≫ 

"Dnevnik Diane Budisavljević" premijerno prikazan u Zagrebu: Očekivali se incidenti, desio se aplauz

Film je dobio veliki aplauz

  • 3
Diana Budisavljević

Foto: Arhivska fotografija

Posle zagrebačke premijere filma "Dnevnik Diane Budisavljević" filmska ekipa predvođena rediteljkom Danom Budisavljević nastaviće sa predstavljanjem i u zemljama regiona, pa se uskoro očekuje i beogradska premijera.

- Prvo smo želeli da nakon Pule film vide gledaoci u Hrvatskoj - kaže autorka, zadovoljna prijemom filma u Zagrebu.

Premijera u velikoj dvorani "Lisinski" prošla je bez ijednog incidenta ili provokacije, a retko kada se na prikazivanju nekog filma čuo tako veliki aplauz. Na premijeri je bila i hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, šef kabineta premijera Zvonimir Frka Petišić, bivši predsednik Stipe Mesić i brojni drugi uglednici.

Dijana Budisavljević, Diana

Foto: Wikimedia/novosti.rs

Sam film izazvao je i do sada krajnje pozitivne reakcije nakon prikazivanja u bioskopima, a posebno je zapaženo da je među gledaocima najviše mladih. Nakon negativnih reakcija desničarakih udruženja koja su se pojavila posle premijere filma u Puli više nisu usledile nove, a tema spasavanja kozaračke dece o kojoj govori film sve je prisutnija i u hrvatskim medijima.

Ovacije zagrebačke publike govore da je sve više onih koji traže da se otvoreno progovori o temama iz istorije koje su dugo godina gurane pod tepih. Hrvatski istoričari, pre svega Hrvoje Klasić i Tvrtko Jakovina takođe su iskoristili film da se uključe u rasprave od kojih se godinama bežalo, a očito ni sami istoričari nisu oko tih tema sve rekli i istražili.

Sama rediteljka Dana Budisavljević je najavila da će početi da radi na novom projektu koji bi trebao da bude komedija.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA