavne uloge: Ben Gazara, Laura del Sol, Leo Gulota

Kratki sinopsis: Inspirisana životom Rafaelea Kutoloa, šefa napolitanske Kamore, radnja prati razvoj kriminalne karijere čoveka koga zovu Profesor. Iz zatvora, korak po korak, on uspeva da izgradi podzemnu imperiju sa namerom da uništi sve stare šefove Kamore i da postane „kapo dei kapi“.

O filmu: Rediteljski prvenac Đuzepea Tornatorea doneo je svom tvorcu slavu u domovini i ugled širom sveta; za ovo ostvarenje primio je prestižnu italijansku Srebrnu vrpcu za najboljeg novog reditelja (Srebrna vrpca, ili traka ako nećete po srpski, najstarija je evropska filmska nagrada koja se dodeljuje u više kategorija), dok je Leo Gulota dobio Donatelovog Davida za najbolju sporednu ulogu („David di Donatello“ je italijanski ekvivalent Oskara). Ipak, niko ovim filmom ne dominira kao veliki Ben Gazara, koji je za svoje celokupno delo nagrađen besmrtnošću, kad već ništa nije dobio za ovo ostvarenje (zvuči neverovatno, ali Gazara je dobio samo jedan Emi i to tek 2002. godine).

Hak se wui“ (engleski naziv: „Elections“), kod nas preveden kao „Izbori

Dužina trajanja: 1 sat 41 minut

Žanr: Krimić, drama, triler

Zemlja porekla: Hongkong

Godina proizvodnje: 2005.

Ocena na IMDb: 7,1 (presek 8.783 glasa)

Reditelj: Džoni To

Scenario: Jau Naj-hoj, Jip Tin-šin

Glavne uloge: Sajmon Jam, Luis Ku, Toni Ljun Ka-fai

Kratki sinopsis: Predsedavajućem „Vošinvoa“, najstarijeg društva Trijada u Hongkongu (koje stvarno postoji, i koje je stvarno najstarije), ističe dvogodišnji mandat i starešine moraju da izaberu novog lidera. Postoje dva kandidata koja pokušavaju da se nametnu i sebi obezbede ovaj ugledni i lukrativni položaj: jedan je idealan, drugi je ne tako idealan.

O filmu: Suva genijalnost ovog ostvarenja Džonija Toa, reditelja dobro poznatog onima koji prate azijsku kinematografiju, i suva genijalnost ustrojstva hongkonških Trijada koje je ovde prikazano, kao i to što, kada ga jednom pustite, sto minuta nećete moći da se odvojite od ekrana, ni tek za toliko da otrčite do toaleta — čine ovaj film obaveznim za gledanje.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA