≫ 

Bivši nacisti iz Paragvaja planiraju obnovu Trećeg rajha: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako Vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili Vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1
Američka kinematografija, Britanska kinematografija, Filmski predlozi Scena iz filma „Momci iz Brazila“ iz 1978. godine. Foto: YouTube/DEATHTRAP TRAILERS

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na Vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati Vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Key Largo“, kod nas preveden kao Ki Largo ili Ostrvo Largo

Dužina trajanja: 1 sat 40 minuta

Žanr: Krimić, akcija, drama

Zemlja porekla: SAD, UK

Godina proizvodnje: 1948.

Ocena na IMDb: 7,8 (presek 34.348 glasova)

Reditelj: Džon Hjuston

Scenario: Ričard Bruks, Džon Hjuston, Maksvel Anderson (komad)

Glavne uloge: Hamfri Bogart, Edvard Robinson, Loren Bakol, Kler Trevor

Kratki sinopsis: Frenk Maklaud dolazi na Ki Largo, ostrvo na Floridi, kako bi posetio porodicu svog poginulog ratnog druga koja drži hotel. Tamo zatiče gangstera koji vuče sve konce. Istovremeno, približava se uragan...

O filmu: Nakon filma „Blago Sijera Madre“, od istog autora i sa istim glumcem u glavnoj ulozi, koji smo predložili pre par sedmica, red je došao na još jedan Bogijev biser iz tog „zlatnog doba Holivuda“. Ovo je poslednji u nizu od četiri ostvarenja u kojima su Bakol i on bili upareni kao glumački tandem. Kler Trevor je za njega dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu.

The Boys from Brazil“, kod nas preveden kao Momci iz Brazila

Dužina trajanja: 2 sata 5 minuta

Žanr: Drama, triler

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1978.

Ocena na IMDb: 7,0 (presek 23.760 glasova)

Reditelj: Frenklin Šafner

Scenario: Hejvud Guld, Ira Levin (roman)

Glavne uloge: Gregori Pek, Lorens Olivije, Džejms Mejson

Kratki sinopsis: Bari Koler, mladi lovac na naciste, prati nekoliko bivših esesovaca koji se skrivaju u Paragvaju i otkriva da, predvođeni Mengeleom, planiraju nešto veliko. Ezra Liberman, stari lovac na naciste, isprva nije mnogo zainteresovan, ali uskoro saznaje da begunci od međunarodne pravde spremaju zlokobnu i bizarnu zaveru.

O filmu: Film je bio nominovan za Oskara u tri kategorije, i jednoj za Zlatni globus, mada ništa nije osvojio. To ne bi trebalo da utiče na Vas da ga pogledate, ako već nikada ranije niste, pošto je u pitanju neobično zabavno, uzbudljivo i interesantno ostvarenje. Gregori Pek kao Mengele? Šta čovek više od toga može da poželi.

Ang-ma-reul bo-at-da (engleski naziv: „I Saw the Devil“), kod nas preveden kao Video sam đavola

Dužina trajanja: 2 sata 22 minuta

Žanr: Akcija, krimić, triler

Zemlja porekla: Južna Koreja

Godina proizvodnje: 2010.

Ocena na IMDb: 7,8 (presek 95.427 glasova)

Reditelj: Kim Dži-vun

Scenario: Kim Dži-vun, Park Hon-jung

Glavne uloge: Li Bjung-Hun, Čoi Min-sik, Li Jun-Hjuk, Kim in-seo

Kratki sinopsis: Specijalni agent nalazi se u poteri za serijskim ubicom koji mu je ubio verenicu, nameran da se krvnički osveti. I zaista, u jednom trenutku deluje kao da će mu to poći za rukom. Međutim...

O filmu: Stvarni, globalni uspon južnokorejske kinematografije počeo je pre petnaestak godina pojavom „Oldboja“, koji je naprečac osvojio filmofile širom sveta (mada je proces na unutrašnjem planu zapravo počeo nekoliko godina ranije filmovima kao što su „Širi“, „Objedinjena zona bezbednosti“ i „Moja drčna devojka“). Kada je bila na vrhuncu pre desetak godina, verovatno se radilo o jednoj od tri najbolje kinematografije na svetu, sve kada se sabere: odvažnost u izboru tema, hrabrost i brutalnost u njihovoj realizaciji, inovativnost, sve su to odlike kojima se savremeni južnokorejski film izdvaja. I zadnjih godina tamošnji autori izbacuju ozbiljna ostvarenja, mada se može govoriti o tome da su malo posustali; ali „Video sam đavola“ je nastao na vrhuncu, a njegov autor je Kim Dži-vun, jedno od najznačajnijih rediteljskih imena u toj zemlji.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    6. septembar 2019 | 12:23

    За нацизам Парагвај је дечије обданиште у поређењу са рвацком

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA