Petar Ristovski: Uspeli smo da donesemo iskrenu emociju pred publiku

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE

  • 0
LIFFE

Foto: KomunikArt

Drugo veče 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE u četvrtak, 19. septembra, obeležili su filmoviPoslednji Srbin u HrvatskojPredraga Ličine, „Glumim, jesam“ Miroslava Mandića koji je imao premijeru u okviru festivala, „Sam Samcat“ Bobe Jelčića, kao i filmKralj Petar PrviPetra Ristovskog. U okviru pratećeg programa predstavljena je monografija našeg proslavljenog glumca Nebojše Glogovca autorke Tatjane Nježić, dok je izložbeni program obeležila postavka izložbe „Nebojša Glogovac“ koju je priredila Maja Medić.

LIFFE

Foto: KomunikArt

Govoreći o svom debitanskom filmu, srpskom kandidatu za Oskara, koji je prikazan sinoć u okviru festivalskog programa, reditelj Petar Ristovski rekao je da je i leskovačka publika reagovala emotivno:

- Mislim da je publiku u Leskovcu ova priča dotakla. Publika je prepoznala tu dekonstrukciju mitskih ličnosti za koju smo se mi kao autori odlučili. Smatrali smo da je nabolji način da velike junake naše istorije približimo publici tako što ćemo ih prikazati kao ljude od krvi i mesa sa svojim unutrašnjim previranjima i problemima koje su imali tokom velikog istorijskog događaja. Mislim da smo na taj način uspeli da donesemo tu iskrenu emociju pred publiku što je, pored svih elemenata filmskog spektakla koje ovo ostvarenje ima, dodatna vrednost koja publiku nije ostavila ravnodušnim.

LIFFE

Foto: KomunikArt

Lazar Ristovski, protagonista filma „Kralj Petar I“ osvrnuo se na izazove sa kojima se susretao prilikom tumačenja lika kralja Petra:

- Kad se igra tako značajna istorijska ličnost, posebno tako važna kakva je figura kralja Petra I za Srbiju, neophodno je da se najpre zadovolji ta vizuelna sličnost, jer publika tako mnogo više veruje u celu priču. Na to sve dolazi jedan proces koji ja nazivam hemijskim, a to je vera u sve to što se igra. To je moj lični glumački mehanizam na kojem ja godinama radim. On je više intuitivan, ali mi pomaže da dodam taj alhemijski materijal da sličnost između mene i uloge bude velika.“ Petar Ristovski je dodao: “Igrati istorijske ličnosti je teško jer one podsećaju na spomenike koji su mrtvi i ne umeju da govore. Zato smo se Petar i ja trudili da prodremo u neke najintimnije trenutke koji će tu ličnost na neki način oživeti kako bi je publika što bolje razumela.

Tokom konferencija predstavljena je i  serija „Grupa“ u režiji Uroša Tomića u čijem autorskom i glumačkom timu takođe učestvuju Lazar i Petar Ristovski.

Publika će večeras, u petak 20. septembra, u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ (Bioskop LKC, 19:30), „Ajvar“ (Narodno pozorište, 19h), „Pijavice“ (Bioskop LKC, 21:30) i „Osmi povjerenik“ (Narodno pozorište, 21h). Pilot epizoda serije „Grupa“ biće na programu u Narodnom pozorištu od 17h, dok će u Bioskopu LKC od 23h biti prikazani studentski filmovi iz Crne Gore i Hrvatske.

U pratećem programu u Leskovačkom kulturnom centru, biće održana promocija knjige „Sjaj crnog“ Veljka Radosavljevića, kao i otvaranje izložbe „Živojin Žika Pavlović“, dr. Zoje Bojić. U Bioskopu LKC će se, u okviru programa “U krupnom planu“, publici obratiti legendarni srpski glumac Bogdan Diklić.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA