LIFFE svečano otvoren projekcijom akcionog hita “Balkanska međa”

Dvanaesto po redu izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu  počelo je večeras, u sredu 18. septembra, ceremonijom svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu

  • 1
Miloš Biković - LIFFE Foto: KomunikArt

Auditorijumu su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sonja Conić, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Nakon njih su govorili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i glumci Bogdan Diklić i Miloš Biković.

- Gledali smo kako LIFFE raste i postaje jedan od najprestižnijih festivala u regionu, i zaista je zadovoljstvo što smo mi organizatori ovako velike manifestacije. LIFFE je sprega zajedničkog rada i entuzijazma svih nas na čelu sa Darkom Bajićem, koji stvaramo u našem malom gradu ovako veliku stvar - izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sonja Conić.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, istakao je kako mu je veliko zadovoljstvo što vidi punu salu u Narodnom pozorištu u Leskovcu, i zahvalio se svim gostima koji su odvojili vreme i energiju da dođu na ovu manifestaciju.

- Obično se kaže da su filmovi više od života, i oni to jesu. Za LIFFE vam trebaju emocije, a filmovi su pre svega emocije - zaključio je Matić.

Darko Bajić - LIFFE Foto: KomunikArt

Darko Bajić se, pre svega, zahvalio celom timu Leskovačkog kulturnog centra, koji organizuje festival. Proslavljeni reditelj je pozvao publiku da ostavi svoj sud po završetku manifestacije.

- Vaš aplauz će govoriti koliko je ovaj festival uspešan, a ja ću, kad vidim pune sale, aplaudirati vama”, rekao je Bajić. “Zahvaljujem se Leskovcu što me uvek tako lepo dočeka, i što zna na pravi način da dočeka ljude koji dolaze iz čitavog regiona - zaključio je umetnički direktor festivala.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, izrazio je duboku zahvalnost prisutnima što su deo izuzetne manifestacije zahvaljujući kojoj Leskovac zasluženo zauzima važno mesto na kulturno-umetničkoj mapi regiona:

- Negujući ljubav prema filmskom stvaralaštvu negujemo i dobre susedske odnose. Tako ćemo i ove godine zahvaljujući LIFFE-u zbrisati granice na prostoru eks Jugoslavije. Nadam se da će ovogodišnji LIFFE biti prizor i prozor svim prijateljima Leskovca u razumevanju naše bogate istorije, kulture i tradicije.

Bogdan Diklić - LIFFE Foto: KomunikArt

Bogdan Diklić, ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović” koja mu je dodeljena za afirmaciju regionalne kinematografije u svetu, zahvalio se za priznanje koje za njega predstavlja veliku čast:

- Hvala umetničkom savetu, hvala ovom festivalu, hvala svim onim ljudima koji su mi omogućili da, nakon 44 godine koliko radim ovaj posao, sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje Živojin Žika Pavlović. Kako u njihovo, tako pomalo i u moje ime.

Miloš Biković je prilikom otvaranja festivala istakao da su mu dolazak i postojanje ovog festivala jedan od razloga zbog kog mu je Leskovac značajan:

- Pored dva razloga zbog kojih volim da dođem ovde, sada imam i treći, a to je ovaj festival. Drago mi je da sam deo ovoga. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj festival desi i živi. Kada je sala ovako puna, to je znak da kultura živi i da smo napravili još jednu pobedu. Ovim proglašavam 12. LIFFE otvorenim.

Nakon ceremonije, u okviru Takmičarskog programa je počela projekcija rusko – srpskog filma „Balkanska međa“ reditelja Andreja Volgina, u kojem glavne uloge tumače srpski glumci Miloš Biković, Milena Radulović, i Gojko Mitić, i ruski Anton Pampušnjij, Goša Kucenko, Sergej Šakurov, i Sergej Garmaš.

Pre ceremonije svečanog otvaranja, Miloš Biković je bio gost tribinskog programa “U krupnom planu” u Bioskopu LKC, gde je sa publikom razgovarao o svojoj profesionalnoj karijeri.

Kralj Petar Prvi, Lazar Ristovski Foto: Promo

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE održava se od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu. U četvrtak, 19. septembra, publika će u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” (Bioskop LKC, 19:30); Glumim, jesam (Narodno pozorište, 19h); “Sam samcat” (Bioskop LKC, 21:30); i “Kralj Petar Prvi” (Narodno pozorište, 21h), koji je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar. U programu Studentski film, od 23:30 u Bioskopu LKC će biti prikazani studentski filmovi iz BiH i Slovenije.

Nebojša Glogovac - Južni vetar Nebojša Glogovac - Južni vetar, Foto: Promo/LIFFE

U pratećem programu u Leskovačkom kulturnom centru, biće održana promocija monografije “Nebojša Glogovac” autorke Tatjane Nježić, otvaranje istoimene izložbe Maje Medić, te predstavljanje filma "Južni Vetar 2" i četvrte sezone serije “Ubice moga oca”. U Bioskopu LKC će se, u okviru programa “U krupnom planu”, publici predstaviti popularni hrvatski glumac Goran Bogdan.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    19. septembar 2019 | 20:30

    Prelepo!!! Veoma značajna stvar i manifestacija koja raste sa godinama... Raduje me što još uvek ima ljudi koje zanima kultura i film...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA