≫ 

U dvorištu kuće Savića i danas se uzdiže "Sonjin hrast": 11 godina bez heroine našeg glumišta

Obeležava se godišnjica od smrti ikone jugoslovenskog filma

  • 8
Sonja Savić

Foto: Printskrin/YouTube/EX YU ARHIV

U porodičnoj kući u selu Donja Gorevnica postoji spomen-soba u kojoj se čuvaju Sonjine fotografije sa raznih doživljaja, snimanja i susreta; priznanja, knjige, dnevnici, nameštaj. Posebno upečatljiv je dnevnik u kom je pisala o svojim razmišljanjima sa samo 11 godina, i koji je poklonila svojim roditeljima.

Njena majka Mikaina je imanje zaveštala gradu Čačku i čačanskoj galeriji „Nadežda Petrović“ u nameri da to, posle njene smrti, postane Spomen-dom Sonje Savić. Gospođa Mikaina je preminula prošle godine.

Veliko duboko dvorište imanja Savića, koje je puno životinja i drvoreda malih hrastova, pred kapijom zaklanja i svojom raskošnom krošnjom čuva jedan veliki hrast. Drvo pred kojim bi se Sonja, kad god je dolazila u posetu roditeljima, uvek prekrstila i koje bi tri puta poljubila. Nikada nije dala roditeljima da ga poseku. Na njemu danas stoji natpis „Sonjin hrast“Ni njena mama, Mikaina Savić, od prošle godine nije među živima. Sonjin otac je preminuo 2011. godine. 

Sonju nazivaju vanvremenskim talentom i legendom jugoslovenske kinematografije. Za sobom je ostavila niz zapaženih filmskih uloga u više domaćih kultnih ostvarenja. Bila je autor nekoliko avangardnih filmova.

Njene rečenice se i danas citiraju u svakodnevnim situacijama. Bila je lepa, hrabra, visprena, talentovana, nadasve jedinstvena... Sonja Savić.

Sonja je rođena 1961. godine u Čačku, gde je do svoje druge godine živela u Ulici devet Jugovića, kada se sa roditeljima preselila za Beograd. Kao devojčica je završila nižu baletsku i muzičku školu. Budući da je išla i na časove glume kod Bate Miladinovića, porodični prijatelj Kamenko Katić joj je predložio da se životno opredeli za glumu, primetivši njen potencijal.

Upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu kad je bila drugi razred srednje škole. Diplomirala je 1982. godine u klasi Minje Dedića zajedno sa kolegama i velikim prijateljima među kojima su bili Svetislav Goncić, Olivera Ježina, Branimir Brstina, Zoran Cvijanović, Žarko Laušević...

Sonja Savić

Insert iz filma "Šećerna vodica" / Foto: Printskrin/YouTube/cinemaskop

Debitovala je 1977. godine u filmu "Leptirov oblak" gde je zaigrala sa Zoranom Cvijanovićem. Osamdesetih godina je ostvarila značajne uloge u filmovima "Živeti kao sav normalan svet", "Nešto između", a za ulogu neponovljive Dečke u filmu "Šećerna vodica" 1984. godine, dobila je nagradu "Zlatna arena" na festivalu u Puli. Nakon toga, usledile su uloge u kultnim ostvarenjima "Balkanski špijun", "Una", "Davitelj protiv davitelja" i "Život je lep" za koji je nagrađena na festivalu u Veneciji 1985. i za koji joj je pevačica Bebi Dol, za muzička izvođenja, pozajmila glas.

- Nikada nije raspravljala o svojim ulogama osim da su joj bile psihički teške - rekla mi je jednom prilikom Sonjina mama, Mikaina Savić.

Nagrade nije volela. Bila je skromna i činilo joj se da se profesionalno nije dovoljno davala. Napustila je karijeru u SAD jer je suviše volela svoje roditelje, prijatelje i Jugoslaviju.

U drugoj polovini osamdesetih, nastupile su zapažene uloge u filmovima "Majstor i Šampita", "Sekula i njegove žene", "Crna Marija", "Čavka", "Braća po materi" i "Kako je propao rokenrol".

Sonja Savić

Insert iz filma "Crna Marija" / Printskrin: Youtube/EX YU ARHIV

Ni izlaske sa društvom i sedeljke nije mnogo volela. Radije je birala čitanje. Majka joj je jednom prilikom rekla da prekine sa čitanjem smatrajući da se na taj način udaljava od ljudi.

Poštovala je strane glumce kao što su Klint Istvud, Marlen Ditrih, Žan-Pol Belmondo, Merilin Monro i Džin Siberg, a omiljeni film joj je bio "Do poslednjeg daha".

One koji su rođeni između 1957. i 1963. godine je smatrala izuzetnim, samoniklim, svetskim, a sebe kao najmlađu sestru svoje generacije koja je vrlo ponosna na svoje prijatelje. Veoma je poštovala ličnosti kao što su Ivica Vdović VD, Milan Mladenović, Dušan Kojić - Koja, koje je smatrala istinskom "decom asfalta". Svoju mladost je opisivala kao "noći koje su bile pustinje gde su vladale njene generacije, kada nije bilo mediokriteta i skupih automobila".

Sonjini roditelji su se 1990. godine vratili u porodičnu kuću u selu Donja Gorevnica nadomak Čačka zbog bolesti Sonjine bake. Prema rečima majke Mikaine Savić, Sonja je često dolazila u svoje rodno mesto. Volela je i prelepe predele Kablara, gde je često kao devojčica išla u duge šetnje sa svojom bakom.

Sonja Savić

Printskrin: RTV BN

Devedesetih godina je ostvarila uloge u filmovima "Mi nismo anđeli", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija" i "Tango je tužna misao koja se pleše". Nakon 1995. se izgubila iz javnosti. U to vreme je jednom prilikom izjavila da je se Srbija ne seća.

Budući da je krajem 90-ih i početkom 2000-ih reditelji nisu mnogo angažovali, počela je da snima avangardne, dokumentarne filmove i monodrame. Njen najzapaženiji autorski film je "Šarlo te gleda" koji je posvećen generaciji novog talasa i Ivici Vdoviću VD-u, bubnjaru benda "Šarlo akrobata".

Veliki povratak na film ostvarila je ulogama u slovenačkim ostvarenjima "Hleb i mleko" i "Od groba do groba", a u domaćoj kinematografiji u "Virtualna stvarnost", "Jug jugoistok" i TV seriji "Vratiće se rode".

Pogledajte njen poslednji intervju:

Sonja Savić je preminula 23. septembra 2008. godine u svom stanu u Beogradu u četrdeset i sedmoj godini. Poslednju ulogu je odigrala u filmu "Zabranjena ljubav".

(Dušan Veselinović / Pop&Kultura / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    23. septembar 2019 | 12:27

    Jeste bila legendarna glumica, ali ne i heroina jer kao neko ko je umro od droge ne može biti primer mladima.

  • Ma

    23. septembar 2019 | 11:53

    Sve džaba, šta ju je nateralo na to zlo da tako završi?

  • Večnost

    23. septembar 2019 | 11:46

    Toliko talenta i toliko lepote! Tuga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA