≫ 

Brat mu je Tarzan, a otac mrtvi pirat: 7 tajni Penivajza, klovna koji se ponovo vratio

Nastavak horor filma iz 2017. godine "To: Drugo poglavlje" stiže u bioskope

  • 2
penivajz Printskrin: Warner Bros. Pictures

Belo lice, crvena kosa i zastrašujući pogled vrebaju ovih dana sa svih strana. Film"To: Drugo poglavlje" sutra stiže u bioskope i obećava poštenu dozu strave i užasa od jednog od najočekivanijih horora ove godine.

Oni koji su rođeni u kulturi koja klovnove ponekad vidi kao zastrašujuće možda ne znaju da je to počelo od "Toga", tačnije od Penivajza i najdužeg romana Stivena Kinga. Ovo je 7 stvari koje Penivajza, a naročito onog iz filma, čine posebnim.

7. STARIJI OD UNIVERZUMA

San naslov "To" ukazuje na negativca koji nema ni pol, ni godine, niti pravi identitet. To je zlo. Iako je Penivajz njegova omiljena forma, zlo ima mnogo složeniju istoriju nego većina ubica iz filmova strave i užasa.

Penivajz je postojao mnogo pre Velikog praska. Dolazi iz univerzuma zvanog Makrovers, u kome se odigravaju brojni romani Stivena Kinga. Pre nekoliko miliona godina on je došao na ovu planetu, na teritoriju Severne Amerike, gde je u stanju hibernacije čekao da prostor nastane ljudi.

Kada je gradić Deri sagrađen 1715. godine, To je počelo da se hrani strahovima meštana. Potom bi se vraćalo u san i ponovo budilo na svakih 27 do 30 godina. Sredinom 18. veka zbog njega je iz Derija nestalo 300 naseljenika.

6. VANZEMALJAC KOJI IMA SUPER MOĆI

To ima moć da uzme forme drugih ljudi, čak i onih koji su mrtvi. U romanu je opisano kako se tokom 1957. godine manifestovao kao stvorenja iz ondašnjih horor filmova - Drakula, mumija i čudovište iz Crne lagune. Penivajz je ipak njegov omiljeni oblik. 

via GIPHY

To može i da čita i manišuliše mislima svojih žrtava, da ih povinuje svojoj volji ili ih navede da vide ili osete nešto što niko drugi ne može. Biljke venu i umiru na njegov dodir, a čini se da ima i uticaj na vreme.

5. FREDI KRUGER

Baš kao i glavni antagoinsta iz horor serijala "Strava u Ulici brestova", koji je usmrtio gotovo svu decu iz ulice, i Penivajz je ubica dece. Oba čudovišta mogu da menjaju svoj izgled, da pohode dečje snove i igraju se njihovim najdubljim strahovima.

Baš kao i Kruger Penivajz voli šale, mada mu humor nije jača strana. Dok Kruger izgleda kao leš koji se kreće, Penivajz je uzimao oblik mrtvih tela u fazi raspadanja.

via GIPHY

4. IMAMO ZA VAS NOVU REČ - KOULROFOBIJA

Penivajz je pomogao da se čuje za koulrofobiju, iracionalni stah koji neki ljudi imaju od klovnova. Arhetip zlog klovna stvarno je zaživeo nakon objave knjige "To".

Svoj doprinos su nadalje dali Džoker iz Betmena, filmovi poput "Klovnovi ubica iz svemira", "Klovn u ponoć" i "Kidžoj".

via GIPHY

3. MUZIČKA IKONA

Po Penivajzu je nazvan pank rok bend iz Kalifornije, osnovan 1988. godine, u čijoj je muzici zli klovn čest motiv.  Godinu dana u Detroitu je nastao hip hop duo "Insane Clown Posse", dok je Šon Krahan iz benda Slipknot postao poznat kao "Šon klovn".

2. ZAOSNOVAN JE NA RONALDU MEKDONALDU

U intervjuu sa Konanom O'Brajanom Stiven King je priznao da po njemu "klovnovi izgledaju čudovišno" i da ih se kao dete plašio. Naročito Ronalda MekDonalda, klovna koji je zaštitni znak MekDonalds restorana brze hrane.

via GIPHY

1. PENIVAJZU JE TARZAN BRAT, A TATA MRTVI PIRAT

U filmovima "To" i "To: Drugo poglavlje" Penivajza glumi Bil Skarsgord (29). Ako vam ovaj švedski glumac i nije toliko poznat, njegovi tata i brat sigurno jesu.

Bil je jedno od osmoro dece Stelana Skarsgarda, švedskog glumca koji uglavnom igra u SAD-u. Najsvežija mu je uloga Borisa Ščerbine u HBO seriji "Černobilj", ali ga publika zna i kao jednog od otaca u "Mamma Mia", zatim iz filmova "Dobri Vil Hanting", "Pirati sa Kariba", "Devojka sa zmajevom tetovažom", "Tor", "Osvetnici"...

Stelan Skarsgord Stelan Skarsgord Foto: AP/Tanjug

Njegov najstariji sin je Aleksandar Skarsgord, seksi vampir Erik Nortman iz "Prave krvi" i Tarzan iz "Legende o Tarzanu". Publika ga je ove godine gledala kao (sećanje na) Perija Rajta iz "Velikih malih laži", zatim kao nemačkog ljubavnika Kire Najtli u "Posledicama", dok film "The Kill Team", za koji je već dobio nagrade, u bioskope stiže u oktobru.

Aleksander Skarsgard Aleksander Skarsgord Foto: AP/Tanjug

Film "To: Drugo poglavlje" u bioskope stiže 5. septembra. 

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA