≫ 

„Dan ludaka“ stvoren za naše kolektivno psihijatrijsko lečenje: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako Vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili Vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1
Filmski predlozi, Poljska kinematografija

Scena iz poljskog filma „Dan ludaka“ iz 2002. godine. Foto: YouTube/cdp.pl

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na Vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati Vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Divorzio all'italiana (engleski naziv: „Divorce Italian Style“), kod nas preveden kao Razvod na italijanski način

Dužina trajanja: 1 sat 45 minuta

Žanr: Komedija

Zemlja porekla: Italija

Godina proizvodnje: 1961.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 10.331 glasa)

Reditelj: Pjetro Đermi

Scenario: Alfredo Đaneti, Enio De Končini, Pjetro Đermi

Glavne uloge: Marčelo Mastrojani, Danijela Roka, Stefanija Sandreli, Lando Buzanka, Leopoldo Trijeste

Kratki sinopsis: Oženjeni italijanski baron se zaljubljuje u vlastitu rođaku i zavetuje se da će je oženiti, ali ima jedan „mali“ problem: razvod u Italiji još uvek je nezakonit. Ima samo jedan izbor: da pribegne zločinu.

O filmu: Klasik italijanske komedije koji je dobio Oskara za najbolji originalni scenario, a na Kanskom filmskom festivalu nagradu za najbolju komediju. Urnebesno ostvarenje koje bi trebalo da pogleda svako ko se uželeo dobrog starog humora.

Ringu

Dužina trajanja: 1 sat 36 minuta

Žanr: Horor, misterija

Zemlja porekla: Japan

Godina proizvodnje: 1998.

Ocena na IMDb: 7,3 (presek 59.041 glasa)

Reditelj: Hideo Nakata

Scenario: Hiroši Takahaši, Kodži Suzuki (roman)

Glavne uloge: Nanako Macušima, Miki Nakatani, Juko Takeuči

Kratki sinopsis: Novinarka i njen bivši suprug istražuju slučaj uklete video-trake za koju se priča da ubija svakoga ko je pogleda, tačno sedam dana kasnije.

O filmu: Nema sumnje da će se mnogi začuditi ovakvim našim izborom, jer, napokon, nisu li svi gledali „Ringu“? Začudo nisu, čak ni svi ljubitelji horora, uprkos tome što je ovo svojevrsni klasik tog žanra, verovatno zato što nije američki horor, nije mejnstrim, i stoga „nije vredan pažnje“. A istinski filmofili znaju da je svaka kinematografija vredna pažnje.

Dzień świra (engleski naziv: „Day of the Wacko“), kod nas (valjda) preveden kao Dan ludaka

Dužina trajanja: 1 sat 33 minuta

Žanr: Komedija, drama

Zemlja porekla: Poljska

Godina proizvodnje: 2002.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 7.628 glasova)

Reditelj: Marek Koterski

Scenario: Marek Koterski

Glavne uloge: Marek Kondrat, Janjina Tračikuvna, Andžej Grabovski

Kratki sinopsis: Priča prati jedan dan u životu profesora poljskog jezika Adaša Mjaučinjskog, nervoznog, opsesivno-kompulsivnog čudaka i razvedenog samca, kojem drugi ljudi ne daju mira od ranog jutra do kasne večeri, i koji uspeva sebe da dovede u bezbroj suludih situaciju.

O filmu: Ovo ostvarenje je toliko smešno i zabavno da bi ga trebalo reprizirati na državnoj televiziji barem jednom mesečno, u sklopu nekakvog kolektivnog psihijatrijskog tretmana koji nam je izgleda preko potreban. Nismo sigurni da je ikada prikazano kod nas. „Kurwa!“

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paradox

    20. septembar 2019 | 14:31

    Dan ludih je vrh film. Odlična dijagnoza i preporuka za terapiju! 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA