Džejms Din, princ Holivuda u ukletom autu: Amerikanci veruju da svakog ko ima deo olupine prati zlo

Sa razbarušenom kosom, podignutom kragnom, s cigaretom u rukama i zamišljenim pogledom ispod obrva, postao je simbol mladih i njihove borbe protiv sistema, pravila. Postao je simbol bunta...

  • 2

Na današnji dan pre 64 godine u automobilskoj nesreći poginuo je Džejms Din, glumac koji je snimio samo tri filma, ali i tako malo ih je bilo dovoljno da uđe među legende i da se o njemu stvori mit, i da se po njemu nazove pravac i stil, "Buntovnik bez razloga". Bio je i prvi glumac koji je posthumno nominovan za nagradu "Oskar".

- Sanjaj kao da ćeš živeti zauvek, živi kao da ćeš umreti danas - rečenica je koju je izgovorio Džejms Din, ni ne sluteći da će skončati prerano, sa samo 24 godine.

U septembru 1955. završio je snimanje svog trećeg filma "Div". Nekoliko dana posle, 30. septembra, vozio je Kalifornijom u novom "poršeu spajderu". Bio je obožavalac trkačkih automobila. Planirao je da vozi "Salinas" trku, a s njim u autu je bio i njegov mehaničar Rolf Vutherih. Dobio je i kaznu zbog prebrze vožnje, a do kobnog sudara s drugim automobilom došlo je u blizini gradića Kolamea. Navodno je Din svom mehaničaru rekao: "Taj lik mora da stane, videće nas". Ali, nije stao. Sudar je bio frontalni, a od jačine sudara Din je slomio vrat i na mestu umro. 

Vutherih je "izleteo" iz auta i prošao s nekoliko slomljenih kostiju. Svedoci su tvrdili da Din nije vozio prebrzo, verovatno zbog kazne koju je ranije dobio, a ni vozač drugog automobila, Donald Turnupsid, koji je prošao s lakšim povredama, nije optužen. Tada se rodila i legenda o prokletstvu tog automobila. Bilo ih je samo 90, a jedan je "morao" imati i Din, koji je bio opčinjen trkama. Prijatelji su negodovali, a ni nadimak automobila, "Little Bastard" ("Malo kopile") nije umirilo njihove molbe da ne seda za volan tog "poršea". Mehaničar Džordž Baris za dve i po hiljade dolara otkupio je olupinu automobila i pojedine delove prodao. 

Dzejms Din Džejms Din / Foto: Wikimedia

Navodno su svi koji su bili u kontaktu s pojedinim delovima ovog automobila doživeli saobraćajnu nesreću, a neki i poginuli. Krajem 1960. Dinov automobil je bio predstavljen na izložbi u sklopu sigurnosti u saobraćaju, a nakon što je ukrcan na kamion i krenuo prema Los Anđelesu "misteriozno" je nestao i od tada mu se gubi svaki trag. Milioni su bili šokirani smrću glumca, pa su krenule i teorije zavere. Jedan od njih je bila da je živ, ali toliko unakažen da se povukao u samoću. Njegovu su nadgrobnu ploču ukrali dvaput. Mnogo godina kasnije britanski glumac ser Alek Ginis, najpoznatiji po ulozi Obija Van Kenobija u "Ratovima zvezda", opisao je poslednji susret s Dinom. Večerali su, a "Buntovnik" mu je pričao o svom novom automobilu.

- Kao da je drugi glas u meni progovorio: Sad je četvrtak veče, ako uđeš u taj auto, sledećeg četvrtka bićeš mrtav - ispričao je Ginis. Ali Din ga nije ozbiljno shvatio...

U vrlo kratkom roku i sa samo tri filma, Din je ušao u kategoriju najvećih, a smrt ga je "pretvorila" u legendu. I danas na njegovim grobu mnogi ostavljaju cigarete, viski i žensko donje rublje.

Džejms Bajron Din je rođen 8. februara 1931. u Marionu, Indiani. Imao je samo devet godina kada mu je umrla majka, a otac se nije mogao brinuti za njega, pa su ga odgajili ujak i ujna na farmi u Fairmauntu. Umetnost ga je oduvek zanimala. Kao dečak je svirao violinu, plesao je step i radio je skulpture. Velika ljubav mu je bio njegov motor.

Dzejms Din Foto: Wikimedia

- Znam mnogo mehaničkih stvari o njima i obožavam da ih vozim. Učestvovao sam u više trka, i dosta dobro sam prošao - pričao je Din.

Na fakultetu mu je profesor drame rekao da ode u Njujork i da se bavi glumom. Poslušao ga je. Prvo je glumio u reklamama, a prekretnica je bila 1951. godina kad ga pod svoje uzima Li Strasberg. Prvi pravi uspeh imao je u filmu "Istočno od raja", a eksplozivan uspeh i status nove glumačke zvezde nosi mu uloga Džima Starka u "Buntovnik bez razloga".

Sa razbarušenom kosom, podignutom kragnom, s cigaretom u rukama i zamišljenim pogledom ispod obrva, postao je simbol mladih i njihove borbe protiv sistema, pravila. Postao je simbol bunta. Zadnji film koji je snimio bio je "Div", a u to doba uloge snažnih, ali istovremeno i osećajnih, ranjivih mladića veoma je uticalo na mlade, jer su do tada snažni i emotivno teško dostupni mladići predstavljali stereotip.

Njegov stil kopirali su mnogi, menjali se, a ženama je postao ideal muškarca kakvog žele kraj sebe. O njegovoj se seksualnosti i stilu raspravlja i danas. A njemu su, kažu priče, retke mogle da odole, pa tako ni Merilin Monro, Džudi Garland, Džoan Kraford i Elizabet Tejlor. Dinu je, pak, najviše značila italijanska glumica Pier Anđeli. Ona mu je bila velika ljubav, ali njihova veza je bila kratka.

Dzejms Din Foto: Wikimedia

Možda je upravo to "zabranjivanje" ljubavi buntovnika Džejmsa toliko i privuklo Italijanki. Njenoj majci nije bio drag jer nije bio katolik, a ni njegov stil i reputacija nisu doprineli prihvatanju. I agenti iz filmskog studija odgovarali su ga od te veze i braka. I sam joj je priznao da nije za brak, a ubrzo nakon njihovog prekida, Anđeli se verila za pevača Vinsa Dejmona. Te su se 1954. godine i venčali, a Dina ostavili slomljenog. To ga je dotuklo. U šoku i neverici, na dan venčanja svojim je motociklom došao pred crkvu kako bi se uverio da će se njegova ljubav udati za drugog. U ono je doba i ta slika iz Dinova života učvrstila mit o "novom" muškarcu, čvrstom i sa stilom, ali osećajnom. O njihovoj vezi nekoliko godina nakon smrti glumca progovorila je i Anđeli.

- Na kalifornijskoj obali tajno smo se sastajali u jednoj kućici. Većinu vremena bili bismo na plaži i razgovarali, poput studenata. Bili smo kao Romeo i Julija, zajedno i nerazdvojni - ispričala je Pier Anđeli o svojoj ljubavi s Dinom.

(24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA