Preporuka: Kineski filmovi koje treba da pogledate u 2019. godini

Zanimljivi filmovi za sve ljubitelje ove umetnosti

  • 0
Kamera, film Foto: Pixabay

Na Palama se održava petodnevna manifestacija "Dani kineskog filma u Republici Srpskoj" i tim povodom odlučili smo da vam damo preporuke sa ovog festivala, budući da su napravili zanimljiv odabir.

Film "Tajna Kine" u režiji Vang Đisina, čiju okosnicu čine događaji i ličnosti ključni za nastanak današnje Kine, koja ove godine obeležava 70 godina od osnivanja.

Filmovi novije kineske produkcije poput filma "Operacija Mekong" /2016/ koji je režirao Dante Lam, jedan od najpoznatijih kineskih režisera akcionih filmova. Ovaj višestruko nagrađivani film /dobitnik 17 nagrada i 14 nominacija/ inspirisan je istinitim događajem iz 2011. godine, poznatim kao masakr u Mekongu.

Dokumentarni film "Majstori u Zabranjenom gradu" /2016/ u režiji poznatog dokumentariste Sjao Hana, koji je godinu dana ranije snimio istoimeni tv serijal, postigavši ogromnu popularnost i gledanost.

Ovaj dokumentarac prikazuje obnovu relikvija i antikviteta u Muzeju palate, kako se institucionalno danas zove Zabranjeni grad, nekadašnja carska palata u Pekingu.

Film je sniman četiri meseca, a snimanju je prethodilo pet godina istraživanja. Osim što detaljno istražuje istorijat kineske restauracije antikviteta, film pruža uvid u unutrašnji svet i svakodnevni život majstora restauracije.

Film "Bela zmija" animirana je adaptacija drevne kineske legende o beloj zmiji, jedne od četiri najpopularnije kineske ljubavne legende, često korišćenog motiva u raznim vidovima kineske umetnosti.   Nastao u kinesko-američkoj koprodukciji, film je premijerno prikazan u Kini početkom 2019. godine, dok je u Americi prikazan u okviru ovogodišnjeg filmskog festivala fantazije u Montrealu. Dobitnik je nagrade za najbolji animirani film na ovogodišnjem Festivalu studentskog filma u Pekingu.

Dokumentarac Sjao Hana i Lijang Đunđana "Himalaji: Put do vrha" ili "Lestve do raja" Himalaya: Ladder to Paradise. Ovo je prvi film u 4 K rezoluciji koji od početka do kraja dokumentuje osvajanje Mont Everseta.

Film prati tibetanske studente i njihove porodice, planinu, manastir u kojem se studenti obučavaju i razne sile koje se moraju ujediniti da bi se postigao cilj veći od samog osvajanja planine. Tokom produkcije ovog izuzetnog epskog filma uvedene su brojne novine u uobičajeni način snimanja filmova dokumentarnog stila.

(Telegraf.rs / Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA