≫ 

Ciklus tajvanskih filmova: Malo poznata ostvarenja pred srpskom publikom

Teme koje se ispituju su uticaj globalizacije, urbanizacije i siromaštva na tajvansko društvo

  • 1
Tajvanski film

Printskrin: Youtube

Tajvanska kinematografija svoje zlatno doba (Novi talas) dostiže sredinom osamdesetih i traje do ranih dvehiljaditih godina, a Kvaka22 odlučila je da kroz Ciklus tajvanskih filmova ova ostvarenja približi i našoj publici.

Iako se kroz tajvanske filmove osećaju slični koncepti poimanja i predstave religije, kulture, simbolike, pa i pisma kao i u ostalim istočnoazijskim školama filma, mora se dodati da sa sobom nose poseban duh stvaranja specifican za istoriju, kulturu i prilike Tajvanaca.

Krajem osamdesetih godina Tajvan ulazi u doba prosperiteta, ali mu se pritom neizbežno namiče i novi svetski kapitalistički poredak, što se kroz filmove da osetiti, kako kroz radnju filmova tako i kroz sve ostale elemente koji upotpunjuju jedan film, režija, kadriranje, scenografija, gluma, muzika, emocija...

Filmovi se trude da predstave realistične životne priče svih slojeva društva na Tajvanu.

Određene paralele se prvenstveno mogu povezati sa italijanskim neorealizmom, ali i sa drugim evropskim kinematografijama nastalim između šesdesetih i sedamdestih godina dvadesetog veka.

Ono što tajvanske reditelje čini drugačijim je prirodnija, realnija gradnja događaja bez potrebe za kulminacijom, i savremene prilike u kojima stvaraju. Svojim delima pokušavaju da osveže i promene tržište prepuno blokbastera.

Teme koje se ispitiju su uticaj globalizacije, urbaniacije i siromaštva na tajvansko drustvo. Kao takvi, tajvanski reditelji ostvaruju veliki uspeh na prestižnim evropskim filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu.

Kao povod za ovaj ciklus poslužila je činjenica da odabrani tajvanski reditelji skoro pa i nisu bili zastupljeni u Srbiji i malo su poznati ovdašnjoj publici.

Termini prikazivanja su svake subote u septembru u prostoru Kvaka22. Biće prikazana 4 filma: Buntovnici neonskog boga, Milenijum mambo, Yi Yi i Čudljivi oblak.

Kroz ove filmove biće predstavljeni reditelji: Ming Liang Tsai, Edvar Jang i Hsjao Hsou Hsjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA