≫ 

10 smrti koje su najviše razočarale u "Igri prestola"

"Igra prestola" obiluje dobrim scenama, ali neke su protekle i uz komentar "ovo je stvarno moglo da se odradi bolje"

  • 0

Prostituka Rouz, vezana za krevet, u koju Džofri sportski puca iz samostrela, Viseris kome Drogo daje zlatnu krunu, Lajsa koja je iz ruku svog ljubavnika bačena kroz Mesečeva vrata... e to su, ako možemo tako da se izrazimo, bile dobre smrti u "Igri prestola" (Game of Thrones).

A bilo ih je mnogo, i u seriji, i u knjigama. Neke su ostale još uvek nerešene misterije, druge su nas rasplakale, dok su treće prošle uz komentar "ovo je moglo i bolje".

Ovo je 10 pogibija iz "Igre prestola" koje je stvarno trebalo da se završe drugačije.

10. STANIS

Stanis je bio pomalo ambivalentan lik - niste ga voleli, ali zbog nekih stvari ste mogli da ga poštujete. Sve je otišlo niz reku kada je odlučio da žrtvuje svoju ćerku na lomači.

Njegova smrt usledila je vrlo brzo posle Širinine i... nije nas nimalo dotakla. Dok je još bilo i nečeg prikladnog u tome da ga ubije Brijena, u znak osvete za Renlija, sam način je bio nezadovoljavajući. Stanis, najveći vojni strateg u Sedam kraljevstava, suludo gubi bitku, ranjen sedi na zemlji i Brijena ga (nimalo viteški) probada mačem.

Jedino što je bilo zanimljivo u ovoj smrti je to što do kraja nismo bili sigurni da li se desila.

9. VEJF

Vejf (ili devojče, kako je Arja zove u knjigama) nije imala neku naročitu ulogu u seriji, osim da se iz nekog razloga ne voli sa Arjom dok ova uči da postane čovek bez lica.

Njihov okršaj na ulicama Bravosa završava se tako što mi smrt Arjine suparnice ne vidimo. Dešava se u mraku kada Arja ugasi svetlo. Razlog tome je verovatno želja producenata da ne uvredi ogromnu bazu Arjinih fanova, koja ko zna kako bi reagovala da je "bezgrešna" ratnica ubila nekog ko nije Lanister i hodajući leš. Sa druge strane, propuštena je prilika da tu prvi put vidimo Arjine veštine.

8. MALOPRSTIĆ

Sedma sezona je u brojnim trenucima delovala kao protraćeno vreme, a jedan do njenih najlošijih trenutaka bila je Maloprstićeva smrt.

Bejliš je navodno bio mastermajnd koji je zakuvao čitavu svađu izmežu Lanistera i Starkovih i izazvao rat. On je neko ko je planirao godinama unapred, vrlo dobro poznavao i pratio ljude, predviđajući njihov sledeći kora, neko ko je imao čitavu mrežu svojih špijuna... A ipak uspeli su da ga nadmudre Sansa, Arja i Bren.

Mada nadmudrivanje nije dobra reč. Cela scena njegovoj ispitivanja i suđenja bila je mučna baš zbog toliko propuštenih, a dobrih prilika da se stare tajne otkriju.

Ako je i bila namera scenarista da u ovoj sceni predstave Sansino sazrevanje i "oslobađanje od uticaja muškaraca", u tome baš nisu uspeli. Sansa nije dedukcijom došla do zaključka da ih je Maloprstić izigrao. Bren je to "video" u prošlosti i ispričao joj. Istina je došla deus ex mahina, a nije moralo da bude. Sansa tu nije prestala da razmišlja tuđim mozgom, već je samo promenila mozak... Uz to, u prostoriji u kojoj Bejlišu sude sede i Vitezovi Erinovog dola, koje je Sansa ranije u oči lagala da se Lajza ubila, a koji nakon toga samo nastavljaju da joj veruju.

igra prestola Sansa je mogla i sama da uvidi sve Maloprstićeve prevare Foto: Helen Sloan/HBO

Bilo bi mnogo zanimljivije da smo na ovom mestu stvarno mogli da vidimo Sansu koja misli i koja, korak po korak, razobličava sve što je Piter Bejliš od početka serije uradio njenoj porodici. Ono što bi bilo još zanimljivije je da smo videli i Maloprstića kako iz rukava vadi novog keca i izvlači se iz cele situacije. 

7. KAJBURN

Fanovi su zaista želeli da saznaju nešto više o Kajburnu. Makar o tome kako je oživeo Planinu i na koji ga način kontroliše? Zar ne bi bilo zanimljivo da se ispostavilo da je Kajburn zapravo nečiji špijun i da je njegovo poznanstvo sa Džejmijem zapravo sve vreme bio plan da se približi Gvozdenom prestolu?

Avaj, to se nije dogodilo, a Kajburn i Melisandra su tajne oživljavanja ljudi odneli u grob. Iz nedovoljno objašnjenog razloga Frankenštajnovo čudovište je odjednom dobilo svoju volju i rešilo da nehajno ubije svog gospodara. Kajburn umire u jednom udarcu, tek tako... Njegovu smrt pomračile su mnoge druge koje su se odigrale u ovoj sezoni. Ako je već morao da umre, bilo bi zanimljivije da se to desilo u npr. drugoj epizodi, koja je bila prepuna praznog hoda.

6. REGAL

Smrt i vaskrsenje Viseriona bio je verovatno momenat iz 7. sezone zbog kog smo jedva čekali osmu (ako zaboravimo na pitanje otkud mrtvima ogromni lanci da izvuku zmaja, ko je ronio da ga za te lance priveže i slično...).

Zbog čega je Regal na tako aljkav način ubijen, nikome nije jasno, ali njegova pogibija bila je kap koja je pokrenula lavinu negativnih komentara upućenih na račun scenarista i producenata "Igre prestola". Nakon što su Regalovu smrt objasnili time da je Deni "nekako zaboravila na Gvozdenu flotu", hešteg "kinda forgot" je postao viralan. Nema logičnog razloga da Deni i njeni zmajevi ne vide brodove dok lete nebom. Nema logičnog objašnjenja da jednog zmaja kao muvu ubije jedno koplje, dok hiljade drugih koji lete na sve strane u poslednoj epizodi drugom zmaju ne mogu ništa.

Regalova smrt je, kao i mnogo toga u poslednoj sezoni "Igre prestola", odrađena traljavo.

5. DENERIS 

Mislili ste da će Deni biti na prvom mestu? Za to ju je definitivno kvalifikovala brzina kojom je poludela, kao i činjenica da je ubistvo Deni zapravo bila jedina stvar koju je Džon uradio u celoj sezoni... Nećemo ni pokušati da objasnimo koliko je sve ovo moglo da se bolje izvede. Samo da je Drogon spalio (ionako bespotrebnog) Džona, pa bi to imalo smisla. Jedino što ovoj sceni daje na značaju je činjenica da je njena ovakva smrt na neki način "najavljena" još u drugoj sezoni "Igre prestola".

4. VARIS

Varis je još jedan lik koji nam je otpočetka predstavljan kao mastermajnd i neko ko je uvek dva koraka ispred svih drugih. Zato i njegova smrt nije ubedljiva ako nije slučajna, nešto što on sam nije očekivao. A ovu je definitivno očekivao.

Uz to, Varisovo okretanje leđa Deni bilo je, kao i gotovo sve u 8. sezoni, isforsirano. Deni je pogubila generala suparničke vojske Rendala Tarlija nakon što je on odbio njenu ponudu da klekne, zadrži svoj život i privilegije. Bila je tužna nakon što je Džora, njen najstariji prijatelj, umro, i želela je da osvoji Kraljevu luku, tj. presto zbog kog je uopšte i došla u Sedam kraljevstava. Na osnovu te tri stvari Varis je zaključio da je ona luda, a tvorci serije su se svojski trudili da i gledaoce "Igre prestola" nahrane istim bljutavim argumentima.

I odjednom, gle čuda, Deni zaista pokazuje znake ludila, tj. predaje Varisa svom zmaju. I odjednom više nije bitno to što je Deni već poštedela Varisa za to što je u prvoj sezoni pokušao da je ubije, što je poštedela Džejmija koji joj je ubio oca, što je oprostila Tirionu sve njegove gluposti ili što je svima glavni favorit za presto Džon Snežni obesio dete koje je učestvovalo u zaveri da njega ubije... Deni je luda, Džon nije, a Varis je sve to predvideo...

3. BARISTAN 

Šta će se desiti sa Baristanom i bici za Mirin, pitanje je koje fanovi knjiga najviše postavljaju nakon "Da li je Džon mrtav?" i "Šta će biti sa Deni u Dotračkom moru?".

Zato je Baristanova smrt od Harpijinih sinova u čorsokaku u Mirinu čitaocima vrlo teško pala. A gledaocima "Igre prestola" možda još teže, jer je Baristan bio jedan od rektih zaista časnih likova u celoj "Igri prestola", te je ovakav kraj jednog od najboljih vitezova koji su Sedam kraljevstava ikada videli delovao nezasluženo. Trebalo ga je još jednom vratiti u domovinu...

2. DŽEJMI I SERSEI

Seresinu priču, naročito njen odnos sa Tirionom, sve vreme je vodilo proročanstvo koje je dobila kao devojčica. Imaće troje dece, kojima će krune i pokrovi biti od zlata, a ona sama će umreti od ruku "valonkara" ili malog brata, koji će je zadaviti...

Favoriti za Serseine ubice tako su bili Tirion, Džejmi (koji se rodio posle nje), Arja, Sansa, Deneris... A na kraju ju je ubila cigla. Uprkos tome što su mnogi gledaoci želeli da serija isprati poruku knjige, tj. da pokaže svet u kome proročanstva zapravo ne važi iako mnogi budalasto veruju u njih, iako su Lina Hidi i Nikolaj Koster-Valdau dominirali u svojim ulogama, dvoje ovako popularnih likova trebalo je da dobiju dramatičniji kraj.

Uz to, kada Tirion nalazi njihova tela, odjednom se jasno vidi da se na velikom delu poda ne nalazi nijedna cigla, tj. da su se pomerili pet metara dalje, ništa im se ne bi desilo.

1. NOĆNI KRALJ

Odluka da Arja bude ta koja će zadati odlučujući udar najvećem zlikovcu u ovom svetu bila je čudna i više delovala kao ispunjenje želje Arjinim fanovima, nego kao nešto što ima smisla.

Arja je izletela ni od kuda. Ni sa zida, ni sa drveta, već negde... s neba... S neba na koje je došla nakon što se zabarikidirala u zatvorenoj prostoriji? Noćnog kraja nije mogla da ubije zmajeva vatra, ali zato ga je ubio bodež skovan u zmajevoj vatri? Toliko su nas pripremali za njega, a ni o njemu, niti o tome kako kontroliše svoje sledbenike nismo saznali ništa..

Svi volimo dobra stara izneverena očekivanja. Ali ovaj put bi čak i više predvidivo rešenje, poput Džona, Deneris pa čak i Brena, možda bilo bolje.

Šta vi mislite o svemu ovome? Pišite nam u komentarima.

Video: Planina na smrt isprepadao svoju devojku

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA