Kineska vlada zabranila "South Park", a tvorci serije im se odmah narugali

Blokirano je i spominjanje "South Parka" na društvenim mrežama i u raspravama na forumima, nakon emitovanja epizode 2. oktobra

  • 0
South Park Insert iz dotične epizode "South Park" / Foto: Printskrin/YouTube/South Park Studios

Kineska vlada je zabranila "South Park" nakon što je popularna TV serija, u epizodi emitiovanoj prošle sedmice, kritikovala njihovu politiku cenzure.

Druga epizoda 23. sezone "South Parka", "Band in China", prikazuje dobro poznate likove koji oformljuju bend i postaju popularni u Kini, pa se bore sa sve strožim i kompleksnijim popisom zahteva komunističke države.

Epizoda je podigla mnogo prašine, a prema izveštaju "Hollywood Reporter"-a, kineski cenzori uklonili su sve epizode šoua sa svih platformi u zemlji. Vlada je blokirala i spominjanje "South Parka" na društvenim mrežama i u raspravama na forumima nakon emitovanja epizode 2. oktobra.

U spornoj epizodi se pojavio i Vini Pu koji je u Kini zabranjen još pre dve godine kad su počeli da ga porede s predsednikom Sijem Đinpingom.

U epizodi Sten, Džimi, Keni i Baters osnivaju heavy metal bend i nakon što se proslave u Kini, muče se da udovolje strogim pravilima koja im nameće kineska vlada.

- Svako ko bi izdao ideale da zaradi novac u Kini ne vredi pišljiva boba - kaže Sten u jednom trenutku.

U paralelnoj priči Stenov otac Rendi završi u radnom kampu u Kini nakon što je pokušao da započne posao s marihuanom. U kampu sreće i druge Diznijeve likove, uključujući Vinija Pua koji je tamo u užasnim uslovima iz političkih razloga.

Otkako je "South Park" zabranjen, Met Stoun i Trej Parker izdali su "izvinjenje" na službenom kanalu "South Parka" u kojoj su se dodatno narugali Kinezima.  

South Park Insert iz dotične epizode "South Park" / Foto: Printskrin/YouTube/South Park Studios

- Više volimo novac od slobode i demokratije. Si uopšte ne izgleda kao Vini Pu - piše, između ostalog, u saopštenju.

Izjava se odnosila i na izvinjenje menadžera "Houston Rocketsa" Derila Moreja koji je tvitom pružio podršku Hong Kongu.

- Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong - napisao je uz fotografiju pre nego što je uklonio tvit.

NBA je kasnije izdala saopštenje sa izvinjenjem u kom su poručili da žale jer je Morej "duboko uvredio mnoge njihove prijatelje i obožavaoce u Kini".

(Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA