≫ 

Netflix, dva "ženska" filma i skandal oko Polanskog: Ovo je 8 ključnih momenata Festivala u Veneciji

76. Mostra je uveliko počela, a filmovi o kojima se najviše govori su "Oficir i špijun", "Istina", "Ad Astra", "Laundromat"

  • 2
Skarlet Johanson, Bred Pit, Katrin Danev

Foto: Tanjug/AP

Žilijet Binoš, Bred Pit i Meril Strip su među zvezdama koje su obasjale ovogodišnji festival u Veneciji. Taj sjaj ipak nije uspeo da osvetli i prošlogodišnju kontraverzu, o kojoj se i ove priča - samo dva filma koji potpisuju žene režiseri našli su se u takmičarskom programu, a činjenica da je slavu već unapred pokupio Roman Polaski, koji je i dalje optužen za seksualno zlostavljanje, ne pomaže.

Glamur i sedma umetnost pali su 2018. godine u drugi plan nakon brojnih optužbi (pre svega američkih medija) da u Italiji vlada kultura "toksičnog maskuliniteta", jer se na toj Mostri nijedan film koji potpisuju žene nije se takmičio za neku od nagrada.

Ove godine, na 76. Venecijanskom bijenalu, dve rediteljke predstaviće svoja dela, što bi možda i umirilo kritčare, da glavni favorit za Zlatnog lava nije Roman Polanski ("Oficir i špijun"), kome se i dalje sudi za optužbe za silovanje 1977. godine.

Kada se to zanemari, ostaje činjenica da će na prestižno festivalu biti prikazano mnogo dobrih filmova, u kojima igraju neke od najvećih glumačkih imena današnjice.

Ovo je 8 trenutaka Filmskog festivala u Veneciji za koje se očekuju da podignu najviše prašine.

1. ISTINA (La Vérité / The Truth)

Festival je ove godine otvorio film japanskoj reditelja Hirokazua Kore-eda, koji je prošle godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu sa filmom "Kradljivci" (Shoplifters). "Istina" je prvi film koji je snimio van svoje zemlje, i to u Parizu. U intimnoj porodičnoj priči glume Katrin Denev, Žilijet Binoš i Itan Hok. Kore-edini filmovi su hvaljen baš zbog jednostavnih načina na koje on predstavlja vrlo komplikovane i napete priče običnih ljudi u običnim situacijama.

Filmski festiva u Veneciji, Katrin Denev

Filmski festiva u Veneciji, Katrin Denev Foto: Tanjug/AP

2. 21 FILM U TAKMIČARSKOM DELU

"Istina" će se takmičiti za Zlatnog lava zajedno sa još 20 filmova, od kojih su dva režirale rediteljke Šenon Marfi ("Mlečni zubi -Babyteeth) i Haife al-Mansur, koja će svoj rediteljski debi imati sa filmom "Savršen kandidat" (The Perfect Candidate). Što se muškaraca tiče, tu će biti poznata imena poput Romana Polanskog ("Oficir i špijun" - J'accuse), Pabla Larena,  Roja Andersona, Olivijea Asejea, Atom Egojana.

3. HOLIVUD I NETFLIX

Američka kinematografija dominiraće na takmčiarskom delu, kako ispred, tako i iza kamere. Od reditelja tu su Stiven Soderberg, Tod Filips, Džejms Grej i Noa Bombah u čijim filmovima igraju Bred Pit ("Ad Astra"), Hoakin Finiks, Robert de Niro, Meril Strio, Gari Oldman, Antonio Banderas i Skarlet Johanson.

Sa nestrpljenjem se očekuje Soderbergov novi film "Laundromat" koji govori o procurilim panamskim papirima. Ko i Bombahov film "Priča o braku" (Marriage Story), njega je producirao Netflix.

4. ITALIJANI POSLE 21 GODINU JURIŠAJU NA GLAVNU NAGRADU

Kao i Francuzi u Kanu i Nemci u Berlinu, i Italijani će u Veneciji imati svoje mesto pod suncem. Ukupno šest italijanskim filmova i koprodukcija biće u trci za nagrade ove godine. Poslednji italijanski film koji je dobio Zlatnog lava bio je "Kako smo se smejali" (Così ridevano), mada je i dokumentarac "Sacro GRA" 2013. godine dobio prestižnu nagradu.

5. PREDSEDNICA ŽIRIJA KAO "MIROVNA PONUDA"

Možda da se ublaže prošlogodišnje kritike žirijem festivala predsedava ove godine žena - Lukrecija Martel. Ipak, treba imati na umu da je iskusna rediteljka svoijim radom itektako zaslužila ovo mesto. Iskusnoj umetnici iz Argentnine veliki festivali su dobro poznati. Dva puta su njeni filmovi prikazivami u Kanu i jednom u Veneciji, a u Kanu je već bila deo žirija.

Lukrecija Martel

Lukrecija Martel Foto: Tanjug/AP

6. DVA POBEDNIKA VEĆ SU ODABRANA

Iako se konačni pobednici neće znati sve do 7. septembra, dva pobednika su već odlučena. To su španski režiser Pedro Almodovar i britanska glumica Džuli Endruz. Oni će dobiti počasne Zlatne lavove za živtosno delo. Almodovarov najnoviji film " Bol i slava" (Dolor y gloria) trenutno se prikazuje u bioskopima, dok je Džuli ENdruz najpoznatija po ulozi Meri Popins u istoimenom filmu iz 1964. godine za koji je dobila i Oskar.

Penelope Kruz

Pedro Almodovar sa zvezdama svog najnovijeg filma Foto: Tanjug/AP

7. DRUGA PREMIJERA FILMA IZ 1933. GODINE

Postala je tradicija nekih festivala da uoči otvaranja prikažu neki veoma vredan, a možda zaboravljen film. Uoči prvog dana, 27. avgusta, na Lidu je prikazan "Ekstaza", čerškog reditelja Gustava Mačatija u kome igra pokojna holivudska lepotica Hedi Lamar. Ovaj film iz 1933. godine pažljivo je sređen i doteran i sada je doživeo svoju drugu premijeru.

8. MIK DŽEGER ZA KRAJ

Festival će zatvoriti film Đuzepea Kapotondija "The Burnt Orange Heresy", u kome glavnu ulogu igra niko drugi do Mik Džeger. Rok zezda odlučila je da se pod stare dane oproba u sedmoj umetnosti. U ovom filmu on igra bogatog kolekcionara umetnina koji će učiniti sve da dođe do platna poznatog slikara. Film govori o intrigama u svetu umetnosti.

VIDEO: A što se Oskara tiče, i njih prate kontroverze:

(D.D.S./DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Molder

    30. avgust 2019 | 10:05

    Pa jel se tu gleda i nagradjuje kvalitet filma ili dali su reziseri i ostali protagonisti muskog ili zenskog pola?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA