Tražili su tajnu svetlosti i stvorili moderan svet. Animirani dokumentarac o odnosu Pupina i Tesle

Dva možda najpametnija Srbina prešla su put od međusobnog uvažavanja, preko svađe i ignorisanja, pa sve do najdirljivije ljudske priče

  • 1
"Ka svetlosti" Sajko Media & Events

Nikola Tesla i Mihajlo Pupin rođeni su u austrijskoj Vojnoj krajni. Sudbina jednog je bila da postane sveštenik, a sudbina drugog da postane pastir. Tesla je iskoristio bolji društveni položaj svoje porodice i iz Smiljana odlazi u Grac. Pupin napušta Idvor i odlazi u Prag. Tamo pokušavaju da otkriju tajnu svetlosti, za šta su najbolji put bile tehničke nauke. Austrougarska i Evropa prvo sputavaju Pupina, a potom i Teslu, zbog toga neshvaćeni genijalci i potomci graničara-pastira prelaze Atlantik i završavaju u Americi. Njihovi životi i dela su se nekoliko puta ukrstili, a sve ovo možete videti u dokumentarno animiranom filmu "Ka svetlosti" autora Save Sajka.

Sava Sajko autor filma Sava Sajko autor filma "Ka svetlosti" - Foto: Sajko Media & Events

- Kao malom otac mi je poklonio autobiografiju Mihajla Pupina "Od pašnjaka do naučenjaka" i od tada sam naučio dosta o njemu - rekao je autor filma Sava Sajko. Posle godina istraživanja otkrio je da su se Pupin i Tesla pomirili posle višegodišnjeg sukoba. Pupin je u Americi počeo sa dna društvene lestvice. Kao fizički radnik zaradio je novac za školovanje na Univerzitetu Kolumbija gde je izgradio uspešnu akademsku karijeru, i gde je stekao veliko bogatstvo prodajom svojih patenata koji su pomogli razvoju savremene telefonije. To mu omogućava ulazak u američko visoko društvo.

Mihajlo Pupin U Sjedinjenim državama Pupin svojim radom ubira prestižne nagrade i društvene počasti - Foto: Wikimedia/N. A.

Tesla u Ameriku dolazi kao priznati pronalazač ali u želji da doprinese nauci i promeni čovečanstvo odustaje od pravila igre. Njegovi napredni pronalasci ne privlače velike finansijere i ubrzo postaje predmet interesovanja tadašnje žute štampe što ne doprinosi njegovom naučnom priznavanju.

Mark Tven, Pisci, Romani, Svetska književnost, Američka književnost Mark Tven u laboratoriji Nikole Tesle (koji se vidi u pozadini) Foto: Wikimedia Commons

Iako je Pupin u početku podržao svog sunarodnika do sukoba dolazi u sudnici. Tesla je daleko dospeo u istraživanjima radio talasa ali će Giljermo Markoni biti čovek koji će patentirati radio. Kako se u svom radu neovlašćeno služio Teslinim patentima ovaj ga tuži. Mihajlo Pupin svedoči pred sudom u Markonijevu korist. Koji su razlozi toga, kako je izgledala njihova svađa i kako su se na kraju pomirila dva najpametnija Srbina imali su prilike da vide gosti na premijernoj projekciji film u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ka svetlosti - Narodna biblioteka Srbije Premijera animirano-dokumentarnog filma "Ka svetlosti" - Foto: Sajko Media & Events

- Mi volimo da ističemo kako su Tesla i Pupin naši i oko toga se svađamo sa drugima, a možda bi bilo bolje da se više potrudimo da mi budemo Teslini i Pupinovi - poručio je okupljenima autor.

Film "Ka svetlosti" možete pogledati 5. oktobra u Dorćol placu na Festivalu 4.0 koji se bavi četvrtom industrijskom revolucijom, a šira publika će moži da ga vidi 12. oktobra na prvom kanalu RTS-a.

(Đ. Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. septembar 2019 | 21:00

    TO MI SE SVIDJA,TAJ DEO TEKSTA ,CITATA  Mi volimo da ističemo kako su Tesla i Pupin naši i oko toga se svađamo sa drugima, a možda bi bilo bolje da se više potrudimo da mi budemo Teslini i Pupinovi -

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA