Jeziva istinita priča iza filma "Lepa sela lepo gore": 7 srpskih vojnika bilo je zarobljeno u tunelu

Samo su tri preživela

  • 13

Film "Lepa sela lepo gore" jedan je od onih koji na vas ostave toliko dubok utisak, da ga danima kasnije nosite sa sobom. Tragedija o kojoj govori još se čini težom kada gledalac sazna da je film zapravo snimljen po istinitom događaju.

Na ušću Lima u Drinu kod Višegrada septembra 1992. godine 7 srpskih vojnika bilo je 9 dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar.

Tog septembra 1992. godine 7 vojnika Treće čete Drinskog bataljona čuvalo je most ispred tunela, pazeći da muslimanske jedinice ne pređu na desnu obalu Drine. Posle nekoliko dana celi kanjon je goreo. Jedinica se povukla u tunel i tako našla u klopci, zarobljena sa obe strane, bez mogućnosti da izađe iz istog.

Tako su proveli devet dana, pod bombama i stalnim napadima muslimanskih snaga. Milovan Lučić i Vladan Gavrilović umrli su u tunelu zbog rana dobijenih gelerom, teško ranjeni Novak Arsić ubio se pucnjem u slepoočnicu, dok je Stevan Panić nastradao od kiše metaka kojim su ih muslimanske jedinice svakodnevno zasipale.

Trojica srpskih vojnika Mihajlo Šimšić, Slađan Simić i Stanko Mećašev su posle gubitka drugova odlučili da izađu iz tunela i, verovali ili ne, nekim čudom su preživeli.

Film Srđana Dragojevića o dvojici prijatelja iz detinjstva koji se tokom rata u Bosni nađu na suprotnim stranama kao neprijatelji snimljen je 1996. godine i tada je bio srpski kanditat za Oskara. Smatra se modernim klasikom srpske kinematografije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    18. septembar 2019 | 13:32

    Vise suotrcane price o drugivima i druaricama koje rat razdvaja. Na nasim prostorima drugove nijerazdvajao rat, jer nije naisao niotkuda, nenajavljen, vec ih je razdvajao jedan od ,,drugova" koji je,generacijski, bio neiskren u tom druzenju i cekao trenutak da pikaze koliko mu jedo tog druzenja stalo.

  • komšija

    18. septembar 2019 | 14:11

    Veliku slavu a naročito pare su napravili Dragojević, Bijela, Bulić (napisao priču po kojoj je i snimano) na paklu koji zadesio te ljude. A šta su učinili za tu dvojicu koji su preživili ? Da li znaju kako žive nakon rata? Da li je ko čuo da su im ikako pomogli?

  • Goran

    19. septembar 2019 | 21:18

    Zaboravili ste da napisete, da je vojnik Sladjan Simic, dok je ranjen lezao u bolnici, u Uzicu, pricu o tunelu ispricao novinaru Vanji Bulicu, a Vanja reditelju Srdjanu Dragojevicu, i tako je napravljen film. Po izlasku iz bolnice, vojnik Sladjan Simic je poginuo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA