≫ 

Film "Čuvena invazija medveda na Siciliju" otvara "Kids Fest", jubilarni dečji filmski festival

Animirani film, čija je premijera održana na ovogodišnjem festivalu u Kanu, samo je jedan od 19 naslova različitih kinematografija sveta koji će obeležiti ovogodišnji dečiji filmski festival

  • 0
Dečiji filmski festival KIDS FEST Foto: Promo/KIDS FEST

Jubilarni 15. dečji filmski festival "Kids Fest" otvoriće francusko-italijanska koprodukcija "Čuvena invazija medveda na Siciliju" 14. oktobra u Kombak dvorani.

Manifestacija traje do 20. oktobra, a filmovi će biti prikazani u većim i manjim bioskopima širom Srbije.

Na konferenciji za medije održanoj povodom tradicionalnog festivala, osnivač i direktor "Kids Festa", Igor Stanković, istakao je da je u oktobru 2005. festival prvi put zaživeo u samo jednom bioskopu u Beogradu, kada su prikazana filmska ostvarenja potpuno drugačija od onih koja su do tada bila na bioskopskom platnu.

- To su bile iskrene dečje priče, priče koje su opisivale porodicu, život, okruženje. Ta prva izdanja su dovodila i decu koja su tek u svom trećem i četvrtom razredu osnovne škole imala priliku da prvi put vide bioskopsko platno - napomenuo je Stanković.

Ovogodišnji ambasador "Kids Festa", glumac, muzičar i profesor Ivan Jevtović, takođe se prisetio te 2005. godine i prvih početaka festivala kada je, zajedno s pozorištem "Boško Buha", dobio poziv da odigra predstavu "Laku noć, deco" Duška Radovića u čast otvaranja prvog izdanja festivala.

Kids fest Foto: Promo

- Neka deca su porasla, a porastao sam i ja, i od glumca došao sam u poziciju ambasadora festivala. Ovi filmovi koji su uglavnom iz evropske produkcije veoma su mi interesantni, pogotovo oni iz Holandije, Belgije i Skandinavije koji se bave osetljivom grupom dece od 12 do 18 godina, a koji ne dobijaju tako često kvalitetnu filmsku ponudu - izjavio je Jevtović.

Ovogodišnji festival prati slogan "Mali korak za tebe, veliki za detinjstvo" u cilju upoznavanja dece s planetama i dalekim zvezdama, a koordinatorka festivala, Milena Debeljković, ističe da je prvi put instaliran "Planetarijum" u holu Kombank dvorane, gde će deca moći da pogledaju kratke filmove o postojanju svemira i tajnama zvezdanog neba.

Domaćin 15. KIDS FEST-a i ove godine biće Kombank dvorana, a u Beogradu dečji filmski festival biće održan i u bioskopima "Cineplexx Ušće Shopping Center", "Cineplexx 4D Delta City", "Cineplexx BIG", "Roda Cineplex", "Tuckwood", bioskop "Fontana" i "Cine Grand Capitol park Rakovica", Kulturni centar "Baraka".

U Novom Sadu u bioskopima "Arena Cineplex", "Cineplexx Promenada", u Kragujevcu u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza", dok će u Nišu centri dešavanja festivala biti bioskopi "Vilin grad" i "Cineplexx Niš". Kao i svake godine u Pančevu, Novom Sadu i Zrenjaninu posetioci će imati priliku da isprate festival u "Cinestar Cinemas".

Cene karata razlikuju se u zavisnosti od individualnih ili organizovanih poseta festivalu i kreću se u rasponu od 200 do 370 dinara.

Pogledajte program festivala

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA