"Niko ga ne mrzi tako kao ja": Ovo su režiseri koji ne podnose svoje kultne filmove

Zbog raznih spoljnih uticaja nekad se dešava da stvaraoci nisu zadovoljni svojim krajnjim proizvodom...

  • 1
Američka istorija Iks Insert iz filma "Američka istorija Iks" / Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Mi koji se ne bavimo stvaranjem sedme umetnosti ne možemo ni da pretpostavimo šta je sve potrebno kako bi jedan film bio stvoren. Od finansija do ekipe producenata, scenarista, glumaca, scenografa, kostimografa, tehnike, nepredvidivih situacija... kreiranje filma predstavlja veliki poduhvat za svakog režisera.

Zbog svih ovih uticaja nekad se dešava da režiser nije zadovoljan krajnjim rezultatom.

Ovo su režiseri koji mrze svoja kultna ostvarenja:

Toni Kej "Američka istorija Iks" (American History X)

Samo je nekoliko režisera koji su se toliko aktivno zalagali da publika ne pogleda njihov film, kao što je Toni Kej. Nezadovoljan kako je studio New Line "isekao" film, režiser je napisao nekoliko otvorenih pisama, koja su mediji objavili, u kojim se obraća publici da ne pogledaju ovaj film. Uspeo je da "Američku istoriju Iks" skloni sa repertoara Filmskog festivala u Torontu. Pokušao je i da sa proizvoda ukloni svoje ime, potpisavši se kao "Hampti Dampti" i "Ralf Koates". Američko udruženje režisera mu ovo nije dozvolilo, a on je do danas ostao ogorčen na ovo kultno ostvarenje.

Američka istorija Iks Insert iz filma "Američka istorija Iks" / Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Džos Vidon "Osvetnici: Doba Ultrona" (Avengers: Age of Ultron)

Neporecivo je da je Džos Vidon promenio kinematografiju sa filmom "Osvetnici", koji je zaradio preko 1.5 milijarde dolara. Kad je došao red da se snimi drugi deo, Vidon je bio iznuren. Nije mogao ni da odgleda film do kraja, rekavši: "Užasno sam se proveo". Sledeće godine je rekao i da je imao nesuglasice sa kućom "Marvel". Na kraju je izjavio da je ponosan na film, ali da postoje stvari koje ga "frustriraju u velikoj meri".

Osvetnici: Doba Ultrona Insert iz filma "Osvetnici: Doba Ultrona" / Foto: Printskrin/YouTube/Marvel Entertainment

Vudi Alen "Eni Hol" (Annie Hall), "Hana i njene sestre" (Hannah and Her Sisters), "Menhetn" (Manhattan)

"Eni Hol" se smatra za jedan od najboljih filmova svih vremena. "Hana i njene sestre" je dobio Oskara za najbolji scenario, a "Menhetn" važi za remek-delo komedije. Vudi, međutim, veruje da su bolji drugi filmovi koje je stvorio.

- Iz nekog razloga je "Eni Hol" veoma dopadljiva ljudima. "Završni udarac", "Ponoć u Parizu", i "Ljubičasta ruža Kaira" su bolji filmovi, a "Ljubav u Barseloni" je jednako dobar. Ne znam koji je razlog zašto se ljudima toliko sviđaju "Eni", "Menhetn" i "Hana". Mislim da su ishitreni na kraju. Imam osećaj kao da sam izdao publiku - smatra Vudi Alen.

Eni Hol Insert iz filma "Eni Hol" / Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Džoel Šumaher "Betmen i Robin" (Batman & Robin)

Skoro svi oni koji su bili uključeni u stvaranje ovog filma su bili razočarani ishodom. Džordž Kluni se čak izvinio zbog kostima sa izraženim bradavicama. Budući da je film naišao na veoma negativnu kritiku, Šumaher je istakao da su ga doživljavali kao "ološa". "Kao da sam ubio bebu", rekao je režiser.

Betmen i Robin Insert iz filma "Betmen i Robin" / Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Dejvid Linč "Dina" (Dune)

Osvojivši Oskara sa filmom "The Elephant Man", Dejvid Linč je mogao da uradi šta poželi. Izabrao je "Dinu", iako nije pročitao knjigu, umesto trećeg dela "Ratova zvezda". Uprkos dužem vremenu za pripremu, Linč nije bio zadovoljan krajnjim ishodom.

- Prodao sam se sa tim filmom. To je moja krivica. Nije trebalo da budem deo tog projekta, ali sam video veliki broj mogućnosti koje su mi se svidele, a film je imao strukturu u kojoj sam to mogao i da ostvarim - smatra Dejvid Linč.

Dina Insert iz filma "Dina" / Foto: Printskrin/YouTube/bringbackthemusic

Dejvid Finčer "Osmi putnik 3" (Alien 3)

Finčer je imao samo 28 godina kad su ga producenti "Osmi putnik" franšize angažovali da režira treći deo. Imao je samo pet sedmica da se pripremi, kao i nezavršeni scenario.

- Bilo je užasno. Ovo je najgora stvar koja mi se desila. Film niko nije mrzeo kao ja. Morao sam da se borim za svaku malu stvar. Do danas ga niko ne mrzi tako kao ja - ističe Finčer.

Osmi putnik 3 Insert iz filma "Osmi putnik 3" / Foto: Printskrin/YouTube/JoBlo Movie Trailers

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladja

    8. oktobar 2019 | 11:57

    American history x je genijalan film.. Koji tera na razmisljanje o drustvu.. Jedinstven film

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA